Прва редовна скупштина СНВ „Срби на окуп“ (видео)

Skupstina srbinaokupУ суботу 08 септембра 2012 године, у Обреновцу у сали соколског дома, одржана је прва редовна скупштина СНВ „Срби на окуп“. Поред чланова СНВ скупштини су присуствовали Срби из свих крајева Србије и Срби из дијаспоре.

Скупштину је надахнутом беседом отворио Његово преосвештенство епископ рашко-прозренски и косовско-метохијски у егзилу г.г Артемије. У беседи је Епископ Артемије посебан акценат ставио на важност српске слоге као једног од принципа на којем би требала да се заснива обнова српског бића у сваком смислу. „Оно око чега Срби најбоље могу да се сложе јесте Косово и Метохија“ рекао је Епископ Артемије. Исто тако, Епископ Артемије се осврнуо и на најаве нове власти да у решавању питања Косова и Метохије треба да постоји консензус свих институција и фактора у Србији, као и најаву организовања народног референдума у вези Косова, рекавши да би тако нешто спровели требамо имати сагласност свих Срба од Косовског боја па до данас, као и свих будућих Срба.

Војвода Бранивоје Јевтовић из Аустралије, изразио је своју забринутост за Србе широм света (од Косова па до Аустралије), али као човек који живи у Аустралији изнео је своје виђење о дешавањима у Аустралији. Посебно је истакао једно неправославно понашање Епископа Иринеја Добријевића које доводи до апсурдне ситуације да Срби све више одлазе у Руску и Грчку православну Цркву, не желећи да присуствују Литургијама на којима се помиње Епископ Иринеј Добријевић.

Брат Драган Велић изнео је један исцрпан извештај о дешавањима и о стању Срба на Косову и Метохији. Поред једне генералне оцене да је ситуација веома компликована и тешка, брат Драган Велић је нарочито забринут због најновијих притисака на Србе са севера Косова и Метохије, оценивши да Срби морају по сваку цену да се одбране.

Брат Мирко Јовић се у свом излагању осврнуо на политичко-економску као и свеобухватну анализу стања српског народа уопште. Акценат је дао на посебном ангажовању омладине у СНВ „Срби на окуп“, као будућности нашега народа.

Отац Максим Новаковић је ближе објаснио смернице и циљеве програма СНВ “ Срби на окуп“. У свом реферату нарочито је нагласио да Срби морају да се покрену на акцију да би изазвали реакцију, јер против Срба су покренуте многе акције које изазивају негативне реакције по Србе. Отац Максим је организацију „Срби на окуп“ фигуративно назвао огњиштем које треба да сабере све варнице у српском народу (све патриотске организације) и да их претвори у огањ који ће да сажеже непријатеље.

Уследило је резање славског колача (славе СНВ „Срби на окуп“ – Сабор српских светитеља), додела грамате епархије рашко-призренске брату Брани старешини соколског дома у Обреновцу, ручак за скупштинаре па онда наставак редовне скупштине.

После ручка усвојена су одређена документа (статут, програм, институција духовног пастира и друго). Појашњења у вези свих ових докумената изложио је председник СНВ „Срби наокуп“, брат Драгослав Љубичановић.

Следећи говорник, брат Мирослав Вујанић поднео је извештај о досадашњем раду СНВ „Срби на окуп“, смернице и планове за будући рад и деловање ове организације.

Из Републике Српске, скупштинарима се обратио војвода Јово Вукелић који је нагласио да је стање у РС боље него у другим српским земљама, али да је за Србе у РС кључно питање независна држава. Срби из РС су учествовали у сапатњи својих сународника са Косова и Метохије и своје сународнике су на различите начине помагали, истакао је он.

Сестра Горица Тркуља из СНВ „Срби на окуп“ прочитала је одлуке и закључке прве редовне скупштине СНВ „Срби на окуп“ одржане у Обреновцу 08 септембра 2012 године. Професор Мићуновић из Крагујевца је предложио да у предлоге закључака уђе и предлог да канцеларија за КиМ поново добије статус министарства.

Брат Игор Војиновић из Косовске Митровице истакао је да је новоформирана власт у Србији већ показала своје лице тиме што није ништа учинила да Србе са КиМ заштити, а Србе који су се успротивили ЕУЛЕКС-у и КФОР-у назива криминалцима.

Закључци и одлуке прве редовне скупштине СНВ „Срби на окуп“ једногласно су усвојени.

Завршна беседа Епископа Артемија била је у духу благодарности Богу за овај дан у који се сабрасмо, где су сви рекли много тога и много тога доброг и да са овог скупа одлазимо охрабрени. Владика се захвалио свима на доласку и учешћу у дискусији и свима пожелео „да нам Господ даде снаге на овом путу светосавском и Христовом“. Јер је он рекао „Ја сам пут, истина и живот“.

На крају, Владика Артемије је све присутне балгословио и пожелео пуно успеха у животу и раду.

У наставку погледајте видео прилог са прве редовне скупштине „Срби на окуп“.

Уредништво „Срби на окуп“


{youtube}2hsb3v1-7v4{/youtube}