Погођени сиромаштвом продају сопствене органе

trgovina-organima-hasim-taci-ovkМноги у Србији су на ивици егзистенције, а решење тог свог проблема неретко налазе у продаји сопствених органа. Оно што људи нуде су најчешће бубрези, коштана срж, рожњача, док безобзирни трговци људским органима то користе и зарађују, описије њујоршки дневник.

Текст почиње причом Павла Мирцова и његове девојке Данијеле из Ковина, који су преко интернета понудили да продају оба бубрега и добили понуду од по 30 хиљада евра.

Они објашњавају да Павле откако је изгубио посао у фабрици посао не може поново да нађе и да они једва преживљавају. Живе од једног оброка дневно и просто су натерани да продају своје органе.

До сада су према писању „Хералд Трибјуна“ добили понуду од једне жене из Македоније од 20 хиљада евра, као и једну понуду из Немачке. Мирцов каже да се не боји операције као ни тога што крши закон.

Лист се позива и на неименовани извор из српске полиције који каже да у последњих 10 година ниједан случај трговине органима није процесуиран, али се додаје да је разлог за то и што се све одвија врло тајновито и прикривено.

Њујоршки дневник наводи речи доктора Ђоке Максића са ВМА, који не верује да у Србији постоји илегална трговина људским органима, наводећи да је сваки потенцијални донор под лупом и провером болничке комисије коју чине доктори, етичари и адвокати.

Међутим, лист наводи речи особе која се само представила као Милован, из једног малог места на југу Србије, који каже да је дао бубрег једном локалном политичару, да би га он заузврат запослио у својој фирми. Према наводима листа, трансплатација бубрега је обављена у једној државној болници у Београду, где су се њих двојица појавила са лажним документима.

„Њујорк тајмс“ се позива и на разговор са Ервином Балом (25), столаром из Кикинде, који је дуже од годину дана био незапослен, када је одлучио да оде на локалну телевизију са четворогодишњом ћерком и јавно понудио да прода бубрег.

Након што је видео то на телевизији, помогао му је директор основне школе Милош Пајаков, понудивши му место возача у школи.

Процењује се да је цена бубрега на црном тржишту око 100 хиљада евра и да се годишње на светском нивоу прода између 15 и 20 хиљада органа.