Хронологија догађаја на данашњи дан на северу КиМ

Rudare danas09:00 – УЗБУНА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ И ЗВЕЧАНУ. КФОР УПАО У РУДАРЕ КОД ЗВЕЧАНА. ЗВЕЧАН И МИТРОВИЦА СУ ПОТПУНО БЛОКИРАНИ.

09:15 – НАША СЕСТРА КОЈА ЈЕ ПРИСУТНА У РУДАРУ КОД ЗВЕЧАНА КАЖЕ ДА СУ СВИ ПРИЛАЗИ БЛОКИРАНИ И НЕ МОЖЕ СЕ ПРИЋИ МИТРОВИЦИ И ЗВЕЧАНУ НИ СА ЈЕДНЕ СТРАНЕ. КФОР КАКО НАРОД ПРИЧА У КОЛОНИ, ВЕРОВАТНО РУШИ БАРИКАДУ У ЗВЕЧАНУ, АЛИ ТО ЈЕ НЕПРОВЕРЕНА ИНФОРМАЦИЈА.

09:35 – Најновије вести: АМЕРИКАНЦИ ПУЦАЈУ НА НАРОД БОЈЕВОМ МУНИЦИЈОМ, ИМА ПОВРЕЂЕНИХ, БЛОКИРАН МОСТ НА ИБРУ У ЗВЕЧАНУ, НЕМИРИ… У БОНИЦУ ДОВОЗЕ ПОВРЕЂЕНЕ!

10:00 – Ima dvoje ranjenih iz vatrenog oružija bojeva municija jedan momak i stariji čovek koje su prebacili u bolnicu.

10:20 – ВЕСТИ:

4 helikoptera nadlecu Mitrovicu i Zvecan.. Nekoliko saniteta stiglo u bolnicu u Mitrovicu.. Narod se okuplja.. od pre 20 minuta.. Internet nikakav.. Saniteti i dalje…

Americki KFOR je pucao na okupljene ljude.. Ima povredjenih.. Neke i hapse..

10:25 – АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ КФОР-а су разапели бодљикаву жицу преко моста на Ибру код Звечана и на тај начин онемогућили да људи иду према Рудару. На окупљене Срби почели су да бацају сузавац и да испаљују гумене метке. Окупљени Срби су тада узвратили камењем, а Американци бојевом муницијом…

10:30 – Амерички хеликоптери изнад Звечана.

10:53 – НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: ЖЕСТОКА РАФАЛНА ПУЦЊАВА на Србе окупљене у Рудару!

11:00 – Мост у Бањској је блокиран, не може се преко Јошенице и Жеровнице према Звечану…

11:04 – АМЕРИКАНЦИ довлаче још ескадрила…

11:14 – УЖАС… Опет су Амерички војници пуцали рафално према окупљеним Србима, хеликоптери надлећу, ситуација никада опаснијас, нема пролаза чак ни према кућама које су ту.

11:20 – Болници треба крв свих група.Даваоци да се јаве на трансфузију

11:24 – НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Док Амерички војници Кфор-а стоје на барикади у Рудару, Срби праве нову барикаду према мосту из Рудара ка Звечану. Док камион истовара шљунак и песак Амери рафално пуцају на њега…

11:30 – Како Телевизија Мост незванично сазнаје, троје људи налази се и операционој сали.

11:45 – Igor Radenkovic

Uklonjene barikade kod pekare u rudaru kfor sa teskom masineriom uklonio barikade

11: 47 – Срби направили нову баракаду у Рудару. Кфор кренуо у рушење а окупљени срби су поседали испред и спречили окупатора да је уклони.

11:49 – GLAVNI PROFIL KOSOVSKA MITROVICA JE UGASEN OD STRANE BEOGRADA.

11:52 – Ksenofont Decanac:

„Јуче су Дечанци узели држављанство Републике Косово, ваљда дали благослов Америма и Шиптарима да јутрос крену на Србе, а ђаволу одријешене руке. Ништа није случајно! Држите се, браћо, не дајте барикаде. Поздрав и благослов са Брезовице, са српске Шар Планине!“

12:00 – Снимак телевизије мост из Звечана. Коначно вест на ртс-у…

12:12 – U Rudare je haos.Jedna žena je prebijena od strane kforovaca.Pozivaju se svi ljudi da dođu da pokušamo zajedno da odbranimo ako je ikako moguće. Izvor: Глас Косова и Метохије

12:15 – Veljko Đurić

Nemacki kfor suzavcem i pendrecima isterao narod koji se sklonio u kafani u rudaru , ima povredjenih

12:20 – Амерички фашисти су претукли и ухапсили десетак Срба који су се склонилу у оближњу кафану у рудару.

