Извештај и закључци са скупштине „Срби на окуп“

Gorica TrkuljaИзвештај са Прве редовне годишње скупштине “Срби на окуп!“

У суботу 08. септембара 2012. г. у Соколском дому у Обреновцу, уочи своје прве Крсне славе Сабора СРБских Светитеља свесрБска народна организација „СРБи на окуп!“ одржала је своју Прву редовну годишњу скупштину. На Скупштину је пристигло више од стотину скупштинара из свих СРБских земаља и из расејања. На овај чин све њих је подстакло страдање, неправда и насиље које трпи народ србски, а све их је окупио благослов Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског и косовко-метохијског у егзилу г.г. Артемија.

После молитве Скупштини се обратио преосвећени владика Артемије .

У свом кратком и веома садржајном обраћању преосвећени владика Артемије пажњу је посветио тешкој ситуацији у којој се налази наш целокупан народ, без обзира на то где живи. Владика је говорио о тешком стању у друштву, Српској православној цркви, о сиромаштву, а посебно се осврнуо на велики грех чедоморства, који увелико чине србске мајке. Ипак, највећу пажњу владика Артемије је посветио окупираном Косову и Метохији, нашој непреболној рани, при чему је истакао штетна и потпуно неприхватљива решења за одбрану светог Косова и Метохије, која су долазила од режимских структура, а пре свих кроз евентуално расписивање референдума о Косову и Метохији. Владика је нагласио да нико од нас данашњих Срба нема право да гласа о Косову и Метохији јер оно не припада само једној генерацији. Косово и Метохија припада свим претходним генерацијама Срба, које су своје животе уградиле у стварање и ослобођење наше свете земље, нашег Јерусалима, као и свим будућим, још нерођеним генерацијама СРБа. Владика је подсетио да је наша дужност да чувамо све што смо од светих предака наследили и да се свим силама трудимо да наслеђено предамо својим потомцима неумањено и ничим окаљано.

Говорећи о циљевима „СРБа на окуп!“, владика Артемије је рекао да их је лако изрећи, лако запамтити, али да их у дело треба спровести. Ти циљеви се своде на завет и молитву Св. Владике Николаја: „Да се СРБи сложе, умноже и обоже.“

Мудре поуке духовног пастира наше организације ушле су у срце свих пристуних како би подсећале на одбрану вере, народа и отаџбине као свете дужности свију нас.

Поздраве и подршку наше дијаспоре из Аустралије Скупштини је пренео војвода Бранивоје Јевтовић. Он је говорио о веома тешком стању у које је доведен СРБски народ у Аустралији, који истрајава на светоотачком и светосавском путу. Сведочио је о безакоњу и насиљу екуменистички и глобалистички настројеног владике Иринеја Добријевића, који је из храмова протерао оне који су их градили, годинама се одричући коре хлеба. Више стотина градитеља је буквално истерано из србских храмова зато што се не слажу са екуменистичким и глобалистичким правцем, којим иде Иринеј Добријевић. Војвода Јевтовић је сведочио о насушној потреби тог дела нашег народа да има упориште и духовни ослонац у отаџбини, пре свега преко Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу и њеног пастира владике Артемија.

О изузетно тешком стању СРБскога народа на окупираном Косову и Метохији исцрпно је говорио брат Драган Велић из Грачанице. Сведочио је о сталном притиску и насиљу сваке врсте којима су изложени Срби, о кршењу бројних начела међународног права, о насилној промени СРБског националног идентитета.

Брат Велић је говорио о неизвесности у којој СРБски народ живи са веома израженим осећањем да нико о њему не води бригу и да их је држава СрБија препустила самима себи и окупаторима оличеним у тзв. међународној заједници и терористичкој шиптарској влади.

О насиљу, безакоњу и отвореној издаји СРБског народа и СРБских интереса на северу Косова и Метохије говорио је Игор Војиновић. Сведочио је о отпору и непристајању људи на утапање у квазидржаву коју на СРБској светој земљи стварају Америка и Шиптари. Позвао је власти у СРБији да престану, било активно, било пасивно, слабити праведну борбу србског народа на Косову и Метохији.

