Програм и статут СНВ „Срби на окуп“

srbi na okupУ наставку доносимо програм и статут СНВ „Срби на окуп“ у целости, документа која су усвојена на првој редовној скупштини „Срби на окуп“, а који су веома значајни за даљи рад и деловање организације „Срби на окуп“.

Уредништво „Срби на окуп“
ПРОГРАМ, ОПШТА НАЧЕЛА И ЦИЉЕВИ СВЕСРПСКЕ, СВЕТОСАВСКЕ И ПАТРИОТСКЕ ОГРАНИЗАЦИЈЕ СРБИ НА ОКУП!

Искрено забринути и одговорно загледани у тежак положај српског народа чије су темељне вредности данас угрожене, уз Божју помоћ и благослов епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г.Артемија, окупљени око намере да помогнемо свом роду, ми, православни Срби, оформили смо свесрпску, светосавску и патриотску организацију Срби на окуп!

Поводи наше забринутости и стварања овакве организације су следећи:

Meкa окупација Србије успостављена после највеће преваре и подвале спроведене 5.октобра 2000. године, такозваном демократском револуцијом, када су неколико милиона грађана Србије искоришћени за лажне промене. Након тога су нове власти довеле нашу Отаџбину у бездржавно стање. Обећањe о политичким слободама, истинској демократији, личном и породичном благостању и укидању вишегодишње изолације земље, само је била варка за уништавање Србије и осиромашење народа.

Осипање и нестанак нашег народа, нашег језика, гашење и умирање села, негативни прираштај, губитак територија и природних богатстава, свеопште безнађе и апатија, физичко и духовно уништење у новонасталим државама, болест, сиромаштво, наркоманија, наметање изопачених појава страних нашој традицији.

Српски слободарски народ је том окупацијом претовторен у бесловесно робље. Историјском српском народу зато фалсификују славну прошлост, отимају и изопачују језик, присвајају знамените личности, светиње и споменике. Забрањује се сећање и помињање великих ослободилаца и бранилаца српског народа и државе, поготово из последњих отаџбинских ратова.

Најболније од свега јесте бестидно урушавање и гажење Српске православне цркве од стране реформатора, јеретика, папофила и екумениста, како оних ван ње, тако и и оних који су се као лажни пастири увукли у њу саму, тј. њен административни врх. Србска Вера – светосавско православно хришћанство (краће: светосавље) и њена Црква – Српска православна црква (СПЦ) су очувале Србски народ и Србство и породиле савремену и вишевековну националну свест у Срба. И обратно, Србски народ је чувао светосавље и СПЦ. Тако су се заједно чували и одржали. Све до устоличења Титове владавине КПЈ 1945. године. Она је настојала да на све начине докрајчи Србство и Србски народ. Да би то успела потребно јој је било да уништи србско село – србско сељаштво, да га претвори у сиромашне раднике, и да уништи или себи покори СПЦ. Међу свештенство су убацивани чланови државне безбедности према најновијим открићима, а народу је забрањивано одржавање православних празника и одлазак у цркву.

Последњих година су неки свештеници и владике самовољно ишли на поклоњење папи они теже и одлучили су се за стварање „јединствене хришћанске цркве“ под управом папе као њеним врховним поглаваром. Они, удружени с људима на врховним државним положајима у Р. Србији, су се определили за екуменизам и за уништење светосавља. То је започето протеривањем епископа рашко-призренске и косовско-метохијске епархије његовог преосвештенства господина господина владике Артемија заједно са његовим монаштвом оданом светосављу. То је спроведено некакнонским одлукама Светог синода и Светог архијерејског сабора СПЦ. Уместо да унијатско, екуменско свештенство, слободно напусти светосавску СПЦ: њене цркве и манастире, они њих држе. Чине велики грех. Највећи део народа све то не схвата јер није обавештен о стварном унијатско – екуменском процесу у СПЦ.

Сада Шиптари слободно шире лажи да су србски манастири и цркве шиптарски, све уз сарадњу некаононских црквених власти на челу са епископом Теодосијем, који је узурпирао трон рашко-призренске Епархије. Оцењује се да је њихова намера да се тиме створи „православна црква Косова“ као један од „атрибута државности“ шиптарски окупираног Косова и Метохије. Ово открива до краја разлоге о прогањању владике Артемија и светосављу оданог свештенства и монаштва с Косова и Метохије.

Речју: данас се налазимо на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара и биолошки нестанак.

Све наведено нам потврђује, да се разматрању српског питања мора прићи интегрално и свеобухватно. Зато је главни циљ наше организације „Срби на окуп!“ управо окупљање и позив на саборност и јединство, пре свега, у духовном смислу, а затим и у намери да окупљени и сједињени, уз Божју помоћ, успемо да превазиђемо све наведене и многе друге проблеме са којима се наш народ суочава и са којима сада води битку, одлучујућу за наш опстанак у сваком смислу.

Дакле, главни циљ организације „Срби на окуп!“ је окупљање и сабирање Срба и свих патриотских снага у једну организацију која ће надилазити партијске, идеолошке, социјалне, географске и све остале поделе тог типа, а која ће у овом времену урушавања свих националних институција бити фактор опстанка српске националне идеје и самим тим српског народа. Зато организација „Срби на окуп!“ у свом главном назначењу има тај саборни карактер, будући да ћемо само уједињени умети и бити кадри суочити се са свим тренутним и будућим искушењима, јер је по речима Соломоновим „мудрост у савету многих“, такође, наша организација има за циљ да у овим и предстојећим тешким временима буде ослонац, уточиште и помоћ српском народу и сваком истинском патриоти и светосавцу који води битку на пољу опстанка Срба и Србије. Зато „Србе на окуп!“ сабира намера очувања српског народа у духовном и физичком смислу, то је двоједна идеја, која се односи на очување Цркве и обнову државе. Ова идеја дакле иде у два правца: прво у правцу очување Православне вере, светосавског етоса, тиме и очување Српске православне цркве, као темеља наше културе, националног идентитета и државе, и то подржавањем здравог дела наше Светосавске Цркве окупљеног око владике Артемија, тј. око идеје отпора екуменизму и ватиканском утицају, а друго у правцу очувања српског народа и обнове српске државе, окупљеног око идеје обнове јединог историјски потврђеног, одговарајућег модела српкске државности, а то је светосавски, немањићки.

Окупимо се као Срби, јер смо као Срби и нападнути. Нисмо угрожени ни као левичари ни као десничари, угрожени смо као Срби и зато наши одговори, кроз деловање ове организације, морају бити српски, тј. светосавски.

Желећи да помогнемо рањеном и распетом Српству, као свесрпска народна организација, посебну пажњу у свом деловању посветићемо духовном, културном и сваком другом НАПРЕТКУ, МЕЂУСОБНОМ ПОВЕЗИВАЊУ И СОЛИДАРНОСТИ српског народа ма где се налазио и тренутно живео.

Поделу на екстремну левицу и екстремну десницу одбацујемо као лажне идеологије које су пројектоване ван Србије и против Србије, а залажемо се за српска традиционална, светосавска државотворна начела и традицију у духу православне монархије (која није строго ограничена, нити везана ни за једну конркетну личност или име из наше краљевске династије, нити строго ограничена принципом примогенитуре) и народне саборности.

Конкретније о нашем светосавском, традиционалном, предањском државном уређењу погледати у анексу овог документа под борјем 1, такође, о конкретним циљевима и усмерењима наше огранизације, који су везани за актуелну ситуацију и тренутни историјско-политички контекст у коме смо, погледати у анексу 2.

АНЕКС 1

Свесрбско Национално Веће „Срби на окуп!“

ПРОГРАМ

По својој служби Богу и народу, по своме домаћинском духу, Свети Сава је Србин најближи Христу Богу. Његов најјаснији пример и најречитији завет своме роду, може се изрећи једном речју – Теодулија или служба Богу.

Са намером и жељом да се крећемо у оквиру овог светосавског завета, при изради програма СНВ „Срби на окуп!“ углавном смо следили мисао и поуке највећег Србина после Светога Саве и путовође рода србскога – Светога Владике Николаја. Он нам је богомудро рекао и у својим списима оставио све што нам је потребно. Без његових поука, опомињања и патриотског упозоравања нема нам ни опстанка ни останка пред Богом и људима. Такође смо користили текстове и мање познатих аутора.


[1] У састављању Програма наше организације „Срби на окуп!“ на основама и начелима државе какву је свети владика Николај видео, намера нам је дати нашем народу смер и правац у коме би требало градити, ако Бог да, будућу обновљену српску државу. Дакле, користили смо светосавска, државотворна начела светог владике Николаја свакако свесни, као што је уосталом и он сам био, да је немогуће до детаља испунити све његове благословене идеје везане за садашњу и будућу идеју уређења српске државе. Подвлачимо с тога да је овај Програм, надахнут светосавским начелима светог владике Николаја само идеолошка подлога и опште усмерење наше организације, а не програм схваћен искључиво и буквално у смислу његове детаљне практичне примене.

