Весли Кларк: НАТО Србији донео мир – они који пате за Путином, нека иду к њему

vesli-klark-kosovo

Садашња криза у Украјини подсећа на оно што се на Балкану збивало 90-их година прошлог века и то је подсетник колико је важно да се Европа демократизује, оценио је пензионисани амерички генерал Весли Кларк.

„Војном интервенцијом у Србији НАТО је донео мир и крај једног режима. Том акцијом ојачао је своју улогу на Балкану”, рекао је Кларк, који је био заповедник НАТО-а у Европи у време када је Алијанса војно интервенисала против Србије.

Кларк сматра да би украјинска криза морала да буде подсетник да се у Европи морају подстицати демократски процеси, какве би „морала да следи и Србија јер од стања у тој земљи битно зависи и стање у БиХ”.

„Чини ми се да је Србија тренутно на добром путу”, каже бивши генерал за сарајевски „Дневни аваз”.

Упитан о могућем приближавању Србије Русији, Кларк је оценио да је „ово заправо доба прилика да се Запад консолидује и постави као лидер позитивних промена”.

„Пледирање на јаке руско-српске односе само је одјек идеја прошлости. Они који у Европи, на Балкану или у БиХ пате за Путином нека иду к њему”, рекао је Кларк, додавши иронично да је „Сибир огроман и да у њему има места”, пренела је агенција Хина.

Танјуг