Пресуда Гњиланској ОВК групи – срамота за Србију

Gnjilanska grupaЈеданаест припадника Гњиланске групе ОВК осуђено је на укупно 116 година затвора због злочина над Србима 1999. године, док су шесторица ослобођена оптужби.

Тужилаштво за ратне злочине ће се сигурно жалити на ослобађајући део пресуде, док ће о осуђујећем делу одлуку донети по пријему писаног отправка пресуде.

Оптужница је Гњиланску групу теретила да су од почетка јуна до краја децембра 1999. године до смрти мучили намање 47 особа махом Срба и неалбанаца, а 32 лица се и данас воде као нестали.

Првооптужени Агуш Мемиши добио је казну од 12 година, а осуђени су још Самет Хајдари (15 година затвора), Назиф Хасани (13), Ахмет Хасани (13), Бурим Фазли (12), Селимон Садику (12), Фатон Хајдари (10), Ферат Хајдари (8), Камбер Сахити (8), Садику Алија (8) и Шефкет Муслију (5).

Ослобођени су Фазлија Ајдари, Реџеп Алија, Шаћир Шаћири, Алија Идриз, Халими Рамадан, који су у бекству, као и Шемси Нухију који је изручен Србији у мају 2012.

Приликом изрицања пресуде судија Снежана Николић Гаротић рекла је да су осуђени криви за силовање два заштићена сведока, Ц1 и Ц2, које су сведочиле у Специјалном суду.

Тужилаштво за ратне злочине је поручило да је задовољно осуђујућим делом пресуде која је изречена већини оптужених припадника „гњиланске групе“ ОВК, али ће уложити жалбу на ослобађајуће пресуде за шест оптужених, изјавио је данас Танјугу заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

„Правда је овом пресудом само делимично задовољена с обзиром на оно што су они радили. Висина казни које су добили такође је само делимична сатисфакција за жртве“, рекао је Векарић подсећајући да је овом пресудом казна оптуженима већа за 15 година него што је била у укинутој пресуди.

Векарић је напоменуо да је ово било суђење високог ризика, као и да је суд судио под изузетно великим притисцима имајући у виду честе инциденте који су се догађали између тужилаштва и окривљених.

Првооптужени Агуш Мемиши недавно је чак претио осветом заменику тужиоца за ратне злочине, а данашњом пресудом осуђен је на 12 година затвора.

Векарић је рекао да ће се тужиластво сигурно жалити на ослобађајући део пресуде, док ће о осуђујећем делу одлуку донети по пријему писаног отправка пресуде.

Суђење припадницима ОВК, од којих је седам у бекству, обједињено је одлуком суда у марту 2012. године.

Оптужница тужилаштва од 11. августа 2009. године Шемсију Нухију, Назифу и Ахмету Хасанију, Фатону, Самету и Ферату Хајдарију, Камберу Сахитију, Селимону Садикуу, Агушу Мемишију, и Буриму Фазлију ставља на терет да су као припадници ОВК од јуна до децембра 1999. године до смрти мучили најмање 80 особа.

Поступак се у одсуству водио против Фазлије Ајдари, Реџепа Аија, Шаћира Шаћирија, Шефкета Муслијија, Садика Алијија, Идризаа Алијија и Рамадана Халимија.

На подручију Гњилана је у периоду од јуна до децембра 1999. године убијено 80 особа, а 260 заробљено, али су за то, према наводима Тужилаштва за ратне злочине одговорне и друге јединице ОВК. Стравична мучења чињена су у подруму гњиланског инетерната, као и у једном солитеру.

Апелациони суд у Београду је у децембру 2011. године укинуо првостепену пресуду којом је девет припадника ОВК осуђено на укупно 101 годину затвора, и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење.

 

Брат оптуженог: „Веровали смо у правичност суда“

Зечерија Нухију, брат ослобођеног Шемсија Нухијуа рекао је да је задовољан пресудом и нагласио да није сумњао у правичност суда.

Нухију је агенцији Бета након објављивања пресуде у Специјалном суду рекао да је од почетка пратио суђење његовом брату и истакао да је био уверен да ће Шемси бити ослобођен.

„Имали смо доказе да није крив, јер у време извршења злочина није био у Гњилану него у Куманову“, рекао је Нухију који је на изрицање пресуде допутовао из Швајцарске.

Нухију је рекао да не сматра да је суђење политички монтирано, истичући да никада није имао проблема приликом боравка у Србији.

Извор: БЕТА/ТАНЈУГ

Ево само једног веома потресног дела из оптужнице о начину на који су Срби мучени и убијани

„па јe, поступајући по њeговим нарeдбама, окр. Алији Садик довeзао жуто
возило „Аскона“ врањанских таблица у комe су сe налазила два мушкарца и јeдна
жeна, сви српскe националности, окр. Алији Садик, Алији Идриз и Халими Рамадан извeли
овe цивилe из тог возила, а окр. Алији Идриз и Халими Рамадан узeли старију жeну и оборили
јe на бeтон и завeзали јој јeдну ногу за жуто возило „Аскона“ којом јe управљао окр.
Алији Садик, а другу ногу за возило „Застава 128“ отворeно-жутe бојe, врањанских
таблица којом јe управљао окр. Нухију Шeмси, након чeга јe окр.Алији Рeџeп нарeдио
окр. Алији Садику и окр. Нухију Шeмсију да лагано крeну са возилима у супротном
смeру, говорeћи: „Крeни полако, нeмој брзо да јој узмeш душу“, тe су возила крeнула
и растргла ову старију жeну која јe вриштала, па како јe ова жртва још увeк била жива, окр.
Алији Идриз и Халими Рамадан су јој одвeзали ногe, а затим завeзали рукe на исти начин
пошто су сe возила вратила уназад, па јe окр. Алији Рeџeп поново командовао:
„Хајмо сада рукe, нe дајтe пуно гас, нe журитe“, тe су окр. Алији Садик и Нухију Шeмси
вожњом у супрутном смeру поново растргли ову жeну и на тај начин јe лишили живота, а
затим на исти начин лишили живота и старијeг НН мушкарца српскe националности, послe
чeга су, по нарeђeњу Алији Рeџeпа окр. Алији Идриз узeо сeкиру из гeпeка „Асконe“ и
прeд свима исeкао ова два тeла, а окр. Халими Рамадан, Алији Идриз, Алији Садик и
Нухију Шeмси ставили дeловe тих тeла у џаковe и возилом „Аскона“ одвeзли и бацили у
Ливочко јeзeро, док јe трeћа жртва, млађи цивил српскe националности, спровeдeн у
подрум интeрната, гдe јe каснијe убијeн након мучeња од странe НН припадника
ОВК;“

На овом линку можете преузети и погледати оптужницу у целости која нажалост обилује оваквим и монструознијим детаљима  OKRUŽNI SUD U BEOGRADU VEĆE ZA RATNE ZLOČINE