• Увод

Сасвим је очигледно да је читав прошли век, као и почетак овог двадестпрвог за Србију и Србе период константних и највећих лутања, заблуда и пораза. То је период највећег урушавања србског духовног, националног и државотворног идентитета и најстрашнији и најмрачнији период у читавој србској историји.

Почетни узрок свеопштег националног удеса и посрнућа треба видети у србској интелигенцији са половине деветнаестог века, од Доситеја Обрадовића и Стојана Новаковића који су српску просвету одвојили од светог Саве и Цркве и увели Рационализам и „Просветитељство“, што представља зачетак обезбожења интелигенције, школства, омладине и народа. Оваква србска интелигенција се свом душом одродила од свог благоверног и простодушног народа (презрела га такорећи) и његове целокупне освештане крстоносне историје и постала очарана безверном, јеретичком и богоборном Европом. То је по речима Светога Владике Николаја почетак најновије и страшне трагедије српскога народа. Грешила је и ранија аристократија српска али се враћала Богу уз молитву:»Господе ако и сагрешисмо, но од Тебе не одступисмо»

То је најнесрећнији период, када је урушена вековна, заветна вертикала србског народа и србске светосавске државотворности:

 Бог -Домаћин Васељене

 Краљ -Домаћин у Држави и

 Домаћин (муж и отац) у дому

Као страховита последица пркоса Богу и Светоме Сави, Срби падају са висине достојанства Богом изабраног и крштеног народа, призваног у богопознање и богослужење, не само кроз Цркву, већ и кроз описани Богом благословени државотворни поредак. На то указује Свети Владика говорећи, да Србство без Државе са Божијим благо¬словом није ништа друго него раскућена кућа.

Не желећи предањски-освештани државотворни поредак од Бога, Срби га примају од човека и то западњачког у виду накарадних изума, до тада потпуно страних Србима као и осталим православним народима: југословенства, парламентаризма, комунизма, социјализма, демократије, капитализма и сличних богоборних идеологија којима је разграђивано и обесвећивано све оно што су вековима саборно стварали наши свети претци. Скупо је платио и још увек плаћа народ србски одступање и одрицање од свог Богом благословеног пута, светосавске државотворности.

• Србско питање

Србско државотворно питање није решено, нити је било озбиљних покушаја да се оно реши. Под овим се мисли на стварање снажне србске националне државе, по први пут после 1918. године и уједно одлучна решеност да се једном за свагда раскрсти са свим богоборним и антисрбским експериментима и идеологијама.

Од поменутог периода па све до данас постоји и један паклени континуитет разарања и сатирања србског имена и србског отачаственог имања, који је у задњих 20-так година прерастао у својеврсну србофобију и сатанизацију читавог нашег народа, незапамћену у новијој историји народа.

Треба бити јеванђелски свестан да би се разумело, да свако србско питање које се креће и одвија изван светосавског државотворног домостроја је катастрофално. То најнепосредније доживљавамо и најочитије видимо из наше новије историје и садашњег свеопштег расула и безизлаза. Ово нам потврђује, да се разматрању српског питања мора прићи интегрално и свеобухватно. Данас се налазимо на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара.

• Основна начела србскога народа (Свети Владика Николај)

„Србски народ мора чврсто стати на свој историјски пут служења Богу и, уколико је скренуо, мора се повратити на тај пут.

Начело прво: одбацивање свих неправославних идеологија и туђинских уплива на ма коју грану народног живота.

Начело друго: прихватање служења Христу Богу, попут свих прошлих поколења и свих славних предака наших, као пута и смисла Цркве и државе, школе и свих народних установа, као и породичног и личног живота.

Начело треће: јасна визија Небескога Царства Божијега, као врховне мете земног путовања и битисања свих слугу Божјих, како народа тако и појединаца.

У светлости ова три начела сва друга питања се могу врло лепо решити. А ова три начела представљају срж историје србскога народа од великога Немање до наших дана.“

• Садашња Србија

Зашто не Демократија?

Под данашњим системом демократије подразумевамо глобалну политичку идеологију која је по својој суштини антинационални, антисаборни, богоборни, инструмент Новог Светског Поретка, којим се поништавају духовни и државотворни идентитети суверених хришћанских и нехришћанских нација.

Сасвим је јасно да је Свети Николај Жички, у својим „Речима србском народу кроз тамнички прозор“, демократију назвао ђавољим изумом, због чега је недопустиво да православни Срби несмотрено прихватају и заговарају опцију западњачке демократије. „Сва модерна гесла европска саставили су Жиди, који су Христа распели: и демократију, и штрајкове, и социјализам, и атеизам, и толеранцију свих вера, и пацифизам и свеопшту револуцију и капитализам и комунизам. Све су то изуми Жидова, односно оца њихова ђавола. И то је све у намери да Христа понизе, да Христа пониште, и да на престо Христов ставе свога јеврејског месију, не знајући ни дан данас да је то сам Сатана, који је отац, њихов који их је зауздао својом уздом и бичује их својим бичем.“ (Св. Владика Николај)

Свеколики саборни карактер нашег православног народа свакако извире из једног од својстава наше једне, свете, САБОРНЕ и апостолске Цркве. Ову суштинску разлику у духовно-националној посебности нас правоверних од јеретичких, демократских западњака, они покушавају да (глобалном демократијом) пониште и нивелишу. Стога нама Србима, припада и приличи једино узвишено државоустројство кроз саборну Монархију – јер само у таквој саборној Монархији Краљ није ни парламентарно-партијска лутка ни апсолутистички тиранин, већ Богом благословени и миропомазани државни Домаћин.

Зашто не партијашење и странчарење (парламентаризам)?

Кратковиди су сви они који виде разрешење замршеног србског чвора у партијама. Иначе, и сама етимологија речи партија јесте веома илустративна, а још више опомињућа: реч партија потиче од латинског израза „part, partis“ у значењу „парче, део“. И управо у складу са овим значењем, партијска политика је увек, у већој или мањој мери, ускогруда и скучена, то јест – партикуларна, несаборна и противсаборна. Зато је и далековиди и боговиди Свети Владика Николај био противник политичких странака. За њега су политичке странке биле представници парцијалних интереса и извор друштвене неслоге и разједињења. Он је истицао да је свако стварање државне заједнице без Бога и Краља на њеном врху, осуђено на пропаст.

Партијски функционери спроводе увек свој предизборни програм, дакле партијски а не национални! Национални програм може да спроведе само Миропомазаник Божји, јер он не робује програмима странака. За Православног Монарха Програм је Свето Писмо и учења Светитеља, у нашем случају, превасходно Светог Саве, Светог Николаја Жичког и Преподобног Оца нашег Јустина Ћелијског.

Рањеном и распетом Србству више je него доста партијашења и странчарења. У том смислу, индикативни су резултати свих озбиљнијих истраживања која показују да скоро четири петине (80%) Срба сматра да партије свађају народ, то јест воде антидржавотворну и антиотачаствену политику. Јасно је да из тог врзиног кола (странчарења) не успева да изађе наш народ до данас, нити може, јер још нема на политичком видику православно-саборну, родољубиву алтернативу.

Зашто не парламентарна монархија?

У свету тренутно постоји неколико десетина држава са краљем на челу, и у тим земљама влада парламентарна монархија, где краљ има част, а не власт и он се повинује одлукама парламента. У постојећим европским монархијама, краљеви су фигуре у рукама политичара и партија и немају никакву власт, иако би они требало на земљи да представљају симбол Царства Божијега у принципу једноначалија власти (што парламентарна квази монархија и јеретичко духовно утемељење ових народа и држава не допуштају).

Карактеристика савременог глобалног тоталитаризма која се одражава на све земље – укључене у тај процес (међу њима и Србија), јесте привид слободе и родољубља. Наиме, појмови попут: патриотизма, Православља, монархизма, данашњим Србима су дозвољени али само ако су ограничени, обуздани или пак суштински измењени у односу на своје изворно значење, како би се тако прерађени могли укопчати у Глобални поредак. Па тако савремени глобални систем и његова испостава у Србији, дозвољавају, па чак у извесним случајевима и привидно уздижу православље, али искључиво као либерализовани и екуменизовани млаки традиционализам и породичну реликвију, или дозвољавају патриотизам који је сведен на ниво навијања за спортске репрезентације.

Сходно томе, толеришу се и монархистичка стремљења, али само ако досежу до стварања парламентарно-демократске «монархије», то јест «монархије» либерално-протестантског типа која је православној србској традицији сасавим туђа и која би у данашњем времену под оваквим властима, морала бити потпуно у духу мондијализма и грађанског концепта државе. По њиховом поимању, Монарх је суштински гледано обична лутка или марионета, чија би улога била да својим везама допринесе некаквом «помирењу са светом», «убрзаним европским интеграцијама» и сличним антихришћанским усмерењима.

• Србија са Божјим благословом

Зашто православна саборна монархија?

„Не теократија нити аутократија нити пак западњачка демократија, него теодулија јесте пут и начин живота србског народа“. Теодулија о којој је говорио Свети Владика Николај јесте служба Богу, односно такав облик државног уређења у којем и Црква и Држава у нераздељивом сагласју служе Христу Богу и србском роду кроз домаћински поредак србске сталешке саборности.

