Протестна вожња на северу КиМ

Protestna voznjaВише стотина грађана са севера Косова и Метохије кренуло је око девет сати аутомобилима од главног моста на Ибру ка административним прелазима Брњак и Јариње како би још једном послали поруку међународној заједници и нелегалним шиптарским структуама да неће да прихвате „косовске таблице“ и интеграцију у институције нелегалних шиптарских структура.

Аутомобили су окићени заставама Републике Србије, а на транспарентима које су носили прецртане су ознаке КС и РКС на регистарским таблицама.

У колони је био и председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, као и возила хитне помоћи.

„У колони се према адинистративном прелазу Јариње кретала колона од око 600 возила, док се према прелазу Брњак кретала колона од 400 возила“.

На путу до прелаза њима су се прикључили Срби који живе у местима кроз које пролазе регионални путеви од Косовске Митровице до Јариња и Брњака.

Представници Срба предали су службеницима Еулекс-а на два прелаза писмо у којем њих и представнике КФОР-а упозоравају на поштовање Резолуције 1244, статусну неутралност, поштовање људских права по Европској конвенцији и документима УН. Од међународних мировних мисија на Косову, Срби са севера Покрајине траже поштовање воље народа о неприхватању нелегалних шиптарских структура.

Упућен је позив међународној заједници да обезбеди мир за све грађане и да се уздржи од једностраних потеза који дестабилизују север покрајине уз нагласак да се реално стање на северу Кососва и Метохије мора прихватити и не сме дозволити његова насилна промена. У писму је указано да проблеме треба решавати мирним путем и политичким средствима, а писмо је упућено и представницима УНМИК-а и оргнима Републике Србије.

Нелегалне шиптарске структуре су донеле одлуку према којој је од почетка јуна на Косову и Метохији забрањена употреба српских регистарских ознака са почетним словима градова са Косова. Ова одлука је, према тумачењу нелегалних шиптарских структура и међународних званичника, плод дијалога о слободи кретања који су у Бриселу водили Борко и Едита.

Споразум о употреби регистарских таблица на северу Косова и Метохије на другачији начин тумачи Борислав Стефановић који је недавно изјавио да се договор о таблицама не односи на север покрајине где је већинско становништво српско. Бајрам Реџепи је изјавио пре неколико дана Танјугу да би од данас Еулекс на прелазима на северу Косова и Метохије требало да забрани улазак возилима са српским регистарским таблицама које имају почетна слова градова са Косова. Из Еулекс-а нису желели да коментаришу ову најаву, али су рекли да ће одлуку о слободи кретања која је плод бриселског дијалога, а према којој сви возачи са пребивалиштем на Косову и Метохији морају имати регистрована возила на КС или РКС таблице, имплементирати постепено.

На прелазу Јариње јутрос, како јавља дописник Танјуга са лица места, службеници Еулекс-а уобичајено врше контролу саобраћаја, али је појачано присуство КФОР-а чији су војници у опреми за разбијање демонстрација.

На административном прелазу Брњак возаче који из правца Зубиног Потока иду према Рибарићу дочекује велики плакат на којем пише да је одлука о употреби таблица резултат дијалога и да се одлуке морају придржавати. Један број грађана користи овај административни прелаз за улазак или излазак са Косова и Метохије, мада има и оних који још увек користе макадамски пут који у дужини од три километра заобилази званични прелаз.

Контролу саобраћаја на том алтернативном путном правцу од раније обављају припадници КФОР-а, који су од избијања летошње кризе отворили мању базу у код прелаза Брњак, па се тамо може видети преко двадесетак возила КФОР-а, од џипова до тешких машина специјализованих за уклањање и пренос великог терета.

Срби са севера Косова и Метохије не прихватају пререгистрацију својих возила на „косовске таблице“ и поручују да ће свим легитимним средствима да се боре за останак у Републици Србији.

Уредништво „Срби На Окуп“