Скупштини се обратио и брат Јово Вукелић, председник Централне отаџбинске управе равногорског покрета Србије, Р. Српске, Црне Горе и дијаспоре казавши да стање у србским државама јесте тешко, посебно је тешко на светом Косову и Метохији, али је наша света дужност да чинимо све што можемо како би се помогла праведа борба нашег народа. Он је нагласио да су равногорци увек стајали уз свој народ и да ће тако бити и у будуће.

Пресек политичког стања у СРБији и СРБском народу изнео је Мирко Јовић, говорећи о опасностима негативног прираштаја, дугогодишњих и вишевековних напада на нас, затим отимању и фалсификовању језика и извртању историје.

О начелима, програму и смерницама организације „СРБи на окуп!“ говорио је протосинђел Максим (Новаковић). Отац Максим је нагласио неопходност духовног препорода јер само он може оснажити и оспособити народ да опстане у временима која долазе. Снажна веза народа са духовним пастирем јача на путу спасења који су нам, као једини прави, оставили наши Свети оци.

Статут је представио Драгослав Љубичановић, председник Свесрпског националног већа. Посебно је нагласио значајну допуну досад важећег Статута, увођење духовног пастира као духовника и путовође „СрБа на окуп!“.

Годишњи извештај, програм рада и план развоја „СРБи на окуп!“ Скупштини је изложио Мирослав Вујанић, секретар Свесрбског националног већа, нагласивши да нас је Св. Владика Николај поучио: „Неће нас спасити вештина, већ врлина.“

Одлуке и закључке Прве редовне годишње скупштине свсрпске народне организације „СРБи на окуп!“ прочитала је Горица Тркуља, а својим аплаузом и одобравањем сви присутни су једногласно подржали и прихватили те закључке.

Поред радног дела, Скупштина је имала и свој свечани део. У паузи за ручак владика Артемије је пререзао славски колач у славу и част Сабора СРБских светитеља, Крсне славе „СРБа на окуп!“. Домаћин славе је био брат у Христу Бране Јовановић, чика Бране, који је, као старешина Соколског дома у Обреновцу, несебично примио и помогао организовање Скупштине „Срби на окуп!“. У то име преосвећени владика Артемије му је уручио грамату. Сузе у очима овог великог СРБина који је читав свој живот посветио раду на националној њиви дотакле су срца присутних, испуњавајући их поштовањем и захвалношћу за његов допринос СРБској националној борби.

У свечаном делу скупу се обратио о. Жарко Гавриловић, непоколебљиви борац за очување Светосавља и за поштовање канонског поретка у Цркви, борац за чистоту вере и црквеног поретка. У своме обраћању посебно се заложио за неговање здравог породичног живота и за биолошку обнову СРБскога народа.

Скупштину је поздравио и песник и издавач „Збиље“ Момир Лазић. Са Косова и Метохије нам је стигла и Александра, која је изузетно емотивним рецитовањем дирнула срца присутних.

Биљана Диковић је својом дивном песмом пробудила сећања на прошла времена и ткања наших мајки, која, на жалост, заборављамо. А туга коју смо осетили слушајући те дивне стихове подсетила нас је да нам је дужност да чувамо предање.

Милоје Дончић, песник бунта против неправде, песник чија реч као мач пара, разобличује и разара свако бешчашће, рецитовао је песме „Прогонство епископа Јужног“, „Грачаници светој усамљеници“, „Суза на сахрани патријарха Павла“, песму посвећену Милици, једином СРБском ђаку у Призрену и „Помен живима са меморијалне плоче у Сребреници“.

Гуслар Богдан Мијушковић је својом убојитом песмом подсетио на значај и снагу гусала и дубину поруке коју остављају у душама оних који слушају. Далеко се чује јек гусала и порука коју народни певач шаље.

