Хероји са Кошара без обележја! (ФОТО)

Кошаре 11. фебруара 2011. године Фото З. Влашковић
Кошаре 11. фебруара 2011. године Фото З. Влашковић

На данашњи дан 9. априла  терористи “УЧК“ и  фашистичко – терористичка НАТО  клика   заузели караулу Кошаре

На  југословенско – албанској граници на караули Кошаре погинуло више од 60 припадника Војске Југославија а војници нападани и убијани од терориста “УЧК“  и 1998. године

Битка за Кошаре се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СРЈ и Албаније између 9. априла и 9. јуна 1999. године. Циљ напада из Албаније од стране УЧК, регуларне војске Албаније и НАТО-а је био копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Војска Југославије је спречила ту намеру. УЧК је успела да заузме караулу Кошаре, због јаке артиљеријске подршке војске Албаније и подршке НАТО авијације.

Караула Кошаре 11. фебруара 2011. године. Фото  З.Влашковић
Караула Кошаре 11. фебруара 2011. године. Фото  З. Влашковић

Званичне информације ВЈ говоре да је у реону Кошара било око 2000 припадника ВЈ, да је погинуло 60 припадника ВЈ, да их је 150 рањено и да је уништено једно борбено возило.

На другој страни било је 6.000 припадника УЧК, а погинуло је 150 албанских тероириста и 300 их је рањено а уништено је и пет тенкова. Погунула су и три страна држављана који су били на страни и у редовима УЧК, два из редова НАТО алијансе: Француз Арнорд Пјер (1971.) и Италијан Франческо Ђузепе Бидер (1961.), као и добровољац у редовима УЧК Алжирац Мурад Мухамед Алија. У то време НАТО је у Албанији имао 12.000 војника, 30 тенкова и 26 хеликоптера “Апач”.

На православни велики петак 9. априла 1999. године у три часа ујутру почела је масовна артиљеријска паљба са албанске стране на караулу Кошаре: топовима, хаубицама и артиљеријским бацачима, уз учешће француске Легије странаца. Напади су ишли у три правца: Раша Кошарес, Маја Глава и караула Кошаре. Према караули Кошаре кренуло је 1500 припадника УЧК. На караули и око ње било је само 200 припадника Војске Југославије, званичан је податак ВЈ. Припадници ВЈ нису могли да истрају у тако жестоком и масовном нападу УЧК, НАТО и француске Легије странаца и око 19 сати терористи УЧК су заузели Кошаре. У реону Кошаре командовали су терористи Агим Рамадани, који је погинуо, Селим Ђекај и Рамуш Хајрединај, који су у Хагу.

Караула Кошаре  на југословенско – алнбанској граници на Јуничкичкој планини  била је мета напада  албанских терориста  и 1998. године. Терористи “УЧК“ су били са Косова и Метохије и Албаније.

Караула Кошаре пре бомбардовања 1998. године
Караула Кошаре пре бомбардовања 1998. године

Нажалост погинули  војници, храбри хероји са Кошара још немају никакво обележје . Још никако држава да се сети и посвети им заслужено признање и подигне им  бар споменик који заслужују.

Зоран Влашковић – Срби на окуп