ЕВРОПСКА УНИЈА УВОДИ ПОРЕЗ НА СУНЦЕ!?

sunce

Немачка и Аустрија последњих година давале су издашне субвенције људима који су користили соларне колекторе.

Сви су мислили како је реч о томе да ове државе желе да људи што више користе обновљиве изворе енергије. Велики број људи прихватио је субвенције, набавио врло скупе соларне колекторе, предузетници су окренули све како би своја постројења напајали сунцем и сада – пљас.

Аустрија се прва досетила како би могла окренути плочу. Досетила се већ заборављеног енергетског доприноса којег мора што пре да актуелизује.

Наиме, Аустријанци ће корисницима соларних колектора почети да наплаћује порез на сунце. Да, добро сте чули – уводи се порез на сунце и он ће износити 1,50 центи по киловат-часу. Сада је свима постало јасно зашто су толико ‘гурали’ субвенције на обновљиве изворе енергије.

Реч је, како многи тврде, о још једном порезу на будале, који ће се, наравно, врло ускоро свидети и Немцима. Порез на сунчеву енергију је апсурдан, то је исто као да вам наплаћују ваздух, или да морате да платите порез на шаргарепу коју сте сами засадили и која је никла у вашој башти.

Невероватно, али то је заиста тако, порез на сунце почеће се спроводити прво у Аустрији, а онда ће се проширити и на Немачку, па на друге ЕУ земље. Аустријанци су шокирани јер се осећају преварено. „Прво су нас намамили да се пребацимо на колекторе за скупљање бесплатне сунчеве енергије, а сада нам ту енергију желе наплаћивати“, говоре збуњени Аустријанци који су ухваћени у клопку.

Било како било, порез на сунце може осмислити само замрачен бирократски ум који столује у тамним бесконачним ходницима једног отуђеног кафкијанског света. Око нас је бесконачна енергија универзума, бесплатна и свима доступна. Али јадни Јозеф К., из познатог Кафкиног романа ‘Процес’, који је синоним нас самих, који је унапред осуђен на јалову борбу против параграфа, уместо да слободно ствара и развија свој живот на добробит себе и ближњих.

Овај порез оличење је невероватне себичности, бахатости и прорачунатости. Поставља се питање: како је овај закон уопште могао да прође? Ко се поставио као власник Сунца? И коме људи заправо морају плаћати порез на оно што је и њихово? Сунце и његова енергија, дарована је свим људима на планети па је заиста нејасно како и на који начин неко мисли да га има право наплаćивати.

Овај случај доказ је да махнити умови на власти све више губе контролу и грабе све што се зграбити може.

Дневно