Православна монархија је образац и икона Царства Небеског на земљи, са основним принципом једноначалија власти. Тамо где више њих (партија) одлучује, нема поретка и мира већ беспоретка и сталне свађе. Нема напретка и изградње, него растакања и расипања. Знао је добро ово наш сељачки, домаћински народ и зато је изнедрио кратку и јасну крилатицу «Без Краља не ваља!». Дакле, дом без домаћина води сигурном расулу.

Најсветије Име Господа нашега, по коме се ми православни називамо хришћанима – Христос значи помазаник Божји. О миропомазаном Краљу на челу православне државе овако говори Свети Јован Кронштадски: “Ко поставља земаљске краљеве на њихове престоле? Онај Ко и Сам седи на престолу огњеноме у вечности и Сам, у правоме смислу, влада над свом творевином, рајем и земљом са свима створењима, која их насељавају. Од Њега Јединога је краљевска сила дата краљевима земаљским; Он их крунише краљевском диадемом… Утихните, сањајући уставотворци и парламентарци! “Иди од мене, сатано! Саблазан си ми, јер не мислиш што је Божије него што је људско“ (Мт.16,23), рекао је Господ Петру, који Га се одрекао. Идите, такође, ви који се противите Божијој заповести. Није ваш задатак да заповедате престолима краљева земаљских. Одлазите, ви бестидни, који не знате како самима собом да управљате, већ се увек свађате међу собом… Власт, сила, храброст и мудрост су дати Цару од Господа, да управља својим поданицима“ (Беседа, 1907.).

Истинска србска православна монархија, чија се идејна срж може изразити кроз заветну србску вертикалу: Бог – Краљ – Домаћин, може бити успостављена само као политички израз светосавске духовне обнове Србства. Народ заправо мора стећи умеће за задобијање Монарха, и на тај начин измоли од Господа благочестивог Владара – миропомазаника Божијег. Ово је једно од најосетљивијих питања и треба му прићи пажљиво али и са јасним смерницама. То значи да потенцијални Србски Монарх не сме бити формално побожан, већ мора бити потврђен од Цркве као веродостојан како у правоверју (обогословљен) и правоживљу, тако и у отачаствољубљу. Он треба да буде мудар чувар и храбар бранитељ вере православне и отачаства свога, спреман, ако треба да и живот свој положи за крст часни и слободу златну.

Због тога, СНВ «Срби на окуп!» треба да свој програмски став сведоче у смелом покушају обнављања прекинутог светоотачког државотворног предања. Другим речима, ово би значило уобличити јасну идеју обнове снажне националне државе са благоверним миропомазаним Владарем на челу, јер је само у таквој држави, са Божијим благословом, могуће одрживо решење србског духовног, националног и државотворног питања и опстанка. Пред СНВ «Срби на окуп!» је историјски задатак окупљања Срба око ове главне програмске идеје:

Главно програмско начело СНВ „Срби на окуп!“

ДУХОВНО-ДРЖАВОТВОРНА ОБНОВА СРБСТВА НА СВЕТОСАВСКИМ ТЕМЕЉИМА

Ово би конкретно значило, залагање за идеју повратка-обнове србске сталешке саборне монархије. То је (за сада) могуће само кроз изузетно озбиљан и доследан, образовно-мисионарски процес, обнављања србске државотворне свести у народу. Носилац овог процеса СНВ «Срби на окуп!» треба да окупља Србе око ове државотворне идеје и да је одважно супростави свим погубним антисрбским и антихришћанским пројектима и идеологијама.

Треба радити и спремно дочекати време србског светосавског родољубља, које очекујемо (да долази). To je време светосавског Србства које ће, ако Бог да, заменити ово антисрбско време. Србија онда коначно неће бити ни грађанска ни европска, већ – србска, у којој ћемо бити своји на своме. Једино јака национална Србија, ослоњена на братску Русију, може се одупрети процесу глобализације и сачувати своју посебност и светосавски идентитет, како Цркве тако и државе.

Иако су српско име и држава жртвовани ради уласка у срамну творевину Југославију, наш монархијски континуитет није престао. Вековна србска монархија је насилно и безаконо свргнута од комунистичких злочинаца и узурпатора а по најновијим доказима Краљ Петар II Карађорђевић није абдицирао, упркос многим притисцима.

Ако је уз Божију помоћ васпостави, у саборној монархији србски народ неће бити приморан да између кандидата, које су му пронашле и изнеле партије, бира онога који је мање лош. Уместо председника који је страначки човек имаће Краља који је оличење србске државности, „застава слободе и штит јединства“. Утихнуће партијско–политичке борбе, а грађани ће моћи сами да се кандидују у сваком од својих сталежа (струковних удружења) од којих би био формиран будући сталешки парламент (или Народни Сабор).

Сталежи и Народни Сабор

Хришћанска држава, за разлику од демократске, државу сагледава саборно као целину – организам, сачињен из делова са одређеним функцијама. Такви делови, односно групације на чијем постојању држава почива, јесу струке (сталежи), које постоје од кад постоји и подела рада у друштву. Сталеже могу чинити представници Цркве, војске и полиције, универзитета, културних установа, радничких синдиката и земљорадничких задруга, удружења привредника, уметничких заједница, доброчиних друштава и других заједница људи. Све су ово већ постојеће, органске целине, а не вештачке творевине као политичке странке, па је боље да одлучујућу реч имају те природне целине, а не партије. Управо те заједнице представљају уствари мала, „бирачка тела“ која бирају своје представнике, који сви узети заједно на нивоу државе чине представништво народа – Народни сабор.

Свака сталешко-интересна заједница, сразмерно свом броју, бирала би одређени број представника (посланика) које добро познаје за Народни сабор. Сада не знамо ко је човек за кога гласамо, ни да ли је поштен, ни да ли је стручан и способан. У оквиру свог професионалног сталежа, знамо у својој средини скоро све колеге и сараднике. Сваки припадник сталежа зна проблеме свог и проблеме сталежа на које је упућен тако да зна и решење. Пошто сталежи зависе једни од других монополско понашање сталежа је искључено.

За разлику од њих, политичке странке, јесу паразитске организације које живе на рачун државе (а држава како рекосмо, почива на струкама) због чега је и апсурд да управо оне њоме управљају. Због тога, уместо партија, у народном представништву (Народном Сабору), треба да постоје организације које окупљају све припаднике исте струке. Сами избори би се одржали на нивоима струковних организација (сваке појединачно). На тај начин, бирач за разлику од демократских партијских избора, одлучује у границама сопствене стручности и компетемтности, бирајући представнике из сопственог професионалног круга, о којима је много боље обавештен. Тиме је битно сужена могућност манипулације и обмане, која постоји у парламентарној демократији, где бирач одлучује по питањима за која није компетентан и бира људе о којима често не зна довољно. Опште је познато, да су партије једне другима конкуренција, и да су тиме упућене на стални сукоб који се преноси и на народ. За разлику од њих струке су међусобно постављене као делови организма који морају саборно сарађивати како би организам функционисао. Сваки појединац и поред припадности одређеној струци, мора поштовати и све остале струке, јер му је њихово постојање неопходно, како би могао подмирити своје разнолике потребе. Због тога овакав систем искључује или битно сужава могућност перманентних сукоба које носи парламентарна демократија са својим партијама, и што је веома важно поспешује народно јединство и слогу. Свака струковна организација, би у Сабору имала број представника који је сразмеран заступљености струке у друштву. Због тога, овакав систем омогућава и пројектовање друштвене структурне сразмере струка, на Народни Сабор (нпр. ако у држави има 10 % здравствених радника, толико ће их бити и у Народном Сабору) што у демократији није случај. У савременој православној држави, Народни Сабор треба да доноси законе, чија ће правоснажност у крајњој линији зависити од Монарха, као миропомазаника Божијег.

Србска сталешка саборна монархија:

 Краљ

 Влада (или крунски савет министара)

 Народни сабор

 Сталежи (струке)

 Народ

Ма колико идеал истинске православне сталешке монархије у Срба данас изгледао недостижан и нереалан, хришћански приступ, не може и не сме се свести само на критику постојећег система, већ мора понудити и алтернативу православног државоустројства. Хришћанин је дужан да сведочи оно што је исправно и по Богу а што је људима немогуће, Богу је могуће.

Можда данас у Србији по ову врло осетљиву идеју монархије, најкомпромитујуће дејство потиче од члана краљевске породице, који претендује на њен престо, а који другује са перјаницама антисрбског «невладиног сектора» и државницима који су признали «независно Косово» и за кога је потпуно јасно да би и као «Владар» био најобичнија марионета у рукама светске закулисе. Довољно је посетити његову интернет страницу (на латиници) и са неизмерном жалошћу се уверити у то колико је деградирана и срозана освештана идеја србске саборне монархије. Такође, освештану идеју монархије, најкривље приказује мноштво лажних монархиста који своју наводну идеологију потпуно наопако «сведоче» антидомаћинским понашањем по кафанама или псеудо-патриотским вашарима на Равној Гори или Гучи.

