Џон Мекејн Обами: Што је брже могуће укључити Црну Гору и Грузију у НАТО

mekejn obama

Готово увијек милитаристички настројен амерички сенатор Џон Мекејн заиста је активан задњих дана око Украјине те неки постављају питање тко заправо доноси одлуке када је ријеч о кључним вањскополитичким одредбама САД-а. Након што је Крим референдумом постао дио Русије, Мекејн је објавио листу од 11 корака за које сматра да би америчка администрација требала одмах подузети како би се „казнила“ Русија.

Што точно сугерира најпознатији амерички „јастреб“, погледајмо:

„1. Одобрити одредбу коју је прошлог тједна одобрило Вијеће Сената за Вањске Послове, којом се ауторизира 1 милијарду УСД кредитних јамства за Украјину, њихову демокрацију и сигурносну помоћ. Циљане санкције против руских дужносника и јачање могућности ММФ-а како би били снажан партнер Украјини.

2. Сурађивати с НАТО-ом у достави хране и хуманитарне помоћи зракопловима украјинским војницима и цивилима на истоку Украјине.

3. Сурађивати с ОСЦЕ-ом у одобрењу и слању велике цивилне проматрачке мисије у источну Украјину како би се сазнала права истина о наводним пријетњама етничким Русима и како би се раскринкала Путинова настојања с циљем распламсавања ситуације која би послужила као повод за даљње руске агресије.

4. Хитна достава умјерене војне помоћи украјинским властима, што су лидери у Кијеву и затражили, укључујући лако наоружање и муницију, као и знатну несмртоносну помоћ као што су заштитна опрема, резервни дијелови, гориво и размјена обавјештајних информација.

5. Сурадња с НАТО-ом и другим партнерима по питању потпоре украјинским властима у опскрби дугорочног програма помоћи с циљем изградње и реформе украјинске војске.

6. Појачавање НАТО војне присутности, сигурносне сурадње и војних вјежби, нарочито на простору централне и источне Еуропе као и у земљама Балтика.

7. Рад с НАТО-ом и подузимање свих потребних корака како би се алијанса што је брже могуће проширила на земље као што су Грузија и Црна Гора.

8. Знатно проширење циљаних санкција САД-а и ЕУ-а против најкорумпиранијих руских владиних дужносника, компанија и финанцијских институција.

9. Кориштење закона Магницки за додатне санкције над руским дужносницима због њиховог дрског кршења људских права.

10. Подузимање одлучних корака како би се Русију међународно изолирало, укључујући узастопним гласањем у УН Вијећу Сигурности и бојкот Г7 самита Г8 у Сочију.

11. Подузимање корака с циљем одобрења и јачања извоза америчког плина и нафте еуропским партнерима, нарочито НАТО чланицама, како би се смањило еуропско ослањање на руски доток енергије.“

advance.hr