На списку осумњичених за ратне злочине Тачи и 130 особа?

taci-uck-zlocinac

ПРИШТИНА – На списку осумњичених које би требало да процесуирао специјални суд за ратне злочине биће око 130 особа, писе приштински лист „Бота преш“ додајући да би међу њима могао да се нађе и Хашим Тачи, као и више званичника његове Демократске партије Косова (ДПК).

На основу извештаја Дика Мартија, лист наводи да поред Тачија, постоји могућност да буду оптужени Адем Грабовци – шеф парламентарне групе ДПК као и посланик ДПК Саип Муја.

Могуће је да буду оптужени и посланик ДПК Џавит Халити (актуелни ткзв. заменик председника Скупштине Косова) и посланик Латиф Гаши. Такође, из редова ДПК на списку за могућу оптужницу је и бивши посланик и високи званицник ДПК Рустем Мустафа, бивши командант оперативне зоне ОВК за регију Лаба у Подујеву.

Међу оптуженима би могли да се нађу и бивши команданти ОВК који се тренутно налазе у притвору – Сабит Геци који је осуђен на 15 година затвора и Сулејман Селими – бивси врховни командант ОВК. Такође, у извештају Дика Мартија се помиње и актулени заменик председника ДПК и бивши шеф косовске тајне слузбе Кадри Весели.

Дневник „Бота преш“ пише да неће бити поштеђене ни остале политицке партије, тако да би на списку оптужених из редова Самоопределења могао да буде посланик Реџеп Селими.

У извештају се као осумњичен помиње и самозвани тужилац ОВК С.Д. као и један високи официр војске Албаније К.Л. пише „Бота преш“ позивајуци се на известај Дика Мартија.
За сада се не зна да ли ће се трибунал бавити и убиствима после ратног сукоба на Косову, наводи лист.

Танјуг – Срби на окуп