На то коначно указују и опомињуће речи блаженопочившег епископа будимског Данила (Крстића): „Краљ се не може вратити ако се ми не вратимо Богу. Подножје трону краљевском – то је поштен народ хришћански!“

О конкретним начинима за васпостављање богоугодне србске монархије је крајње незахвално говорити, нарочито имајући у виду садашње стање у србској Цркви. Постоји институција црквено-народних сабора, постоје институције садашњег политичког система, постоје ванредне, кризне и непредвидљиве околности итд. Једно је сигурно, овако озбиљном циљу ваља приступити са свештеним трепетом, као најузвишенијем светосавском делу. За сада је довољно започети озбиљан и усрдан рад на овом пољу и темељно се припремати за време које је пред нама.

Поред главног програмског начела, СНВ „Срби на окуп!“ се залажу за :

• МОМЕНТАЛНИ ПРЕКИД ТЗВ. ПРЕГОВОРА СА ШИПТАРСКИМ ТЕРОРИСТИМА

• ПРЕКИД ЕВРОАТЛАНТСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

• ПРЕКИД ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СА ЗЕМЉАМА КОЈЕ СУ ПРИЗНАЛЕ КОСОВО И МЕТОХИЈУ И ПРОТЕРИВАЊЕ ЊИХОВИХ АМБАСАДОРА ИЗ СРБИЈЕ, СВЕ ДОК НЕ ПОВУКУ СВОЈУ ОДЛУКУ И НЕ ИЗВИНУ СЕ СРБСКОМ НАРОДУ (РАЗМОТРИТИ ПОКРЕТЕЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ИСТИХ)

• ТУЖБУ ПРОТИВ НАТО САВЕЗА ЗБОГ АГРЕСИЈЕ НА СРБИЈУ, ДИРЕКТНЕ И ИНДИРЕКТНЕ ШТЕТЕ (ЉУДСКЕ ЖРТВЕ, МЕНТАЛНА ОБОЉЕЊА, МАТЕРИЈАЛНА ШТЕТА, ГУБИЦИ ЗБОГ РАЗОРЕНЕ ПРИВРЕДЕ И ТРОВАЊЕ ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ)

• ЧВРШЋЕ СПОЉНЕ ВЕЗЕ СА ПРИРОДНИМ САВЕЗНИКОМ, БРАТСКОМ РУСИЈОМ

• СПРЕЧАВАЊЕ ДОЛАСКА ПАПЕ У СРБИЈУ

• УПОЗОРАВАЊЕ НАРОДА НА АКТУЕЛНУ ОПАСНОСТ ОД ЈЕРЕСИ ЕКУМЕНИЗМА И НА ЗНАЧАЈ ОЧУВАЊА СВЕТОГ ПРЕДАЊА НАШЕ ЦРКВЕ У СВИМ СЕГМЕНТИМА

• ЗАШТИТУ И АФИРМАЦИЈУ ЋИРИЛИЦЕ И ПОВЛАЧЕЊЕ ЛАТИНИЦЕ ИЗ ЈАВНЕ УПОТРЕБЕ

• РАСВЕТЉАВАЊЕ СВИХ НОВИЈИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА И СРБИЈОМ (ПОСЕБНО КОМУНИСТИЧКИХ) И ЗБРИЊАВАЊЕ ЖРТАВА (ОПЕЛА ГДЕ НИСУ ОБАВЉЕНА, УКЛАЊАЊЕ НЕПРАВОСЛАВНИХ СПОМЕНИКА И ДАВАЊЕ МУЧЕНИЧКИМ ЖРТВАМА ДОСТОЈНО МЕСТО У ОБРАЗОВНО-ИСТОРИЈСКОМ СИСТЕМУ СРБИЈЕ)

• ТЕЖЊУ ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕМ И УЈЕДИЊЕЊЕМ СРБСКИХ ЗЕМАЉА

Ha жалост, сада су у другим државама србске земље, као што je Црна Гора, Западна Славонија, србска Далмација односно книнска Крајина, Јужна Србија, Стара Србија, босанска Крајина. Ту Срби нису били освајачи већ домаћини, о чему сведоче бројни манастири и споменици србске културе. Но, оно што je данас не мора да значи да ће бити и сутра. Историја je обилата геополитичким земљотресима и прекомпоновањима. Садашња неповољна геополитичка ситуација неће трајати вечно. Оне границе које је цртала нелегална комунистичка власт и мимо међународног права их признале велике силе, за нас нису и не смеју бити коначне. Ми или наши потомци, морамо бити спремни за тренутак који подразумева ослобађање и уједињење сада окупираних делова србског отачаственог простора. Ми не можемо и не смемо да се одричемо онога што јe наше. То значи гајити оствариву жељу и намеру да се Срби врате на окупиране србске просторе.

СА ВЕРОМ У БОГА,

ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ

Протосинђел

Евтимије (Милентијевић)

Март, 2012. годинеАНЕКС 2

СВЕСРПСКА НАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЈА

СРБИ НА ОКУП

ПРОГРАМСКА НАЧЕЛА ПО ПИТАЊУ АКТУЕЛНИХ ДЕШАВАЊА

Потврђујући вољу и ставове исказане у Прогласу српском народу, усвојеном 30.априла 2011.године на Иницијативном Свесрпском сабору у Београду, као и заједничком саопштењу од 17. септембра 2011.године и Прогласу српском народу од Јовањдана 2012.године које смо усвојили и објавили заједно са Српским националним већима Косова и Метохије;

Посебно водећи рачуна о изазовима пред којим се српски народ налази данас и пред којим ће се наћи у будућности;

Први, редовни, Свесрпски Сабор, у Београду, 28.априла.2012.године, усваја следећи :

ПРОГРАМ ДРЖАВОТВОРНЕ ОБНОВЕ СРПСТВА НА СВЕТОСАВСКИМ ТЕМЕЉИМА

Слобода је темељна српска вредност

1. Као што историја несумњиво показује слобода, схваћена у свом хришћанском смислу, је била и остала основни српски принцип и начело. Зато су сви ослободиоци Србије на својим заставама вековима истицали поруку : „За Крст часни и Слободу златну!“

1.1. Без слободе као највеће универзалне цивилизацијске вредности није могуће решити ни један од бројних проблема који муче и притискају српски народ и српске грађане. Без слободне Србије неће бити слободе и сигурности за Србе у Крајини и на Косову и Метохији. Без слободне Србије нећемо спречити неминовну асимилацију којој су подвргнути милиони Срба широм света. Без слободне Србије није могуће решити питање неколико милиона незапослених и гладних у самој Србији. Без слободне Србије нећемо искоренити белу кугу и нећемо напунити и оживети српска села и вароши. Без слободне Србије нећемо доћи до пристојне државне управе која ће радити у корист српског народа и српских грађана, а не било којих „интеграција“.

1.2 Meкa окупација Србије је успостављена после највеће преваре и подвале спроведене 5.октобра 2000. године, такозваном демократском револуцијом, када су неколико милиона грађана Србије искоришћени за лажне промене. Након тога су нове власти довеле нашу Отаџбину у бездржавно стање. Обећања о политичким слободама, истинској демократији, личном и породичном благостању и укидању вишегодишње изолације земље, само је била варка за уништавање Србије и осиромашење народа.

1.3. Последице наведеног беспоретка су стравичне: осипање и нестанак нашег народа, губитак територија и природних богатстава, свеопште безнађе и апатија, физичко и духовно уништење у новонасталим државама, болест, сиромаштво, наркоманија, наметање изопачених појава страних нашим традицијама. Српски слободарски народ тако се претвара у бесловесно робље. Историјском српском народу зато фалсификују славну прошлост, отимају и изопачују језик, присвајају знамените личности, светиње и споменике. Забрањује се сећање и помињање великих ослободилаца и бранилаца српског народа и државе, поготово из последњих Отаџбинских ратова.

1.4. Позивамо све грађане Србије, све припаднике нашег народа расутог по свету, нарочито државне службенике, а посебно оне који се налазе у војсци, полицији и безбедоносним службама, којима на срцу лежи слобода и спас Србије, да спрече даље непоштовање Устава Србије које се пројектује и толерише из најважнијих државних институција: кабинета Председника Србије, Владе Србије и Скупштине Србије. Наша је дужност да државне институције ослободимо директног присуства страних службеника који су живи доказ меке окупације наше Отаџбине и који заједно са својим представницима у апарату власти, медијима и такозваном цивилном сектору држе заробљене све наше интелектуалне, економске, научне и једном речју народне могућности.

Национална држава

2. Конципирана у складу са нашом светосавском, немањићком, монархистичком традицијом са својим институцијама једина може да буде матица и гарант безбедности, напретка и солидарности српском народу и српским грађанима без обзира где се налазе и живе у свету.

