Дрецун: ЗСО тек после ткзв. ванредних парламентарних избора на Косову

drecun_izdajnik

БЕОГРАД – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је у петак да ће Заједница српских општина бити формирана тек после ванредних парламентарних избора на Косову, који се очекују у мају или јуну.

Дрецун је за Телевизију Б92 казао да власти Косова због избора постављају препреке стварању Заједнице које су „изван бриселског споразума“.

„Они неће одустати од такве политике све док се не одрже њихови избори. Што се тиче албанске стране, пут за формирање ЗСО у пуном капацитету биће отворен тек након одржавања избора на Косову и Метохији“, рекао је Дрецун.

По његовој оцени, косовски избори ће успорити преговоре са Србијом јер ће Приштина морати да се понаша „онако како мисли да ће то албанска јавност на Косову и Метохији да прихвати“.

Дрецун је изнео да сматра да ће у данашњим преговорима у Бриселу главну реч у делегацији Србије водити први потпредседник Владе Александар Вучић који је, како је рекао, будући премијер Србије.

Дрецун очекује да ће у тим преговорима бити речи о спорном предлогу косовског изборног закона, којим је предвиђено да само грађани с документима Републике Косово могу да гласају на изборима.

Такође би требало да буде речи о правосуђу, али хапшење косовских Срба неће бити „доминантна тема“, док европски званичници сигурно неће с делегацијом Србије разговарати о кризи у Украјини у присуствуратног злочинца  Косова Хашима Тачија, сматра Дрецун.

Бета