Петер Бејер: Измена преамбуле о Косову у Уставу „олакшала би приступање Србије ЕУ“

bejer

Први пут постоји шанса да се приступи дуго разматраној измени Устава Србије, што би подразумевало измену преамбуле о Косову, изјавио је Петер Бејер, посланик немачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Бундестагу, странке канцеларке Ангеле Меркел и истакао да би то олакшало процес приступања државе ЕУ.

Он је рекао листу Данас да главни фокус Српске напредне странке треба да буде на томе како употребити концентрацију моћи зарад добробити грађана Србије.

Говорећи о кључним задацима нове српске владе, Бејер је нагласио борбу против корупције и организованог криминала, нормализацију односа с Косовом, доношење судских пресуда у вези с корупцијом и организованим криминалом, амбициозне напоре у циљу унапређења владавине права, економске реформе које ће водити просперитету грађана, отварање нових радних места и консолидацију буџета.

Представник странке канцеларке Ангеле Меркел одбио је да спекулише о томе да ли ће СНС формирати нову владу са СПС.

– Ипак, могу да кажем, као неко ко долази из државе где је недавно формирана нова влада која има огромну већину у Бундестагу, да се свакој влади препоручује да одоли изазовима моћи. То значи да, с једне стране, са великом већином у парламенту, влада може да води државу напред без потребе да чини много компромиса. С друге стране, арогантно коришћење моћи никада није добра ствар и свакој демократској држави потребна је успешна опозиција – упозорио је Бејер.

– Будућа влада добила је огромну одговорност, чега треба да буде свесна и да се понаша у складу с тим. Остаје да се види да ли ће Вучић испунити обећања. Зарад добробити народа Србије, можемо само да се надамо да ће нова влада брзо и амбициозно спровести реформе – рекао је Бејер.

Данас