Хашим Тачи – Трговина српским органима

Taci DelЗваничници Еулекса озбиљно размишљају да две истраге које се тренутно воде о трговини органима на Косову и Метохији споје у једну због сумње да је у оба случаја умешан исти криминални клан, а да „трагови“ тог злочина води све до врха нелегалних шиптарских структура.

Еулекс тренутно води две истраге. Прва, поверена специјалном тужиоцу Клинту Вилијамсону, бави се догађајима у Жутој кући у Албанији у периоду од 1998. до 1999. године када су наводне жртве били киднаповани Срби са Косова и Метохије.

Друга истрага, коју води Еулексов тужилац Џонатан Рател, бави се трговином органима и илегалним трансплатацијама у болници Медикус на путу Приштина – Косово Поље.

Извор агенције Срна у Еулексу наводи да „постоје трагови који упућују“ да је узимање органа вршено у Жутој кући уз знање бивших вођа ОВК предвођених Хашимом Тачијем, а да је већ извесно да су се трансплантације у Медикусу одвијале уз знање високих чиновника нелегалних шиптарских структура.

Исти извор наводи да се истраге о трговини органима и илегалној трансплантацији темеље на доказима који су прикупљени у Молдавији, Русији, Турској и на Косову и Метохији.

„Сведоци оптужбе су навели да су долазили на Косово пошто су претходно уговорили цену од око 30.000 евра за бубрег који је касније, како је истрагом утврђено, продаван пацијентима са запада по цени и до 100.000 евра. Оптужницом из 2011. године су обухваћени професор медицинских наука на Универзитету у Приштини Љутфи Дервиши, оснивач Медикуса Илир Рецај, турски хирург Јусуф Сомнез и Израелац Моше Харел, коме се суди у одсуству“.

У Тужилаштву за ратне злочине Србије кажу да ће за петнаестак дана изаћи са запањујућим подацима и сазнањима о трговини органима, али да нису за идеју обједињавања истрага.

„Подаци Ееулекса се у великој мери поклапају са нашим доказима и сазнањима, али нама није циљ да се та суђења одвијају у Приштини, већ да се истрага и суђења одговорнима за трговину органа добије међународну димензију и да се формира неки ад хок међународни суд за ратне злочине налик на Хашки трибунал“, каже заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Према тврдњама званичника Еулекса, истрага о Медикусу и судски поступак су од почетка јавни, а истрага о злочинима у Жутој кући обавља под ознакама тајности због безбедности специјалног тужиоца и истражиоца на терену.

„Све док се не добију стопроцентне гаранције тешко да се може говорити о стварној истрази случаја Жута кућа“, каже извор агенције Срна и додаје да су управо безбедносни разлози довели до одлагања за септембар сведочења Дика Мартија у овом поступку.

 

Извор: Вести/Срби На Окуп

У наставку погледајте видео прилог новинара еуроњуза из децембра 2010 год. о трговини српским органима на Косову и Метохији

{youtube}eS1k3vZa5rA{/youtube}