Заборавите ГМО, научници стварају бионичке биљке (наше надзорнике?)

бионичка биљка

Назовите то успоном нанобиотичких супербиљака: истраживачи на МИТ-у биљкама дају супер моћи постављањем сићушних наноцеви дубоко у њихове ћелије.

Неке од измењених биљака су повећале фотосинтетску активност за 30% у поређењу са обичним старим биљкама. Остале су биле у стању да детектују мале трагове загађујућих материја у ваздуху.

А то је само почетак.

„Идеја је да се биљкама имплантирају функције које им нису природно својствене“, рекао је Мајкл Страно, професор хемијског инжењеринга на МИТ-у.

Странова лабораторија ради на повезивању биљне биологије и нанотехнологије – област се зове нанобионика – већ три године, покушавајући да биљкама да нове способности.

Први изазов је био убацивање наноцевчица у биљке. Заливање биљака раствором са наночестицама изгледало је као очигледан избор, али то не функционише, јер биљни корен има структуру која блокира улазак наноцевчица.

Странов тим се онда окренуо к стомама, малим порама на доњој страни листа, које воду и угљен-диоксид избацују. Истраживачи су открили да се наночестице могу убацити шприцем при већем атмосферском притиску.

„Изненађује да је то функционисало, иако је лист веома селективна мембрана“, рекао је Страно. Обично вода из листа испарава преко стома, али у овом случају иде обрнутим правцем.“

Следећи корак је био добити наноцевчице у хлоропласту, ћелијским органелама својствених биљним ћелијама које садрже зелени пигмент, хлорофил, помоћу кога обављају фотосинтезу. Да би то успео, тим је увио наноцевчице у полимер који се лепи за липидни мехур који окружује органеле. Деловало је као чаролија. Липидни мехур је пропустио наноцевчице право унутра, без цепања или остављања рупе на месту уласка.

Пошто су успели са системом испоруке, научници су могли мало да се играју. Да би повећали фотосинтетичку ефикасност, додали су наноцевчице које могу да апсорбују веће таласне дужине светлости од оних које биљке обично апсорбују. Тестови су показали да то успева, али научници тек треба да открију зашто.

Тим је такође експериментисао са стављањем угљеничних наноцевчица које могу да детектују гас азот моноксид у биљци. Ако биљка наиђе на гас, неке наноцевчице унутар ње би исијавале другачију боју. Различите наноцевчице имплантиране у биљке би на крају могле да нас упозоравају на загађиваче, пестициде или гљивице које узрокују обољења у ваздуху око нас.

Страно је рекао да његова екипа сада ради на томе како да покаже да нанобионика може креирати биљке са чак егзотичнијим функцијама – можда биљке које могу да осете више хемикалија или чак више објеката.

„Много тога је тек пред нама“, рекао је он.

Ово истраживање је објављено у часопису „Nature Materials“ (Природни материјали – прим. прев.). Водећи аутор овог рада је био Хуан Пабло Гиралдо, постдокторант у Страновој лабораторији.

Извори и више информација:

• Scientists create bionic plants

• Bionic Plants: Nanotechnology Supercharges Them

• New „bionic plants“ could replace street lights and cell towers

• Bionic plants could sniff out explosives and pollution

Извор: http://www.disclose.tv/news/Forget_GMOs_scientists_are_creating_bionic_plants/101130
Превео: Александар Јовановић – Срби на окуп