Мартин Шулц: Николићу, историја не сме да се поново пише!

Martin SulcСТРАЗБУР/БЕОГРАД, 12 јуна 2012. – Известилац европског парламента за Србију Јелко Кацин истакао је да је важно да председник Србије Томислав Николић настави да развија процес помирења и изградње добросуседских односа, саопштено је у уторак из Кациновог кабинета.

Кацин је на отварању пленарног заседања Европског парламента у понедељак у Стразбуру известио европосланике о развоју ситуације у Србији након парламентарних и председничких избора.

„Томислав Николић“ је обећао у више наврата током своје кампање за председника да ће наставити да води Србију ка Европи. Имајући у виду његову националистичку прошлост, регионални лидери и Европска унија ће пажљиво мотрити његове прве потезе као председника Србије“, рекао је Кацин.

Он је нагласио да ће Србија имати снажног и поузданог партнера у Европској унији и у будућности, ако „процес помирења и изградње добросуседских односа настави да се развија“.

„Посета председника Николића Бриселу 14 јуна у том је смислу од посебног значаја“, оценио је Кацин.

У саопштењу се такође наводи да је на почетку пленарног заседања ЕП Мартин Шулц упутио честитку новоизабраном председнику Србије Томиславу Николићу, у којој му је истовремено скренуо пажњу да историја не сме да се „поново пише“ јер то „не води ничему“.

„Међународно је признато и потврђено од стране међународног суда правде и трибунала у Хагу да се у Сребреници десио геноцид и злочин против човечности. Мислим да треба да подсетимо председника Николића на то. Будућност Србије је у Европи и ја се надам да ће Србија наставити путем регионалног помирења који је и пут у Европу“, навео је Шулц.

Извор: БЕТА