И на крају, жеља је да се Закључци које је Прва редова годишња скупштина „Срби на окуп!“ усвојила чују још даље и да се пастирске поуке преосвећеног владике Артемија у народу дубоко укорене како би дале изобилне добре плодове на корист роду нашем страдалном.

На дан Сабора СРБских светитеља, лета Господњег 2012.

Горица Тркуља

Обреновац – Прокупље

 


 

 

ОДЛУКЕ И ЗАКЉУЧЦИ

ПРВЕ РЕДОВНЕ ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ

СВЕСРПСКЕ НАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

„СРБИ НА ОКУП!“

На Првој редовној годишњој скупштини одржаној 08. септембра 2012. у Обреновцу свесрпска народна организација „Срби на окуп!“ донела је следеће одлуке и усагласила следеће закључке: Свесрпска народна организација „Срби на окуп!“:

1. Истинска државотворна обнова – може се постићи једино путем духовнoг буђења и духовне обнове србског народа. Свесрпска народна организација „Срби на окуп!“, следујући мислима и делима светих предака, позива све своје чланство и симпатизере да својим хришћанским примером подстакну србског човека да, служећи Богу, служи ближњему и отаџбини као широј друштвеној заједници. Истинско служење може да буде само на темељима хришћанске православне вере и народне светосавске традиције, а никако на темељу некаквих лажних западних „вредности“. Делујући у хришћанском духу, „Срби на окуп!“ морају да буду пример принципа „да интерес народни буде изнад свих осталих интереса“ како би се србски народ вратио и чврсто стао на свој историјски пут служења Богу. Зато „Срби на окуп!“ свим силама морају и хоће да раде на србској светосавској свенародној саборности како би испунили благослов и заповест коју србскоме роду остави отац наш Свети Сава: „Само Слога Србина Спасава.“

2. Слога србског народа – Питање србске слоге је горуће питање које се провлачи кроз читаву тешку и крваву историју нашег народа да би у ово наше време достигло свој врхунац. Међутим, поставља се питање каква је уистину та слога о којој непрестано говоримо и које је њено истинско значење и смисао за нас. Позивање на пуку националну, патритоску или политичку слогу, која се не заснива на темељима Вере православне, учењу Једне свете саборне и апостолске цркве и јеванђељској Истини и Правди, није онај спасоносни образац који народу нашем може послужити као излаз из ове, уистину, тешке ситуације. Стога „Срби на окуп!“ позивају сав србски народ, сваког радника и сељака, све црквене и друштвено-политичке делатнике на слогу и на саборно деловање, али само у духу Истине православне, Светих отаца и светих предака наших, који положише своје животе за одбрану вере православне и слободу народа нашег.

3. Српска православна црква – од свог постанка светосавска Црква се није налазила у тежој ситуацији него данас. Свађе и подељености унутар Цркве су изазване пре свега због неправославног, противпредањског и неканонског деловања појединаца из самог врха Српске православне цркве. „Срби на окуп!“ одлучно устају против таквих појединаца који својим неправославним, противпредањским и протиканонским деловањем нашу Цркву уводе у стање подељености, свађа и раскола. Све што су примили наши свети преци примамо и ми, а све што су наши свети преци одбацили дужни смо да одбацимо и ми. Преподобни Јустин Ћелијски нас учи да је екуменизиам свејерес. У складу са тим светотоачким учењем и ми „Срби на окуп!“ тражимо да Српска православна црква одступи од пута свејереси екуменизма, да напусти чланство у свејеретичкој организацији званој Светски савез цркава, те да поједини епископи и свештенослужитељи престану са молитвеним општењем са неправославнима јер то никад не може бити пут којим треба да иде народ Светог Саве.

4. „Срби на окуп!“ се најодлучније противе доласку папе римског у Србију. Осуђујемо све појединце из србског народа који се на било који начин залажу за његов долазак на тло свете србске земље. Без покајања и повратка у веру православну папа римски никад не може бити позван у Србију од стране било којег представника Српске православне цркве или србског државника. У противном, ми бисмо одбацили свете претке наше, погазили бисмо и пљунули на све србске жртве уморене са благословом Ватикана.

