Јонуз Муслију: Повући паралелу Прешево – Крим

Jonuz Musliu

Прешево – Због трајног смиривања политичких тензија у Бујановцу и Прешеву потребно је повући паралелу између дешавања на Криму и ове две општине, изјавио Јонуз Муслију.

Председник Покрета за демократски прогрес (ПДП) Јонуз Муслију, који је и председник Скупштине општине Бујановац, за агенцију Бета је рекао да су се Албанци у општинама Прешево и Бујановац на референдуму који је организован 1. марта 1992. с питањем да ли желе да се припоје Косову, са 98 одсто изјаснили позитивно.

„Треба да се повуче паралела између тог дела света, Крима, зато што и ми Албанци имамо референдум о отцепљењу од Србије из 1992. године, то је воља народа. Прешево, Бујановац и Медвеђа су и биле у саставу Косова до Другог светског рата, односно до 1948. године“, казао је Муслију.

Муслију је навео да су се оружани сукоби у тим општинама, због жеље Албанаца да се припоје Косову, већ догодили 2000. и 2001. и да се он не залаже за спровођење референдума из 1992. године оружаним путем, већ да сматра да је време за политичко преговарање.

Од завршетка оружаних сукоба у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, од 2001. до 2013. Влада Србије је у те три општине преко Координационог тела уложила око 70 милиона евра намењених за развој тог подручја, али то није у потпуности смирило тензије на југу Србије.

Од 2001. године до 2013. године, према подацима Вишег суда у Врању, у општинама Прешево и Бујановац забележено је 70 терористичких напада чији су починиоци остали непознати.

Бета