Косово и Метохија свето српско место! (ФОТО)

??????????????????????

За организацију Европске Уније за културу

Званично у марту 2012. године српске светиње на Косову и Метохију уврштене међу пет најважнијих светих места на Медитерану. – Специјална мултиетничка косовска полиција, од 200 припадника, обезбеђује 24 српска верска објекта и објекта српског наслеђа

Због великог историјског значаја, у марту 2012. године на скупу за културу при Европској Унији у Бриселу, српски манастири на Косову и Метохији званично су уврштени међу пет најважнијих светих места на Медитерану и проглашени за богомоље од највећег значаја, уз Јерусалим, Свету Гору, Меку и Ватикан

На Косову и Метохији у средњем веку било је око 1.300 цркава и манастира у којима је звонило око 5000 звона, како су забележили историчари , хроничари и како је записано у црквеним књигама.

Један хроничар у средњем веку је забележио, дивећи се српским светињама и њиховој раскоши : …“ да Призренске цркве под, дечанска црква, пећка припрата и бањско злато не налазе се нигде“.

За културну Европу српске светиње на Косову и Метохији су од великог значаја , па је и то разлог што је међународна војна мисија – Кфор од 1999. године преузела обавезу заштите најзнаменитијих манастира : Грачанице, Пећке патријаршије, Високих Дечана… Но , више манастира није заштићено у налету албанских екстремиста те 1999, марта 2004. и каснијих година. па су и поред Кфора страдали манастири Девич, свети Архангели, цркве и манастири у Призрену…

Знаменити српски манастири на Косову и Метохији су старији од шест и по векова а од 1253. године у Пећкој патријаршији је седиште српских епископа и патријарха . До сада је овде крунисало 45 српских епископа и патријарха.

Тренутно италијански Кфор обезбеђује још само манастир Високе Дечане док 24 других објеката, манастира, цркава и других споменика српског наслеђа, обезбеђује специјална мултиетничка Косовска полицијска служба у којој је 200 припадника и који су били на посебној обуци коју је организовао ОЕБС. Пећку патријаршију Косовска полиција обезбеђује од 19. августа 2013. године.

Од јуна 1999. године до данас Албанци су срушили и запалили 155 српских цркава и манастира а 12 цркава је у потпуности избрисано са лица земље, јер на тим местима није остало апсолутно ништа што би подсећало да су некада ту биле светиње.

Зоран Влашковић – Срби на окуп

Манастир Високи Дечани још чува италијански Кфор

Од 18. марта 2010. године  споменик на Газиместану обезбеђује  косовска полиција