5. Косово и Метохија – „Срби на окуп!“ у потпуности подржавају праведну борбу нашег народа на светом Косову и Метохији и у складу са Косовским заветом Св. Кнеза Лазара:“Није важно против колике се силе бориш, већ колику светињу браниш!“, позивамо све државне органе да се безусловно и без дипломатско-калкулантских игара ставе у службу одбране светог Косова и Метохије. Србски народ и србске територије не прирадају само овој генерацији Срба, већ и онима који су живели пре нас и онима који ће доћи после нас.

6. У складу са казаним, „Срби на окуп!“ осуђују и одбацују све противуставне и противнационалне одлуке и споразуме које је потписао било који службеник бившег режима Бориса Тадића. Стога „Срби на окуп!“ од садашњих власти траже да безусловно одбаце све раније договоре које је у име народа србског потписао режим Бориса Тадића, те да у складу са Уставом и законом подузму све правне радње како би се исти најстроже казнили за издају народних и државних интереса.

7. Тражимо од Председника Србије Томислава Николића и од Председника Владе Србије Ивице Дачића да се прекину сви разовори и договори са Шиптарима и са међународном заједницом док се не испуне услови из Резолуције УН-а 1244 укључујући повратак наше полиције и снага безбедности Србије на Косово и Метохију.

8. Скупштина „Срби на окуп!“ поздравља све Србе који живе на вековиним србским територијама – Србској Крајини, Р. Српској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Јужној Србији – и подржава њихову праведну борбу за опстанак бића србског у тим крајевима. „Срби на окуп!“ позива све Србе на хришћанску и братску дужност, на међусобно помагање како би се олакшао живот народу нашем на тим вековним србским територијама.

9. Скупштина „Срби на окуп!“ поздравља све Србе који живе у дијаспори и моли и позива све нас на хришћанско праштање, братску љубав како би се превазишле све унутарсрбске историјске поделе. Уверени смо да би као истински хришћани и сами преци наши око чијих имена и дела се споримо данас засигурно заједно стали под светосавски барјак јединства ради опстанка рода нашег, добра деце наше и свих нараштаја који долазе. Подржавамо дијаспору у намери да добије јасније и конкретније учешће у животу отаџбине и раду државних органа.

10. „Срби на окуп!“ кажу да дом без домаћина није, нити може бити дом. Богочовечански и Богом благословен поредак јесте православна монархија која је образац и икона Царства Небеског на земљи, са основним принципом једноначалија власти. Тамо где више њих (партија) одлучује, нема поретка и мира, већ беспоретка и сталне свађе. Нема напретка и изградње, него растакања и расипања. Због тога „Срби на окуп!“ свој програмски став сведоче у смелом покушају обнављања прекинутог светоотачког државотворног предања. Другим речима ово би значило уобличити јасну идеју обнове снажне националне државе са благоверним миропомазаним Владарем на челу, јер је само у таквој држави, са Божијим благословом, могуће одрживо решење србског духовног, националног и државотворног питања и опстанка. У складу са овим, ми потврђујемо и истичемо да једино прихватљиво уређење државе може бити са домаћином – Краљем или Царем, без прејудицирања личности, већ уздајући се да ће нам таквог подарити милост Божја.

11. Скупштина „Срби на окуп!“ сматра да народна просвета, образовање и школа треба да се врате оним изворима и начелима које је као темеље уградио и народу србском оставио отац народне просвете Свети Сава. То је пре свега упознавање са врлинама и вежбање у истим како би се наша деца и наша омладина образовали и научили да стеченим знањем и својим врлинама служе на добро своје и свога народа. Народна просвета и школа треба да одбаце сва лажна учења, све лажне научне теорије и наставничке методе којима се стиче лажно знање, подстиче самољубље и саможивост код деце и омладине. „Срби на окуп!“ позивају све нас, али пре свега народне просветаре, научне и образовне раднике да одлучно станемо у борбу за очување србског језика и ћириличног србског писма.

