Џ. Галучи – Резолуција 1244 – Да ли још увек важи?

Transkonflict„Све је извесније да они који на Косову и Метохији раде под мандатом Савета безбедности УН напуштају тај мандат како би наметнули ‘решење’ које одговара само једној страни“, сматра бивши амерички дипломата Џералд Галучи.

Он је у ауторском тексту за портал Трансконфликт истакао да су последњих недеља шансе за постизање компромисног решење за север Косова и Метохије и неке врсте узајамно прихваћеног затварања питања статуса Косова доживеле неколико озбиљних удараца.

„Приштина улаже нове напоре да умањи улогу УН у северној Митровици стварајући „Потемкинову администрацију“ на северу Косова где живи српска заједница у име свог УН мандата. Шта год да Квинта верује, ови потези су уништили поверење косовских Срба на северу у међународну заједницу и смањили шансе да прихвате компромис са Приштином“, оцењује Галучи.

Он каже да се сада можда и сам УНМИК припрема да се отараси резолуције УН 1244 предавањем своје канцеларије у северној Митровици нелегалним шиптарским структурама, и да Еулекс још једном превазилази свој мандат УН припремајући се да примени верзију Едите о споразуму са Борком о регистарским таблицама.

Шта се дешава кад свако ко ради под мандатом Савета безбедности УН чији је циљ очување мира, одбаци тај мандат како би наметнуо „решење“ које одговара само једној страни, пита се Галучи и констатује да „ће нам то нажалост, можда показати чињеница да ће народ на Косову платити цену“.

„Могуће је да постоје различита мишљења у седишту УНМИК-а о томе да ли и како би њихова канцеларија у северној Митровици требало се повуче и евентуално преда своја документа и податке новој канцеларији Приштине, која је провокативно смештена у мешовитом насељу Бошњачка махала у северној Митровици“, наводи Галучи.

„Иако затварање канцеларије не би представљало кршење резолуције 1244 – а можда је и време да се она транформише у само општинско представништво – изгледа да је изван мандата СБУН да се њена документа предају канцеларији Приштине (или њеном представнику у међународној цивилној канцеларији)“, сматра Галучи и подсећа да СБУН није заменио резолуцију 1244 нити је на било који начин признао нелегалне шиптарске структуре као наследника УНМИК-а у складу са резолуцијом.

Галучи се осврће и на питање српских регистарских таблица. Борко и Едита су прошле године постигли договор о таблицама, али детаљи никад нису потпуно објављени. Сада нелегалне шиптарске структуре тврде да ће одузети све српске таблице на Косову и Метохији, а Еулекс каже да ће то спровести на северу. Борко оспорава да је споразум икад требало да се примени северно од Ибра.

Галучи каже да Еулекс нема мандат да примењује верзију споразума једне стране и да је његов једини мандат за владавину права на Косову и Метохији стигао од генералног секретара УН у новембру 2008. године. Локални Срби су тврдили да Еулекс није добродошао на север. Сваки покушај да се примени забрана српских таблица на северу вероватно ће довести до још већег конфликта него што смо досад видели.

Галучи још каже да је могуће да су неке земље Квинте подржале агресивне кораке НАТО, ЕУ и нелегалних шиптарских структура као процес „омекшавања“ пре него што Београд и Срби са севера Косова и Метохије коначно прихвате „договорену“ предају шиптарима.

„Квинта жели да се извуче из хаоса на Косову ове године и можда мисли да су Срби спремни да коначно падну на једну одлучнију употребу принуде, а Приштини то одговара јер не жели преговоре“, наводи Галучи оцењујући да ништа од овога није очување мира по мандату УН.