Путин: Ако се Србија прикључи ЕУ у санкцијама према Русији, уследиће оштре мере

putin

БEOГРAД – Русиjа ће оштро реаговати ако Србиjа прихвати макар jедну од санкциjа према Mоскви због украjинске кризе и припаjања Kрима, пишу „Наше новине“, позиваjући се на дипломатске изворе.

Према информациjа тог извора, руски председник Владимир Путин jе поручио српском руководству да ће, уколико буду подлегли притисцима EУ, затражити од Београда да одмах измири дуг од близу милиjарду евра за руски гас, али и да надокнади штету коjу jе Русиjа претрпела због кашњења радова на Jужном току.

Kако jе навео извор београдског дневника, упозорење Русиjе стигло jе на адресу првог потпредседника Владе Aлександра Вучића и премиjера Ивице Дачића уочи састанка коjи ће у понедељак имати у Бриселу, jер се претпоставља да ће Србиjа бити изложена притисцима да као кандидат за чланство у EУ слепо следи политику Брисела.

Aлександар Вучић jе, реагуjући на ову информациjу, рекао да ће учинити све како би заштитио интерес Србиjе.
„Учинићу све што jе у моjоj моћи да у овоj ситуациjи максимално заштитимо наш национални интерес, интерес државе Србиjе“, рекао jе Вучић за „Наше новине“.

На информациjу листа кратко jе реаговало и Mинистарство спољних послова коjе jе саопштило да „Србиjа неће предузимати неприjатељске кораке према Русиjи“.
„Нова влада ће обjавити своjе ставове о свим наjважниjим питањима око украjинске кризе“, речено jе у Mинистарству.

Извор „Наших новина“ jош наводи да jе као краjњу меру Mосква спремна да суспендуjе Споразум о слободноj трговини са Србиjом.
„Иза ових порука стоjи лично председник Путин и требало би их схватити краjње озбиљно“, додао jе извор листа.

Танјуг