2.1 Сасвим је очигледно да је читав прошли век, као и почетак овог-двадесетпрвог, за Србију и Србе период константних и највећих лутања, заблуда и пораза. То је период највећег урушавања српског духовног, националног и државотворног идентитета. То је најстрашнији и најмрачнији период у читавој српској историји.

2.2 Почетни узрок свеопштег националног удеса и несрећа треба видети у српској интелигенцији и политичарима који су се свом душом одродили ( такорећи га презрели ) од свог благоверног и простодушног народа. Заборављајући на своју славну и крстоносну историју, очарани туђинским идеологијама и вредностима, у Србији се понашају као најамници и принудни управници.

2.3 Скупо је платио и још увек плаћа народ српски одступање и одрицање од свог богомпризваног пута, СВЕТОСАВСКЕ ДРЖАВОТВОРНОСТИ.

Као последица пркоса Богу и Светоме Сави, Срби падају са висине достојанства Богом изабраног и крштеног народа.

На то указује Свети Владика Николај Велимировић, да Српство без Државе са Божијим благословом није ништа друго него раскућена кућа.

2.4 Српско државотворно питање није решено, нити је било озбиљних покушаја да се оно реши. Под овим се мисли на стварање снажне српске националне државе, по први пут после 1918.године. Уједно, нема одлучне решености да се једном за свагда раскрсти са свим богоборним и антисрпским експериментима и идеологијама.

2.5 Од поменутог периода ( крај Првог светског рата ) па све до данас постоји и један паклени континуитет разарања и сатирања српског имена и српског отачаственог имања. Данас је то попримило облике својеврсне србофобије и сатанизације читавог нашег народа, незапамћене у новијој историји.

2.6 Сматрамо да је свако српско питање које се креће изван светосавског државотворног домостроја катастрофално.То најнепосредније доживљавамо и најочитије видимо из наше новије историје и садашњег свеопштег расула и безизлаза.

2.7 Ово нам потврђује, да се разматрању српског питања мора прићи интегрално и свеобухватно. Данас се налазимо на таквом степену угрожености, да нам озбиљно прети потпуни крах духовних, националних, државотворних и економских добара.

2.8 Желећи да помогнемо рањеном и распетом Српству, као свесрпска народна организација, посебну пажњу у свом деловању посветићемо БЕЗБЕДНОСТИ, НАПРЕТКУ, МЕЂУСОБНОМ ПОВЕЗИВАЊУ И СОЛИДАРНОСТИ српског народа ма где се налазио и тренутно живео.

2.9. Окупимо се као Срби јер смо као Срби и нападнути. Нисмо угрожени ни као левичари ни као десничари, угрожени смо као Срби и зато наши одговори, кроз деловање ове организације, морају бити српски.

2.10. Поделу на екстремну левицу и екстремну десницу одбацујемо као лажне идеологије које су пројектоване ван Србије и против Србије.

2.11 Текућа велика економска криза у свету потврђује наш став, да је национална држава једина чврста и поуздана сила која може да обезбеди миран развој и заштиту наших судбина. Глобализам и идеја Европе као супер-државе у реалном свету данас су далеко мање прихватљиве него раније.

Европске интеграције имају алтернативу

3. Наш став је да Србија треба да прихвати везе са Бриселском Европом онолико колико их је прихватила Велика Британија, ни мање ни више.

3.1. Ако је Велика Британија, као једна од држава оснивача Европске заједнице и Европске уније, могла да сачува своју валуту, своју визну политику, самосталну војску и спољну политику, а своје везе са Бриселом свела је само на уговор о делимично слободном протоку роба, не видимо ни један разлог да Србија прихвати више од тога.

3.2. Не прихватамо, под изговором „европских интеграција“, постепено гашење српских државних институција. Апсолутно смо против тога да се противно Уставу, без референдума, корак по корак, гаси Србија, а да једног дана осванемо у супер-држави, Сједињене државе Европе. Српски народ има болна и трагична искуства са животом у заједничким државама и великим империјама.

3.3. Ми Срби, не прихватамо, да под било којим изговором, да због било којих интеграција, у инетресу било које белосветске силе и идеолошке магле, останемо без своје националне државе, своје једине заштитнице и мајчице Србијe. СРБИЈА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ !.

Суверена демократија

4. је систем коме тежимо у унутрашњој организацији Србије, али само у смислу прелазног решења и у смислу средства, за достизање наших традиционалних и благословених државотворних циљева. Противимо се свим теоријама о ограниченом суверенитету. Данас на географској мапи Европе постоје само две државе које имају такав систем: Велика Британија и Велика Русија.

4.1. Све друге Европске земље које се налазе на мапи између ове две велике државе насилно су одустале од правих вредности и стандарда и угуране у авантуру и експеримент звани Европска унија. Ова „Франкенштајн супер држава“ функционише по моделу, вредностима и диктатима САД.

4.2. Наш став је да Србијом треба да управљају српски чиновници и службеници из наших најбољих кућа, а не бриселско-вашингтонски најамници, који не осећају никакву одговорност према грађанима Србије већ искључиво према својим газдама и менторима у Бриселу и Вашингтону.

Српска војска

5. је увек била један од кључних тачака нашег народног и државног идентитета. Само је код Срба војничка капа-шајкача саставни део народне ношње. Тако је српски сељак-домаћин својом вољом одлучио да је увек војник: на њиви, у цркви, на слави, у свим приликама и неприликама.

5.1. Србија мора тренутно и неодложно да напусти све облике и програме започетог тихог интегрисања Српске војске у структуре НАТО. Чланство у тој организацији би неминовно довело до укидања Српске војске. То би у ситуацији непосредне угрожености државе и народа био самоубилачки акт.

5.2. Инсистирамо на томе да Српску војску може да контролише само наша држава, преко Народне скупштине, у складу са својом одбрамбеном политиком и националним интересима.

5.3. Ово питање има не само војну него и етичку димензију. Било би нарушено елементарно достојанство и национално самопоштовање да Српска војска буде под командом оних који су га колико јуче бомбардовали. Такође има ли већег националног самопонижења да наши војници и официри буду у истом строју са хрватским, муслиманским и шиптарским џелатима из ратова из блиске прошлости. Зар нису била довољно трагична и крвава искуства из периода постојања и распада Југословенске Краљевске војске и Југословенске народне армије.

5.4. Ми смо за обнову Српске војне силе која ће обесхрабрити и изјаловити све пљачкашко завојевачке претње ма од кога долазиле. Која ће здушно радити на отварању нове цивилизацијске перспективе Србије, стварању великог војно политичког савеза са Русијом и осталим православним земљама и слободним народима.

Државни капитализам

6. формиран у духу православне солидарности и на темељима наше традиције о обавезној социјалној заштити и бризи за хендикепиране, болесне и незапослене, је економски модел који је уједно најсавременији и најпотребнији за Србију.

6.1. Тренутну светску економску кризу није произвео вишак капитализма, како то лажно тумаче разни аналитичари, већ његов недостатак. Глобалне Вашингтонске и Бриселске институције својим декретима и уредбама срушили су националне механизме за добробит и солидарност сваке па и српске заједнице.

6.2. Србија мора да прибегне успостављању контролисаног и регулисаног тржишта. Одбацујемо као сулуде, антинародне и антидржавне пројекте о потуној приватизацији и тржишту као једином регулативном чиниоцу у привреди. Посебно се противимо приватизацији великих јавних система и природних ресурса. Тамо где је то већ урађено, по успостављању национално одговорне Владе, извршиће се повратак у пређашње стање и та богатства вратиће се под контролу државе.

6.3. Већина наших породица је пала испод линије националног и личног достојанства. Већина грађана Србије је потпуно осиромашила, стотине хиљада предузећа и занатских радњи су пред затварањем, пољопривредници су без икакве сигурности и гаранција државе подвргнути преварама и пљачкању, бројни грађани и предузећа доведени су у дужничко ропство. Онај систем пљачке и преваре који је произвео овакве страшне последице, логично је да нити може нити жели да доведе до промена које би омогућиле живот достојан човека. Једини пут и начин, о коме сведочи историја, огледа се у томе да се оно што ствара зло искорени. Право на побуну је овештано природно право. Онај који се тим правом не користи и заслужује да га газе.

6.4. Територија која још није одузета држави Србији је по својим Богом даним природним богатствима благословена. Овде не харају оркани и тајфуни, нема пустиња и ледених пространстава неподобних за живот, а има довољно обрадивих површина, воде, пашњака, шума и руда. Наш народ је осведочено вредан и способан. Када са себе стресе окове лажних идеологија, када се ослободи у пуном светлу свог националног бића, он ће се придружити значајним и богатим савременим државама, јер зато испуњава све услове.

Нова спољна политика

7. нам је преко потребна јер данашња „спољна политика“ уместо да служи одбрани нације вазална је и само потврђује окупацију и пораз нације.

7.1. Урушавањем институција изгубили смо унутрашњу снагу без које спољна политика постаје потпуно беспредметна. Делотворна спољна политика израз је ефикасне и постојане унутрашње политике. Унутрашња политика заснива се на делотворности државних институција. Стварањем концентрисане унутрашње снаге створиће се и реална спољна политика која ће на тај начин привлачити пријатеље и савезнике и одбијати непријатеље.

