Командант аустријског КФОР-а: На Косову свуда стабилно, опасно тамо где су српски повратници?

srpski povratnici
Српски повратници у селу Грабац

Беч — Командант аустријског контингента при Кфору пуковник Норберт Клајн оцењује актуелно стање на Косову „у основи стабилним“.

Он је, међутим, истакао да могућности за конфликт постоје тамо где се враћају повратници.

Он је, поводом јучерашње прве посете министра одбране Аустрије Гералда Клуга аустријском контингенту на Косову, указао и на опасност од организованог криминала, пре свега у вези шверца наркотика и трговине људима.

Клајн је, како преноси аустријска штампа, рекао да је у протеклих шест месеци било, недељно, два до седам догађаја са пуцњавом, бацањем кашикаре или паљевине, пре свега у области организованог криминала.

По војнике је опасност од мина и даље присутна, додао је он истичући да највећа опасност, међутим, вреба у „саобраћају“, јер се путеви, како је нагласио, не могу поредити са средњеевропским стандардима.

Заменик команданта Кфора бригадир Антон Весели рекао је да се смањење трупа тренутно не може предвидети.

Он је указао да се посматра развој укупне ситуације, и ако се она буде позитивно развијала, онда се може размишљати о промени снага.
Укупно гледано Весели је оценио да се Косово налази на „позитивном путу“, на пример, и што се тиче високе стопе незапослености младих.

Дијалог Београда и Приштине, како је нагласио, је осетан и донео је напредак у разграђивању паралелних структура.

Министар Клуг, током обраћања војницима, нагласио је да су мир и стабилност на Балкану од изузетног значаја за Аустрију.

Он је подсетио да је учешће Аустријанаца у Кфору дуго 15 година успешно и да користи добробити косовском становништву.

Са актуелних 392 војника Аустрија је четврта по броју војника у Кфору, а приликом идуће ротације ће, како је најавио, бити упућено додатних 130 војника.

Аустрија у Кфору учествује већ 15 година, а кроз мисију је до сада прошло око 23.400 војника аустријске војске.

Аустријски контингент подржава Кфор од 2. јула 1999., и тренутно аустријска војска, до септембра, има и висок положај у штабу војне мисије, односно заменика команданта.

Из докумената Министарства одбране Аустрије произилази да је између 180 и 200 војних возила аустријске војске на Косову прешло око 31.151.000 километара, а да је војни авион обавио 480 лета, пребацивши око 18.000 путника и око 4.760 тона робе.

Танјуг

Наслов и опрема: СРБИ НА ОКУП