12. Темељ народне одбране чини народна војска састављена од синова србског народа који су духовно пробуђени, морално чисти и историјски освешћени. Само народна војска са јуначким родољубљем има Божји благослов и морално оправдање. Народна војска има за циљ само и једино да брани народ, народну државу, а никакао да напада и угрожава друге народе и разара друге државе. Позивано да се заустави уништавање и раслабљивање србске војске.

13. Талас глобалне економске кризе запљуснуо је и нашу отаџбину. Трка за богатством појединаца из врха и оних блиских властима изазвала је жељу за лаким и брзим богаћењем, при чему се нису бирала средства. Једно од средстава за богаћење постала је и политика. Докопати се власти значи докопати се и средстава и омогућити себи лак и удобан живот без напора. Народни и државни послови и интереси су занемарени, а остала је само брига како се одржати на власти. „Срби на окуп!“ траже да се заустави свако даље распарчавње државе, продаја пољопривредних блага, природних и индустрисјких ресурса кроз тзв. процес приватизације. Захтевамо да се темељно испитају сви појединци и групе који су на било који начин били укључени у сумњиве и незаконите процесе приватизације, криминалне привредне радње и уништавање и распродају народне имовине, те да се исти, без обзира на име и позицију, одлучно и у складу са Уставом и важећим законодавством, примерно казне.

Тражимо да потребе државног админстративног апарата не прелазе народну економску снагу да пре свих својим примером сама власт покаже разумну штедњу.

14. Основ народне привреде и економије је србска домаћа пољопривреда. Стога захтевамо да се посебна пажња обрати на повратак и развој села и да се посебно цени земљораднички рад и производ. Срби на окуп!“ траже да се подржи повратак селу. Држава својим порезима и наметима не сме да смета онима који раде и изграђују нове животне и радне услове. Она таквима треба да помогне, да их сама подстиче и да их подржава, а тамо где таквих напора нема, у складу са са народним интересима, држава сама мора да их иницира. Нарочито тражимо да држава, али и цело друштво учине напоре и да створе неопходне друштвене услове који ће подстаћи и покренути село како би оно помогло и подстакло оздрављење и напредак привреде. Најоштрије осуђујемо глобалне и домаће лоби групе, као и све оне који саучествују у злочиначком тровању народа подстицањем увоза и кориштења генетски модификованог семења и хране.

15. „Срби на окуп!“ се противе било каквом уласку Србије у западне организације, економске заједнице и војне савезе типа Европска унија, НАТО, ММФ и од садашњих власти тражимо прекид свих процеса који воде ка интеграцијама са тим глобалистичким савезима/организацијама. Уместо штетне сарадње са Западом, залажемо се и подржавамо активности које воде приближавању Србије и србског народа нама блиским и пријатељски настројеним државама, пре свих правславним народима на Балкану, а све са наслоном на православну Русију.

16. „Срби на окуп!“ се залажу за обнову и јачање породице и за биолошки опоравак србског народа кроз повећање наталитета. Позивамо све чланове друштва пре свих оне у врху Цркве да се истински заложе за забрану чедоморства (абортус), а од власти тражимо да се по примеру сестринске Русије уведе закон којим се забрањује абортус.

17. Свесрпска народна организација „Срби на окуп!“ хоће да престане даље духовно и морално пропадање народа. Ми хоћемо да се врати част ранијим високим народним уверењима, свесни да је за кретање тим путем потребно лично и народно покајање, очишћење српског моралног греха, а то значи враћање хришћанском православном, јуначком и мученичком духу, што нам га кроз смрт своју завешташе свети преци наши. Наша борба није само борба за пуку промену власти. Наша борба је борба духа православног, духа светосавског против духа зла и духа лажи овога времена.

Уместо широког, изабрали смо тежак, узан и трновит пут, свесни да без муке нема јунаштва, а без јунаштва нема праве победе. Свесни да без страдања, Голготе и крста нема ни Победе, ни Васкрсења.

Како радили, тако нам Бог помогао!