7.2. На средњи и дужи рок, ради превазилажења последица разорне антисрпске политике на Балкану, а посебно на Косову и Метохији, Србија као суверена демократија мора спроводити своју политику одлучно и паралелно у неколико стартешких праваца:

-јачање свих облика сарадње са Русијом,

-стварање услова за реинтеграцију свих конститутивних делова српског народа у

једну државу,

-безбедност, напредак и солидарност са деловима српског народа ма где они били.

7.3 На жалост, сада су у другим државама српске земље, као што је Црна Гора, Славонија, Барања и Западни Срем, српска Далмација односно Kнинска Крајина, Јужна Србија, Стара Србија, босанска Крајина. Ту Срби нису били освајачи већ домаћини, о чему сведоче бројни манастири и споменици српске културе. Но, оно што је данас не мора да значи да ће бити и сутра.

7.4 Историја је обилата геополитичким земљотресима и прекомпоновањима. Садашња неповољна геополитичка ситуација неће трајати вечно. Оне границе које је цртала нелегална титоистичка власт а мимо међународног права их признале велике силе, за нас нису и не смеју бити коначне.

7.5 Ми или наши потомци, морамо бити спремни за тренутак који подразумева ослобађање и уједињење сада окупираних делова српског отачаственог простора. Ми не можемо и не смемо да се одричемо од онога што је наше. То значи гајити остварљиву жељу и намеру да се Срби врате на окупиране српске просторе.

Брига о српском народном и државном идентитету

8. мора бити превасходни цињ и стални задатак државних институција. Србијом треба да управљају људи који знају и поштују њену историју, настављају њене националне традиције и чувају част и достојанство српског народа.

8.1. Православље, у облику Светосавља, као носиоца српског националног идентитета, опстанка и богате културе и традиције кроз векове, данас је главна морална снага којом се можемо одупрети деградацији и растакању нације.

8.2. Духовно јединство народа и моралне вредности су значајан фактор развоја исто као и политичко економска стабилност. Уверени смо да ћемо бити способни да решавамо огромне националне задатке тек када будемо имали заједнички систем природних циљева, када се у земљи буде чувало и неговало поштовање према српском језику и писму, аутентичној култури и изворним културним вредностима, према својим прецима и према свакој страници наше националне историје. Одсуство сопствене културне орјентације, слепо подржавање страних шаблона неминовно доводи до губитка националног идентитета. Брига о српском језику и раст утицаја српске културе, мора бити најважније политичко и социјално питање.

8.3. Код Срба у Србији мора се развијати свест о целовитости земље, њеном културном наслеђу, природним богатствима и великој историји. Посебно ћемо радити на томе да младе генерације треба да обнове и до краја формирају национални понос заснован на поштовању вековима стваране српске историје, културе и уметности.

8.4. Као посебан задатак видимо рад на дискредитацији идеја нацизма и шовинизма. При томе се ипак посебно мора разумети и објаснити питање одговорности за геноцид над Србима као кључног питања, будући да оно осветљава не само локалне односе на простору бивше СФРЈ него, пре свега, однос Запада према српском народу.

Позив на саборно прегнуће

9. као једини могући пут и начин да се одбрани слобода, правда, право на живот. Позивамо све родољубе, све патриотске организације да нам се придруже. Нека овај програм прихвате и тако нам се придруже сви они који воле своју државу и народ, који поштују друге народе. Нека се придруже Срби који знају, разумеју и верују да без вере, слободе и правде нема здравог друштва, нема здраве државе и ваљане будућности.

Бог чува Србију !

На основу члана 10. и 11. Закона о удружењима ( „Службени лист РС“ бр. 51/09), на Скупштини одржаној 08. септембра 2012. у Обреновцу/Београду, усвојен је Статут Удуружења грађана „Срби на окуп!“

С Т А Т У Т

СВЕСРПСКЕ НАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ „СРБИ НА ОКУП!“

I ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

Члан 1.

Овим Статутом утврђују се основни програмски циљеви и задаци организације „Срби на окуп!“, основна статусна обележја, као и друга питања од значаја за „Срби на окуп!“, као добровољног, невладиног и непрофитног удружења.

Члан 2.

Свесрпска народна организација „Срби на окуп!“(у даљем тексту Удружење) је самостална национална организација, основана и организована у облику удружења с циљем међусобног повезивања у духу Светосавског православља, солидарности и напретка српског народа, неговања слободарских традиција и очувању Србије као слободне, националне и матичне државе Срба ма где живели.

У организовању својих активности самостално уређује своју унутрашњу организацију и рад, доноси и реализује програме развоја у складу са законом и актима организације.

Члан 3.

Пун назив је: СВЕСРПСКА НАРОДАНА ОРГАНИЗАЦИЈА “СРБИ НА ОКУП!“

Скраћени назив је: “СРБИ НА ОКУП!“

Седиште органиазције је у Републици Србији, граду Београду, Обилићев венац 19/1.

Члан 4.

Своју делатност „Срби на окуп!“ остварује на територији Републике Србије. „Срби на окуп!“ може оснивати своје месне одборе и у иностранству. Функцију заступника врши Председник Свесрпског националног већа, а у његовом одсуству Секретар Свесрпског националног већа.

Члан 5.

„Срби на окуп!“ има печат округлог облика, на којем је у горњој половини написано ћирилицом: Свесрпска народна организација; у средини: СРБИ НА ОКУП!; у доњој половини Београд.

II ОБЛАСТ ОСТВАРИВАЊА ЦИЉЕВА И ЗАДАЦИ УДРУЖЕЊА

Члан 6.

„Срби на окуп!“ у области остваривања циљева спроводи следеће активности:

– остваривање заштите, очувања, неговања, развијања и промовисања традиционалних вредности српскога народа,

– очување обичаја и културе,

– зближавање Срба у духу Светосавског православља,

– очување националног идентитета, окупљањем око националних институција српског народа, оснивањем нових и помагањем њиховог деловања.

– јачање српског националног корпуса кроз заштиту и очување традиционалних вредности породичног живота,

– очување српског језика и ћириличног писма,

– очување православне вере по примеру Светих отаца, сагласно догматима и канонима Православне Цркве

– сарадња са Србима у расејању

– остваривање помоћи и заштите социјално и на други начин угроженим категоријама становништва

– у складу са моћима брига и помоћ о борцима отаџбинских ратова, ратним војним инвалидима и њиховим породицама, као и о породицама погинулих бораца

– брига за еколошки здраву средину и здраву производњу хране

– сарадња са сродним удружењима и асоцијацијама из земље и иностранства.

Члан 7.

Ради остваривања наведених циљева Удружење нарочито:

1. организује, само или у заједници са другим удружењима и организацијама, стручне скупове, трибине, саветовања, семинаре, предавања, промоције књига и друге облике образовања у складу са циљевима „Срби на окуп!“ и са законом

2. објављује књиге, часописе, ЦД и друге публикације о питањима која се односе на заштиту националних интереса, вере, језика, писма, породице, традиције у складу са законом

3. организује стручна лица у циљу: образовања деце и омладине; заштите традиционалних породичних вредности; спровођења активности на заштити и унапређењу породице,

4. сарађује са универзитетима, школама, стручним удружењима и другим организацијама у земљи и иностранству која се баве активностима у области остваривања циљева удружења,

5. сарађује са националним институцијама српског народа, научним и другим организацијама и удружењима који се баве питањима везаним за српску народну традицију, обичаје и културу,

6. прикупља и сређује документа, фотографије, филмове, мемоаре, публикације и другу релевантну грађу од значаја за српску народну традицију, обичаје и културу,

7. настоји да активно укључи децу и омладину у пословима очувања традиционалних вредности Православља и Светосавља,

8. издаје часописе и новине са тематиком из области остваривања циљева Удружења,

9. предузима све остале активности ради остваривања циљева удружења, у складу са својим могућностима и у складу са позитивним прописима Републике Србије.

III ЧЛАНСТВО, УСЛОВИ И НАЧИН УЧЛАЊИВАЊА, ПРЕСТАНАК ЧЛАНСТВА, ДУЖНОСТИ И ПРАВА ЧЛАНОВА

Члан 8.

Члан „Срби на окуп!“ може бити свако пунолетно лице које:

– предложи члан Удружења,

– изрази вољу да постане члан, попуни и поднесе приступницу за пријем у чланство Свесрпском националном већу,

– прихвата циљеве и Статут „Срби на окуп!“,

– није осуђивано за кривична и друга кажњива дела која га чине неподобним за чланство у „Срби на окуп!“,

– својим јавним деловањем није износило ставове који су у супротности са деловањем „Срби на окуп!“,

Малолетно лице са навршених 14 година живота може се учланити у „Срби на окуп!“ уз прилагање оверене изјаве његовог законског заступника о давању сагласности.

За лице млађе од 14 година из става пријаву подноси његов законски заступник.

Члан 9.

Поред појединачног постоји и колективно чланство у Удружењу.

