Кризни штаб у Косовској Митровици: забрана кретања ЕУЛЕКС-у и сви пунолетни на барикаде

Nemacki vojnik 1Сви пунолетни грађани Косовске Митровице обавезни су да дежурају на барикадама, одлучио је Штаб за ванредне ситуације. Еулексу до даљег неће бити дозвољен неометан пролазак кроз северни део града.

Штаб је донео одлуку о обавезном дежурству пунолетних грађана Косовске Митровице на барикадама. Грађани су дужни да се пријаве за дежурства на главној барикади на Ибарском мосту.

Од КФОР-а са захтева да се стриктно придржава Резолуције 1244 и да делује у складу са поверниим мандатом, наводи се у саопштењу Штаба. Припадницима Еулекса до даљег неће бити дозвољен неометан пролазак кроз северни део Митровице, а сваки покушај насилног проласка биће сматран отвореном агресијом. Одговорност за евентуачне последице сносиће они који покрену такве акције, наводи Штаб.

На ову одлуку Срби су се одлучили из разлога што очекују нови „напад“ КФОР-а и покушај уклањања барикаде која је још прошлог лета постављена на мосту. Кризни штаб је саопштио да ће сваки покушај насилног проласка међународних снага кроз град и покушај уклањања барикаде сматрати „отвореном агресијом“ и да ће за то бити одговорни који се на овакву акцију одлуче.

Забрањено ношење и употреба оружја!

„Покушај уклањања барикаде на главном мосту на Ибру је сасвим известан, надам се да представници међународних снага знају да би свака таква акција у оваквој ситуцији могла имати несагледиве последице, ситуацију тада не би могли да контролишемо ни ми, ни они“, изјавио је председник општине северна Косовска Митровица Крстимир Пантић који је нагласио да грађани, чак и ако КФОР покрене такве акције, неће одговорити силом (Кризни штаб је грађанима строго забранио ношење и употребу ватреног оружја) већ ће својим телима бранити барикаду.

„Ако крену силом и бојевом муницијом, као што су прошлог петка радили у Звечану, не знам шта ће грађани радити, претпостављам да неће седети скрштених руку и мирно гледати да им страдају комшије, рођаци и пријатељи.“

Кризни штаб је упозорио грађане да се не запошљавају у Канцеларији коју су шиптарски сепаратисти отворили у Бошњачкој махали, а која треба да буде окосница будуће општине северна Косовска Митровица под контролом нелегалних шиптарских стурктура. Грађани су упозорени да ће свако ко се запосли у тој канцеларији одговарати по законима Србије.

„Сви грађани Косовске Митровице који буду прихватили да раде у тзв. Административној канцеларији косовских власти биће кажњени у складу са законима Србије“, наводи се у саопштењу.

У случају опасности и оглашавања сирена сви угоститељски објекти и радње морају бити затворени, наводи се у одлукама Штаб за ванредне ситуације, којима се грађанима Косовске Митровице најстрожије забрањује ношење и употреба ватреног оружја.