Примећено кретање припадника специјалних јединица РОСУ на сверу КиМ

Rosu teroristi 1Срби у Звечану наставиће да надзиру путеве јер су, након уклањања барикаде у Рудару, примећени припадници РОСУ, одлучено је на данашњој седници Општинског већа.

„После уклањања барикаде погоршана је безбедносна ситуација у општини Звечан где је примећено кретање припадника специјалних јединица РОСУ и других наоружаних лица“, наводи се у саопштењу након седнице Већа.

Додаје се да је због тога потребно наставити „стално праћење ситуације на свим осетљивим тачкама“, док је грађанима препоручено да буду „будни и спремни за ефикасно спречавање упада или кретања непознатих лица, укључујући и могућност постављања нових барикада“.

„Општина Звечан и њени грађани подржавају ставове и активности председника Републике Србије и Савета за националну безбедност ради стабилизације ситуације и повећања степена безбедности грађана Косова и Метохије“, наводи се у саопштењу.

Челници локалне самоуправе у Звечану изразили су очекивање да ће их председник Србије Томислав Николић ускоро примити на разговор, упознати их са детаљима договора Борка и Едите и пружити им шансу да му говоре о тежини ситуације и положају Срба, посебно на северу Косова и Метохије.

Поновљен је позив свим грађанима да се „одговорно понашају без обзира на незадовољство које је код њих присутно“.

„Демократским средствима, уз пуну слогу и јединство заједнички ћемо бранити и одбранити свој опстанак, животе и националне интересе“, наводи се у саопштењу.

Чланови Општинског већа Звечана осудили су, како се наводи, „брутални напад америчког и немачког КФОР-а на грађане и њихову имовину“, навели да је неколико Срба претучено, да им је уништена имовина, да је једна особа тешко рањена бојевом муницијом и да су теже последице избегнуте само захваљујући присебности већине окупљених грађана и руководећих људи општине Звечан. Изражен је протест због ускраћивања пружања медицинске помоћи повређеним лицима што је у супротности са одредбама Женевске конвенције.

Бета/Срби На Окуп