Колективно чланство представљају организације, покрети и удружења који у потпуности прихватају програм, циљеве и статут „Срби на окуп!“.

Колективно чланство потврђује се потписивањем споразума са Свесрпским националним већем.

Организације, удружења и покрети као колективни чланови „Срби на окуп!“ дају до пет представника (скупштинара) у Скупштину Удружења.

Додатне услове и начине за остваривање колективног чланства, као и чланарине прописује Свесрпско национално веће посебном одлуком, у складу са Статутом.

Члан 10.

„Срби на окуп!“, поред редовних чланова, могу имати почасне и придружене чланове.

Почасни члан може бити физичко или правно лице које се посебно истакло својим доприносом Удружењу. Почасни члан нема обавезу плаћања чланарине.

Почасног члана предлажу најмање три члана Удружења, а одлуку о пријему доноси Свесрпско национално веће.

Придружени члан се у рад укључује ради спровођења једне конкретне активности, може утицати на доношење одлука које се односе на активност због које се укључује, и његово чланство траје само у периоду трајања те активности. Обавезу плаћања чланарине има само за период активности у „Срби на окуп!“.

Ако придружени члан испуни услове из члана 8. овог статуа може постати члан „Срби на окуп!“.

Члан 11.

Одлуку о пријему у чланство доноси Свесрпско национално веће.

Свесрпско национално веће о доношењу одлуке обавештава подносиоца пријаве у року од 15 дана од дана доношења одлуке.

Свесрпско национално веће о доношењу одлуке обавештава Скупштину „Срби на окуп“ на Годишњој скупштини.

Члан потписује приступницу „Срби на окуп!“ и после одлуке Свесрпског националног већа о његовом пријему издаје му се чланска карта и наплаћује чланарина.

Чланарина не може бити препрека да неко буде члан „Срби на окуп!“. и није обавезна за сиромашне и социјално угрожене.

Висина чланарине се утврђује одлуком Свеврпског националног већа.

Члан 12.

Члан може иступити из чланства давањем писане изјаве о иступању. За иступање малолетног члана није потребна сагласност законског заступника.

Чланство у Удружењу може престати:

– због дуже неактивности члана;

– нарушавања угледа Удружења;

– непоштовања одредаба овог Статута;

– неизвршавања одлука Удружења;

Одлуку о престанку чланства доноси Свесрпско национално веће, на образложени предлог члана Удружења.

Члану се мора омогућити да се изјасни о разлозима због којих је поднет предлог за доношење одлуке о престанку његовог чланства у Удружењу. Изјашњење мора бити у писаном облику.

Свесрпско национално веће обавештава Скупштину Удружења о одлуци о престанку чланства члану Удружења, на првој следећој седници Скупштине.

Уколико се лице коме је престало чланство изјасни на одлуку о престанку чланства, његово изјашњење се доставља Скупштини заједно са одлуком о престанку чланства.

Скупштина може поништити одлуку о престанку чланства уколико нађе да је одлука неоснована или да су основани наводи из изјашњења и уколико је то тражило лице коме је престало чланство.

Члан 13.

Свесрпско национално веће води Матични регистар чланова, као и регистре придружених и почасних чланова.

Након оснивања Свесрпско национално веће у Матични регистар чланова уписује чланове осниваче.

На основу одлуке о пријему члана врши се упис чланова у Матични регистар чланова, као и регистре придружених и почасних чланова.

На основу одлуке о престанку чланства врши се брисање члана из Матичног регистра чланова, као и Регистра придружених и почасних чланова.

Члан 14.

Члан Удружења има право да:

1. равноправно са другим члановима учествује у остваривању циљева Удружења;

2. непосредно учествује у раду Скупштине, као и преко органа Удружења;

3. бира и буде биран у органе Удружења;

4. буде благовремено и потпуно обавештен о раду и активностима Удружења.

Члан Удружења је дужан да:

1. активно доприноси остваривању циљева Удружења;

2. учествује у активностима Удружења, у складу са својим посебним интересовањима

3. плаћа чланарину, сем оних чланова који су због социјалног статуса ослобођени ове обавезе;

4. обавља и друге послове које му, у складу са Статутом, повери Свесрпско национално веће.

IV УНУТРАШЊА ОРГАНИЗАЦИЈА, ОРГАНИ УДРУЖЕЊА

Члан 15.

Органи Удружења су: Духовни пастир, Свесрпски Сабор, Скупштина „Срби на окуп!“, Свесрпско национално веће, Секретаријат Свесрпског националног већа, Надзорни одбор, Месни одбори и повереници.

ДУХОВНИ ПАСТИР

Члан 16.

Духовни пастир Удружења је епископ Православне Цркве који наслеђено Свето Предање држи непромењено, који кроз послушност и следовање Светим Васељенским Саборима, светим догматима, светим канонима и Светим Оцима; стоји у послушности самоме Богу и светим прецима нашим и који је несумњиво истакнут и одан борац за чистоту вере православне и одбрану Српске Православне Цркве, наше отаџбине и народних интереса.

Духовног пастира даје благослов за активности и рад Удружења.

Духовни пастир може да заустави сваку одлуку донету у оквиру Удружења ако није у складу с његовом мисијом.

Духовни пастир може да сазове ванредну седницу Свесрпског националног већа, ванредну седницу Скупштине и ванредни Сабор Удружења.

За свој рад Духовни пастир одговара Богу, светосавским православним Србима и њиховим представницима у Свесрспском националном већу и Скупштини Удружења.

Свесрпско национално веће предлаже Скупштини Духовног пастира.

Скупштина акламацијом прихвата и проглашава предложеног Духовног пастира.

Скупштина разрешава Духовног пастира двотрећинском већином гласова њених чланова, а на предлог Свесрпског националног већа или на предлог најмање половине од броја чланова Скупштине.

Духовни пастир је по функцији члан свих органа удружења. Када је присутан органима Удружења председава њиховим радом.

СВЕСРПСКИ САБОР

Члан 17.

Свесрпски сабор Удружења чине сви његови редовни, почасни и колективни чланови.

Свесрпски сабор се састаје редовно сваке четврте године.

Свесрпски сабор није одлучујућег, већ искључиво саветодавног и промотивног карактера.

Ванредно заседање Свесрпског сабора може се заказати на образложени предлог Духовног пастира, Свесрпског националног већа, као и на иницијативу најмање једне половине чланова Скупштине.

Иницијатива се, у писаном облику, подноси Свесрпском националном већу и у њој се јасно и недвосмислено морају навести питања чије се разматрање предлаже.

Седницу Свесрпског Сабора сазива Свесрпско национално веће, писаним обавештењем о месту и времену одржавања сабора и предлогу дневног реда најмање 15 дана пре датума одређеног за одржавање Сабора. Писана форма је испуњена и у случају позивања електронском поштoм.

Седницом сабора председава члан Свесрпског Сабора који буде, јавним гласањем, изабран на почетку седнице.

Сазивач Свесрпског Сабора доставља позив за сабор свим члановима евидентираним у регистрима чланова.

Сабору могу присуствовати као гости и посматрачи и лица која нису чланови Удружења.

СКУПШТИНА

Члан 18.

Скупштина Срби на окуп је највиши колективни орган удружења.

Скупштину чине чланови Свесрпског националног већа и скупштинари предложени од Свесрпског националног већа и Месних одбора.

Скупштина се редовно састаје једном годишње на позив Свесрпског националног већа.

Изборна Скупштина на којој се бирају и верификују мандати председнику и члановима Свесрпског националног већа, као и члановима осталих органа „Срби на окуп!“ се одржава сваке четврте године.

Ванредна седница Скупштине може се заказати на образложени предлог Духовног пастира, Свесрпског националног већа, као и на иницијативу најмање једне половине чланова Скупштине.

Иницијатива се, у писаном облику, подноси Свесрпском националном већу и у њој се јасно и недвосмислено морају навести питања чије се разматрање предлаже.

Седницу Скупштине сазива председник Свесрпског националног већа, писаним обавештењем о месту и времену одржавања седнице и предлогу дневног реда најмање 15 дана пре датума одређеног за одржавање Скупштине. Сазивач Скупштине доставља позив за Скупштину свим њенима члановима евидентираним у Матичном регистру чланова Скупштине. Писана форма је испуњена и у случају позивања електронском поштoм.

Седницом Скупштине председава Духовни пастир уз помоћ Председника Свесрпског национално већа.

Секретар Скупштине је Секретар Свесрпског националног већа.

Записничар Скупштине бира се на самој Скупштини из реда скупштинара.

Право гласа на Скупштини имају само верификовани чланови Скупштине односно Скупштинари.

Скупштина „Срби на окуп!“ може да броји најмање 100, а највише 600 чланова.

