Ухапшени Украјинци који су спремали терористичке нападе на неколико руских региона

ekstremisti

Руске власти ухапсиле су 25 украјинских држављана под сумњом да су припремали субверзивне акције на територији Русије, јавила је руска телевизија НТВ.

Према подацима тајних служби, терористички напади требало је да се догоде од 14. до 16. марта у неколико руских региона, пренео је Итар- тас с.

Ухапшено је укупно 25 особа, међу којима троје активиста Десног сектора, ултрадесничарске организације, и они су признали да су добијали инструкције од украјинске обавештајне службе, јавила је НТВ.

Детаљи о томе када су они ухапшени као ни њихова имена нису саопштени, преноси Итар – тас с.
ЛАВРОВ: ОГОРМАН КОЛИЧИНА ДОКАЗА ПРОТИВ ТВРДЊИ КИЈЕВА

Министар спољних послова русије Сергеј Лавров рекао је данас да постоји велика количина доказа који демантују тврдње Кијева да су бивше украјинске власти у фебруару користиле снајпере да би убијала демонстранте.

Верзију догађаја, какву је Кијев данас објавио „демантује велика количина доказа који показују супротно“, рекао је Лавров, поменувши пресретнути телефонски разговор у којем шефица европске дипломатије Кетрин Ештон разматра могућу умешаност украјинске опозиције у пуцњаву током протеста.

„Истина мора бити установљена транспарентно и у потпуности“, истакао је Лавров, преноси АФП.

Иначе, раније данас министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков изјавио је данас да је налоге да се „отвара ватра на демонстранте од 18. до 20. фебруара“ током нереда у Кијеву, где је према званичним подацима погинуло 118 особа, давао свргнути украјински председник Виктор Јанукович, а да су припадници специјалне јединице „Беркут“ (Сури орао) одговорни за смрт 17 особа у улици Институтској.
„Јанукович је издао ту криминалну наредбу (…) да се отвори ватра на демонстранте од 18. до 20. фебруара“, рекао је Аваков на конференцији за новинаре о прелиминиарним налазима истраге, преноси Франс прес.

Аваков је рекао да је у погибије 20. фебруара умешано више од 30 људи, док је вршилац дужности главног тужиоца Олег Махницки рекао да су то били „сарадници МУП, Службе безбедности Украјине (СБУ) и други“.

Аваков је, како преносе украјинске новинске агенције, рекао да је полиција утврдила идентитет свих осумњичених за пуцњаву у сукобима демонстраната са полицијом у улици Институтској у центру Кијева, 20. фебруара ове године, када је погинуло 17 људи.

Према његовим речима, у тој улици са стране Октобарске палате била је ангажована специјална чета „Беркута“ са жутим тракама на рукаву, под руководством мајора Дмитрија Садовника.

„Утврдили смо које су све особе учествовале у тој операцији. Степен учешћа њега и сваког од припадника чете се установљава“, рекао је украјински министар а преноси УНИАН.

Према речима Авакова, истрага о „случају снајпер“ у Институтској подељена је на истрагу о „примени снајперског оружја“, погибијама изазваним аутоматским и полуаутоматским оружјем полиције, поступање „батинаша“ (тзв.Титушкових) против демонстраната и убиства полицајаца.

Министар полиције је рекао да је сада истрага у првој фази, као и да је у току балистичко вештачење и друге експертизе употребљеног оружја.

„Из једног од аутомата, који су на експертизи, било је убијено осам људи“, рекао не Аваков.

Према његовим речима, активностима „батинаша“ против демонстраната координирао је челник медијског холдинга „Контакт“ Виктор Зубрицки, повезан са некадашњим министраом унутрашњих послова Виталијем Захарченком, наводи УНИАН.

Та агенција пренела је и изјаву начелника Службе безбедности Украјине Валентина Наливајченка да „има основа за претпоставку“ да су припадници Федералне службе безбедности (ФСБ) Русије учествовали у планирању и спровођењу активности у тзв. антитерористичкој операцији у Кијеву током масовних протеста у фебруару, као и да је „26 припадника ФСБ (…) непосредно учествовали у масовним убиствима“.

„Имамо добре основе за претпоставку да су управо те групе, које су се налазиле на једном од полигона СБУ“, учествовали у планирању и оствраривању активности у тзв. антитерористичкој операцији, рекао је он, додајући да су те особе „дошле у Украјину средином јануара“.

Наливајченко је, такође, рекао да је 108 наоружаних припадника специјалне јединице „Алфа“ намеравало 18. фебруара да нападне Дом синдиката на Тргу независности (Мајдану незалежности) у Кијеву, где је био штаб демонстраната.

Према његовим речима, наоружани „калашњиковима“ и снајперима немачке производње они су се попели на кров зграде, али су га напустили због пожара у згради.

Следећег дана, како је рекао, у зградама у две централне улице били су снајперисти „Алфе“ а наставили су да делују и 20. фебруара, постављајући снајперске положаје у згради председничке администрације.

УКРАЈИНА РАЗМАТРА УЗИМАЊЕ РУСКОГ КРЕДИТА ЗА ПЛАЋАЊЕ ГАСА
Украјина разматра могућност да од Русије узме кредити од две милијарде долара, како би јој вратила дуг за гас, који је по оценама руске стране достигао 2,2 милијарде долара.

„Ми смо спремни да узмемо кредит и на тај начин испунимо своје обавезе“, рекао је данас на брифингу украјински министар енергетике и рударства Јуриј Продан.
****
РУСКИ ВОЈНИЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У КАСАРНЕ

Руски војници који се налазе у близини границе с Украјином, вратиће се у касарне када се оконча њихова војна вежба, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Након што је завршио вежбу у области Ростова, један од батаљона који је у њој учетствовао, већ се вратио у своју базу у региону Самаре“, рекао је шеф руске дипломатије.

„Када испуне задатке дате учесницима вежбе, друге јединице ће се вратити у своје сталне базе“, рекао је Лавров новинарима.

Он је напоменуо да је председник Русије Владимир Путин о томе дао поједина уверавања немачкој канцеларки Ангели Меркел када је с њом последњи пут разговарао телефоном у понедељак.

Министарство одбране Русије, подсећа АФП, саопшстило је 31. марта да повлачи један батаљон из региона Ростова и да ће се ти војници вратити у регион Самаре, која се налази око 950 километара од границе с Украјином.

Лавров је истакао да је Русија слободна да ангажује своје војнике унутар своје границе и рекао да су то „наши западни партнери препознали“ и да је то сасвим у складу у легалном смислу.

Танјуг