Србин из Гугла одржао предавање: У Београду сам био без посла, у Америци ме сви траже (видео)

aleksandar rodic1

На САЕ Инсититуту за wеб дизајн и експерт за 3Д графику на wеб сајтовима, Александар Родић, данас је студентима одржао предавање како изгледа градити каријеру у развијеним земљама и како радити за најбољег послодавца на свету – америчког гиганта Гугл.
Родић је на предавању говорио о Wеб ГЛ програмирању 3Д графике на интернет сајтовима и упознао учеснике са најновијм технологијама у тој области.

На веома посећеном предавању Родић је рекао да је он завршио гимназију и Вишу електротехничку школу у Београду и успут се бавио wеб дизајном, јер га је то највише интересовало, али је после завршене школе годину дана био без посла и бавио се свим и свачим.

[jwplayer mediaid=“33268″]

Пошто је желео даље да учи, он је на интернету стицао знање о креативном дизајнирању на интернету и јавио се на оглас за постипломске студије на Савана колеџу за уметност и дизајн у САД и добио је позив и 60 одсто потребне стипендије.

Када је отишао у Савану схватио је да мора да ради у слободно време да би плаћао станарину и остале трошкове, јер стипендија није била довољна да покрије све трошкове, а његова породица у Београду морала је да се задужи да би му помогла, тако да је он, по сопственом признању, имао једини излаз да успе у томе што ради у САД.

На колеџу су професори запазили његов таленат за рад на 3Д графици и први посао му је био плаћена пракса у компанији ЕА Гамес, која је светски лидер у прављењу компјутерских видео-игрица, а затим је радио за компанију Пиxар, познату у свету по анимираним 3Д филмовима, међу којима су најпознатији “Царс” 1 и 2 за које је и он радио на моделовању неких сцена.

Прекретница у каријери му је била када се сусрео са најновијим програмом Wеб ГЛ за прављење 3Д графике на сајтовима, тако да је убрзо његове радове запазила компанија Гугл и ангажовала га да ради одређене пројекте за њих.

Једно време је био ангажован да ради у компанији Луцас Арт, коју је основао творац саге “Рат звезда” Џорџ Лукас, чији су му адвокати помогли да реши проблеме око радне визе у САД, тако да је остао да ради у компанији Гугл, која важи за најбољег послодавца на свету.

Блиц