Приказ књиге Владике Артемија „Одбрана од кривоверја“

odbrana vere od krivoverja

Почетком марта текуће 2014. године српска православна књижевна баштина обогаћена је још једном теолошким бисером – најновијом књигом Његовог Преосвештенства епископа рашко-призренско и косовско-метохијског Г.Г. Артемија у егзилу – „Одбрана православног исповедања вере од кривоверја проф. др игњатија Мидића, епископа браничевског.“

У новије време, нека ми се опрости на смелости, није било спасоносније српске књиге од ове, а тиме и православније и драгоценије. Ова књига није књига него чисто духовно злато којим се Истина купује. Она је муња небеска којом је Владике Артемија у прах и пепео претворио екуменистичко јеритичко бунцање епископа браничевског Игњатија, професора догматике на Богословском факултету у Београду.

Поменута књига представља глас епископске савести Владике Артемија преточен великим јеванђелским трудом у реч још 2008. године. Тада је и достављена четрнаесторици епископа СПЦ, Синоду и Сабору СПЦ, заједно са пропратним писмом у коме са предлаже да се на Сабору разматра неправославно учење епископа Игњатија и одлучно стане у одбрану свете Вере Православне. Невероватно али истинито – предлог није прихваћен а књига је стављена под тепих од стране свих. Милошћу Божијом, после шест тамних година за њу, угледала је светлост дана – дарована је руком Владике Артемија читавом српском народу као бесцен благо. Како је од православног народа прихваћена говори податак да је прво издање у тиражу од 1000 примерака плануло за двадесет дана.

Богоносни отац Цркве Свети Игњатије Брјанчанинов благовести: „Последице пада у јерес веома су сличне последицама пада одбачених духова; јерес помрачује ум, разгневљује срце, разлива свој отров по читавом телу, води душу у вечну смрт. Она није способна за смирење. Она човека чини потпуно туђим Богу. Она је – смртни грех“. У светлу ових истина може се рећи да ова књига описује невиђени масакар српских душа који спроводи епископ Игњатије на богословском факултету у Београду и то са знањем Синода и Сабора.

Књига нам тајанствено казује зашто је догматика Авве Јустина избачена са теолошког факултета у Београду и зашто је Владика Артемије избачен из Сабора СПЦ. Читајући ову књигу између редова, сазнајемо да је још много Игњатија у СПЦ и да се крупним корацима иде ка унији са богоборним Римом.

Књига је подељена у три тематске целине, три свеске. У њима се свако догматско застрањење епископа Игњатија систематски приказује и побија православним учењем. При томе аутор углавном користи догматику Светог Јустина Ћелијског. Целинама предходе пропратна писма, односно представке упућене епископима, Синоду и Сабору. Уз књигу се прилаже и компакт диск на коме се налази звучни запис предавања епископа Игњатија као необориви доказни материјал.

Књига је владикино оправдање пред Богом и пред људима и оптужница екумениста.

Хвала ти Господе на овој књизи – она нам тако јасно разобличава заблуде екумениста.

Хвала ти Господе на овој књизи – она је лек и противотров онима који су непажњом или незнањем попили отров епископа Игњатија.

Хвала ти Господе на овој књизи – преко ње још јасније сазнајемо какви се вукови увукоше у тор православних оваца Твојих.

Хвала ти Господе што си и нашем нараштају дао бар једног епископа, христоносца и светлоносца да нам осветљује пут Праве Вере.

Хвала Преосвећени Владико на уложеном труду, хвала на предивном дару.

Господ да Вас упише у књигу живота. Амин.

Протосинђел Наум