Могући референдум у Србији: за ЕУ и против устава?

Zastava R SrbijeТимофејев Алексејев

У Србији може бити одржан референдум на којима грађанима предстоји да одговоре на питање – шта бирате: Косово или ЕУ?

О могућности организације сличног плебисцита писале су уторак српске Вечерње новости, позивајући се на изворе у влади и канцеларији председника. То може да се деси ако Србији отворено буде постављен услов о фактичком признању Косова ради наставка евроинтеграције. Мада, поштено говорећи, недавно изречени захтев Берлина о нормализацији односа са Косовом и потписивању заједничком документа чини се и јесте такав услов.

И мада је у уторак први потпредседник владе и министар одбране Србије Александар Вучић истакао да раније није чуо за такав сценарио са референдумом, аналитичари напомињу да могућности одржавања плебисцита није искључивао у својим изјавама актуални шеф државе Томислав Николић.

Очекује се да ће после заседања Генералне скупштине УН председник окупити политички врх земље, како би усагласио заједничку стратегију. Каква ће она бити нико се не усуђује да предвиди, истиче српски новинар Никола Врзић.

….Претходни режим је дуго истрајавао на томе тврдећи да питање Косова и ЕУ уопште нису повезана, а када су наједном постала повезана тврдили су да је могуће одржати политику, и Косово и ЕУ. Нове власти после избора су кренуле тим трагом можда и по инерцији можда зато што су и нове снаге могле да направе неки заокрет у односу на овај захтев Србије, ЕУ. Слични захтеви од ЕУ су сада одједном постали веома јасни и експлицитни тако да је сужен простор српским властима да и да даље забијају главу у песак и да тврде како Косово није услов за ЕУ. У тој ситацији у којој су се нашли не својом вољом, нове српске власти и даље немају снагу да саме кажу „не“ таквим условима за приступање Србије ЕУ. На тај начин тумачим ове најаве могућег референдума као покушај да се власти сакрију иза одлуке народа. Уколико уопште буде референдума, постоји велико питање које би требало решити пре референдума, а то је питање српских медија који су у највећој мери фанатично окренути према евроатланском путу. У таквом медијском окружењу је веома тешко организовати један поштен референдум и једну поштену референдумску кампању.

Анкетирања на тему Да ли ви пристајете на независност Косова, у српским изворима нисмо успели да пронађемо. Ипак ако се окренемо одацима социјолошких истраживања, испоставља се да је на пример у јуну 2012 ниво подршке ЕУ пао до рекордних 49%. Док је још пре пар година износио и до 70%. Још неколико цифара: 41% сматра да је главни бриселски услов управо Косово. И конално, говорећи о страховима пред ЕУ, 47% наводи губитак националне самосвојности, са којом се, да додамо, за многе асоцира јужна српска покрајина. Другим речима, може се са одређеном сигурношћу рећи да резултат сличног плебисцита не би био у корист Брисела. Питање српском новинару Николи Врзићу.

Србија је она која ове године обележава 100. годишњицу ослобођења Косова и Метохије у Првом Балканском рату. Велико је питање хоће ли се ово поколење Срба показати толико недостојним и својих предака и своје историје, па да каже неко зарад неке опсене каква јесте ЕУ. Не могу да замислим да би Србија могла да каже, не Косову, односно да, ЕУ под овим условима.

У ауторском тексту за Глас Русије главни уредник интренет-портала Срби на окуп Милан Јездић наводи могући референдум „колективном шизофренијом“. Изгледа да је у Србији могуће и оно што би требало да буде немогуће, а то је да држава Србија распише референдум по питању које дефинише сам Устав Р. Србије, пише Милан Јездић. А у њему је написано, да подсетимо, да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

Међутим, како пишу спрски медији који су се већ упознали са новим рефератом Европске комисије о програсу Србије на путу у ЕУ, у октобру ова институција неће директно препоручивати Европском савету да означи Србији датум почетка преговора о ступању. Треба ли говорити да су главни услови везани као и увек са Косовом.

Извор: Глас Русије