Бжежински: Европска унија може постати светска сила ако победи у Украјини

???????????

Можда ЕУ тежи да постане светска сила после претходног ангажовања у Украјини. Актуелна криза и каснији сукоб са Русијом су у сваком случају изазвани  далекосежним споразумом чије је потписивање водио Брисел, да веже Украјину за ЕУ.

Бивши амерички саветник за националну безбедност Збигњев Бжежински препоручује да ЕУ сада не стане, већ да повећа своју инволвираност у Украјини.

Није важно само дати велике грантове, већ су важне и крупне директне инвестиције.

Украјински парламент је ратификовао кредитни споразум са ЕУ вредан 610 милиона евра (више, на немачком језику: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/03/04/ukraine-kann-von-eu-kredite-ueber-610-millionen-euro-abrufen/ )

“ Ако ЕУ жели да игра озбиљну улогу у свету, онда са њом може да почне у Украјини“, каже Бжежински у интервјуу за „Ворлд пост“.

„Ворлд пост“ је нови лист спаситеља „Karstadt“-а (велики немачки ланац продавница), Николаса Бергрена, који снажно жели да ојача свој глас у свету ( више о пројекту: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/01/09/karstadt-milliardaer-berggruen-gruendet-zeitung-fuer-die-maechtigen/ ).

Збигњев Бжежински у САД важи као противник Кремља. Деценијама је стара његова Евроазијска стратегија која се заснива на дестабилизацији граничних региона Русије – Кавказа, региона руско-кинеске границе и Украјине.

У својој књизи „Велика шаховска табла: стратегија доминације Америке“ из 1999., Бжежински пише:

„Украјина,нови и важан простор на евроазијској шаховској табли, геополитички је кључна тачка, јер само њено постојање као независне држава доприноси конверзији Русије. Без Украјине , Русија није више евроазијска империја. Још увек може тражити империјални статус, али онда би била претежно азијатско царство, које би по свој прилици било увучено у исцрпљујуће сукобе са бунтовницима из Централне Азије, који неће прихватити губитак своје недавно стечене државности, а од других исламских држава на југу подршку ће добити.“

Извор: http://www.phantomreport.com/brzezinski-eu-can-be-a-world-power-with-victory-in-ukraine
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп