Николић: компромис у дијалогу са Приштином

Nikolic Tomislav.jpegБЕОГРАД – Самит шефова држава и влада Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) завршен је данас у Београду без усвајања заједничке декларације због противљења Албаније. Принципијелна позиција Србије о будућности Косова и Метохије остаје непромењена, ми никада нећемо експлицитно или имплицитно признати једнострано проглашену независност Косова, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић и додао да Београд остаје отворен за разговоре о свим питањима и за компромис у дијалогу са Приштином.

Николић је, на Самиту шефова држава и влада држава Југоисточне Европе, оценио да је Косово и Метохија осетљиво питање за Србију, која је настојала да на прагматичан и флексибилан начин обезбеди да се побољша живот обичних људи који живе у покрајини.

До сада, мир и стабилност су сачувани превасходно захваљујући конструктивном ставу Србије, нагласио је Николић и предочио да је у дијалогу Београда и Приштине постигнут споразум о регионалном представљању и сарадњи, којим је обезбеђена асимтеричност представљања делегације Приштине.

Србија је показала конструктиван приступ, добру вољу и иницијативу, који често нису наилазили на адекватан одговор друге стране, нити разумевање међународних посредника, указао је Николић.

Николић је рекао да Србија остаје посвећена даљем унапређењу билатералних односа са свим суседима и земљама у окружењу, указујући да ће се лично залагати за континуитет такве политике.

Залажући се за јачање политике добросуседства и помирења у региону, конструктивног и партнерског дијалога, Србија достигла значајан ниво у односима са свим земљама Југоисточне Европе, подсетио је Николић.

Заинтересовани смо, навео је Николић, за даље унапређење конструктивног политичког дијалога и стварања повољних претпоставки за трајно и суштинско решавање преосталих отворених питања, на чему ћу се лично ангажовати.

Николић је најавио да ће се водити активан разговор о решавању питања разграничења, унапређења положаја и права мањина, постизања трајних решења за избеглице, регулисања питања одузете имовине, станарских права.

Србија остаје да корача путем европских интеграција, унапређујући, реформишући и мењајући системе који коче њен развој и просперитет, рекао је Николић.

Приводећи крају једногодишње председавање Процесом сарадње у југоисточној Европи, Србија наставља да се истом преданошћу залаже са идеју интеграције, са свешћу да она потиче из постојања дуге заједничке политичке и економске историје, географске блискости, из природног нагона људи да живе у складу и миру са својим окружењем, нагласио је Николић.