Делокруг рада Скупштине :

1. усваја предлог плана и програма рада;

2. усваја предлог Статут, као и измене и допуне Статута;

3. усваја предлог других општих акта Удружења;

4. бира и разрешава чланове Свесрпског националног већа;

5. разматра и усваја, најмање једном годишње, извештај Свесрпског националног већа;

6. разматра и усваја финансијски план и извештај;

7. разматара и усваја извештај Надзорног одбора

8. одлучује о статусним променама и престанку рада удружења,

9. одлучује о удруживању у савезе и друге асоцијације у земљи и иностранству,

10. одлучује о свим осталим питањима предвиђеним Статутом, другим општим актима Удружења и одлукама Скупштине;

11. може поверити Свесрпском националном већу да врши неке од надлежности Скупштине;

Члан 19.

Скупштина пуноважно одлучује ако је присутна најмање једна половина чланова Скупштине:

1. усваја Статут, као и измене и допуне Статута,

2. одлучује о статусним променама и престанку рада удружења,

3. о свим осталим питањима предвиђеним Статутом, другим општим актима Удружења и одлукама Скупштине, за које је изричито предвиђена квалификована већина од једне половине чланова.

Скупштина о свим осталим питањима, осим оним наведеним у претходном ставу пуноправно одлучује без прописаног кворума.

Скупштина одлучује већином гласова присутних чланова.

За одлуку о изменама и допунама Статута, статусним променама и престанку рада Удружења, неопходна је двотрећинска већина гласова присутних чланова.

О начину гласања на Скупштини одлучује Скупштина пре почетка гласања.

Скупштина може донети пословник о раду на предлог Свесрпског националног већа.

СВЕСРПСКО НАЦИОНАЛНО ВЕЋЕ

Члан 20.

Свесрпско национално веће је извршни орган Удружења, који се стара о спровођењу циљева, програма и плана Удружења утврђених овим Статутом.

Свесрпско национално веће има 21 сталног члана, које бира и опозива Скупштина.

Избор чланова Свесрпског националног већа врши се на Скупштини гласањем.

Право предлагања за члана Свесрпског националног већа има Духовни пастир, Свесрпско национално веће, 5 месних одбора, 10 чланова Скупштине. Предлози се подносе у писаној форми 30 дана пре одржавања Скупштине.

Између две скупштине Свесрпско национално веће може да кооптира до трећине својих чланова. Одлука о томе доноси се на седници Свесрпског националног већа. Чланство кооптираних чланово верификује прва следећа Скупштина.

Мандат чланова Свесрпског националног већа траје четири године и могу поново бити бирани на исту функцију.

Поред сталних чланова у раду Свесрпског националног већа по потреби могу да учествују и представници Месних одбора.

Поред сталних чланова у раду Свесрпског националног већа по потреби и у складу са могућностима могу да учествују и почасни чланови Већа.

Председника Свесрпског националног већа бира Свесрпско национално веће између својих чланова.

Два подпредседника, бира веће између својих чланова.

Свесрпско национално веће пуноважно одлучује ако је присутна најмање половина чланова, а одлуке доноси већином гласова присутних чланова. У случају да дође до истог броја гласова одлучује глас Председника. Гласање је по правилу јавно осим ако веће одлучи другачије.

Сваки члан Свесрпског националног већа одговора за своје самовољне и незаконите поступке учињене мимо Статута организације.

Секретара и благајника Свесрпског националног већа бира Свесрпско национално веће.

Члан 21.

Свесрпско национално веће:

1. руководи радом Удружења између две седнице Скупштине;

2. организује редовно обављање делатности Удружења;

3. поверава посебне послове појединим члановима;

4. доноси финансијске одлуке;

5. одлучује о покретању поступка за измене и допуне Статута, својом иницијативом или на предлог најмање пет чланова Удружења; припрема предлог измена и допуна који подноси Скупштини на усвајање;

6. одлучује о покретању поступка за накнаду штете у случајевима из члана 25. став 2. Закона о удружењима и, по потреби, одређује посебног заступника Удружења за тај поступак,

7. именује пуномоћнике Удружења,

8. именује заступнике Удружења,

9. припрема предлоге одлука и других аката о којима одлучује Скупштина;

10. врши поверене послове из надлежности скупштине;

11. одлучује и о другим питањима за која нису, законом или овим статутом, овлашћени други органи Удружења.

СЕКРЕТАРИЈАТ

Члан 22.

Секретаријат је помоћни орган Свесрпског националног Већа.

Начин рада и састав Секретаријата утврђује Веће.

МЕСНИ ОДБОРИ

Члан 23.

Удружење ће оснивати Месне одборе у насељима где се удружи најмање 15 чланова који прихватају циљеве и Статут Удружења, на њихов писани захтев достављен Већу.

Оснивачкој седници Месног одбора обавезно присуствује најмање један члан Већа.

Месни одбор нема својство правног лица, осим оних одбора који делују у иностранству.

Управу сваког Месног одбора чине Председник, Секретар, благајник и још четири члана.

Ако то локалне прилике захтевају Месни одбор прописује пословник о раду у складу са овим Статутом и циљевима Удружења.

Сваки Месни одбор је дужан да свој пословник о раду поднесе Свесрпском националном већу на одобрење.

Члан 24.

Месни одбори средства за свој рад прикупљају из чланарина, прилога и самостално управљају тим улозима.

Месни одбори достављају своје извештаје, укључујући и финасијске Свесрпском националном већу.

У сврху заједничких активности и свеукупног рада на нивоу Удружења сваки Месни одбор од сваког новчаног прилога једну четвртину или 25% уплаћују на заједнички рачун Удружења.

Члан 25.

У случају да неки Месни одбор отпочне са активностима које су у супротности са овим Статутом, као и са циљевима Удружења, Свесрпско национално веће може да угаси тај Месни одбор.

Члан 26.

У случају престанка рада целокупна имовина Месног одбора припашће Удружењу.

ПОВЕРЕНИЦИ

Члан 27.

У местима где нема Месних одбора Веће може основати повереништво.

Повереника именује Свесрпско национално веће, док за мања насеља и села поверенике могу именовати и Месни одбори.

Повереници обављају задатке добијене од Свесрпског националног већа, Месних одбора и раде на остваривања циљева Удружења.

НАДЗОРНИ ОДБОР

Члан 28.

Надзорни одбор контролише финансијско пословање Удружења и обавештава Свесрпско национално веће.

Надзорни одбор има три члана које бира Скупштина.

Мандат чланова Надзорног одбора траје четири године и могу бити поново бирани.

Надзорни одбор подноси извештај на свакој седници Скупштине.

V ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОСТИ РАДА

Члан 29.

Рад Удружења је јаван.

Свесрпско национално веће се стара о редовном обавештавању чланства и јавности о раду и активностима Удружења, непосредно или путем интерних публикација, саопштењима за јавност или на други примерен начин.

Завршни рачун и извештаји о активностиma Удружења подносе се члановима на седници Скупштине удружења.

Члан 30.

Ради остварења својих циљева „Срби на окуп!“ успоставља контакте и сарадњу са другим удружењима и организацијама у земљи и иностранству.

„Срби на окуп!“ може приступити сродним међународним организацијама о чему одлуку доноси Скупштина.

Одлуку о приступању међународним удружењима доноси Скупштина, или Веће, а о чему је дужно да обавести Скупштину на првој следећој седници.

VI НАЧИН СТИЦАЊА СРЕДСТАВА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЦИЉЕВА И РАСПОЛАГАЊЕ СРЕДСТВИМА

Члан 31.

„Срби на окуп!“ прибавља средства од чланарине, обављања привредне делатности, добровољних прилога, донација и поклона, финансијских субвенција и на друге начине у складу са законом.

ПРИВРЕДНА ДЕЛАТНОСТ КОЈОМ СЕ СТИЧЕ ДОБИТ

Члан 32.

„Срби на окуп!“ прибавља средства обављајући привредну делатност:

13.92 Производња готових текстилних производа, осим одеће.

„Срби на окуп!“ може почети са непосредним обављањем ове делатности тек након извршеног уписа у Регистар привредних субјеката.

Добит остварена на начин из става 1. овог члана може се користити искључиво за остварење циљева удружења, укључујући и трошкове редовног рада Удружења и сопствено учешће у финансирању одређених пројеката.

VII ПРЕСТАНАК РАДА УДРУЖЕЊА

Члан 33.

„Срби на окуп!“ престаје са радом одлуком Скупштине, када престану услови за остваривање циљева Удружења, као и у другим случајевима предвиђеним Законом.

Удружење може престати са радом и одлуком Скупштине за коју је гласало две трећине чланова Скупштине.

ПОСТУПАЊЕ СА ИМОВИНОМ УДРУЖЕЊА У СЛУЧАЈУ ПРЕСТАНКА РАДА УДРУЖЕЊА

Члан 34.

У случају престанка рада, имовина Удружења пренеће се на Епархију рашко-призренску у егзилу или друго домаће непрофитно лице које је основано ради остваривања истих или сличних циљева.

Скупштина ће својом одлуком о престанку рада Удружења одредити коме се имовина преноси у складу са законом.

Члан 35.

На сва питања која нису регулисана овим Статутом непосредно ће се примењивати одребе Закона о удружењима.

Члан 36.

Овај Статут ступа на снагу наредног дана од дана његовог усвајања на Скупштини Удружења.

Председник Скупштине „Срби на окуп!“

_____________________________