Николић мора да се промени и понаша пристојно

BarozoРадио Слободна Европа у својим вестима објавила је да је председник Србије Томислав Николић позван у прву званичну посету Бриселу, заказану за 14 јун ове године. У овој посети Бриселу председник Николић требао би да се сусретне са високом представницом ЕУ задуженој за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон као и са председником европске комисије Жозе Барозом.

Како у телефонском интервјуу за овај медији каже портпарол високе представнице за спољну политику и безбедност, Маја Коцијанчић, председник Николић мора на првом месту да одговори на недавну изјаву коју је дао неком медију у Србији да у Сребреници није било геноцида, већ само злочина. „С обзиром на то да су и међународни суд правде, као и Хашки трибунал потврдили злочин у Сребреници, то мора да потврди и председник Николић ради „помирења и суживота на Балкану“, истиче она“.

Госпођа Наташа Кандић, такође у телефонском укључењу у програм, каже да без обзира из које партије долази, сваки председник Србије мора да призна геноцид у Сребреници. Она још додаје „да је Николић сада у фази прилагођавања са радикалског говора на један општеприхваћени говор који је у складу са људским правима“. Она даље каже „да Николић мора да се промени, да промени ставове чланова странке СНС коју је донекле успео да пацификује, а чији сада није лидер, као и да се упристоји“.

На питање и констатацију новинара, да ли Николић може да се позове на скупштинску декларацију која догађаје у Сребреници карактерише као злочин, а не геноцид, Наташа Кандић одговара „да он мора да призна оно што су признали међународни судови правде“.

Уредништво „Срби На Окуп“