12:22 – Пуцано са КФОР-овог оклопног возила митраљезом великог калибра. Од силине испаљених метака кров на једној кући је у потпуности уништен.

12:30 – Косовска Митровица: Из наших извора из северне Косовске Митровице добили смо информацију да након Рудара се планира рушење барикаде на главном мосту на Ибру у самом граду. Преносимо молбу Срба из Митровице да народ буде на опрезу и у близини моста.

12:32 – Американцима који су распоређени у Рудару и Звечану стигло појачање… Кренули су да претресају куће које су близу њих.

12:35 – Такође су и све барикаде на магистралном путу уклоњене. Срби који су пристигли из правца Лепосавића су их блокирали и не дозвољавају им да прођу.

12:41 – Од три повређене особе, једна је, како се незванично сазнаје задобила прострелну рану у пределу потколенице. Још једна особа задржана у болници, а трећа особа је пуштена кући.

12:45 – Саопштење кфора за јутрошње терорисање срба у Звечану и Рудару:

„Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova“, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.

Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.

12:46 – UPOZORENJA ZBOG TABLICA

Preko administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova od jutros prolazi veoma malo broj vozila sa tablicama koje imaju prefiks srpskih gradova sa Kosova. Kako jevlja reporter TV Most sa lica mesta od ponoći je Unmik policija počela da upozorava vozilima da ubuduće neće moći da voze bez kosovskih tablica.Upozorenja su usmena i za sve informacije građani se upućuju u Prištinu.Izvor TV Most.

12:48 – ПОМОЛИМО СЕ СВИ ГОСПОДУ ЗА СТРАДАЈУЋУ БРАЋУ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!!!

12:50 – Ники Калезић:

Molitva za ranjenu bracu

„Spasitelju nas, kao što si nekad podigao raslabljenoga kojega su nosili na postelji, tako i sada, o milosrdni, posjeti i iscijeli stradalnike što leze na bolesnickom odru, smrtnom ranom ranjene, jer Ti si jedini koji si poneo neduge i bolesti roda našega i koji kao veoma milostivi sve mozeš. Zaštitnice naš posjeti što prije sluge svoje koji stradaju i izbavi ih od ljutih rana i bolova i podogni ih da Ti pjevaju i neprestano slave Tebe koji jedini voliš covjeka. Amin !!!“

12:52 – Кфор прави контролни пункт у Рудару и Звечану. За сад нико не може да прође а биће тако, како кажу, док се не успостави слобода кретања за међународне мисије на Косову и Метохији а то значи и слободан пролаз еулексу који би најрадије да ухапси све Србе на северу Косова…

12:53 – Американци настављају да претресају српске куће. Окупљени срби стоје и посматрају шта се дешава…

12:55 – У току преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима Кфора. Велики број Срба и даље око барикада код Рудара и у Дудином Кршу

13:10 – Гораждански аутобус враћен у Км пун путника…

13:15 – Крв на асфалту

13:22 – Beogradjani,Srbi,i svi drugi koji se protive sili vaskolikoj,dodjite kod Ruske ambasade,Deligradska 32!

13:25 – „Кфор је на мост поставио бодљикаву жицу па ни аутомобили ни пешаци не могу да пређу мост, а место надлећу хеликоптери. Зато није могуће утврдити ко и одакле пуца.

У Звечану се и даље чују сирене које позивају грађане на барикаду. Грађани се окупљају у великом броју, али не могу да приђу барикади.

Кфор је бацио сузавац на Србе који покушавају да приђу барикади…“

14:02 – 12.42- Операција теже повређеног Србина још увек траје, каже за Радио КИМ начелник болнице Милан Јаковљевић.

Извор: РТС

14:12 – А док нам се све ово дешава, у Љермонтовој (СУП БЕОГРАД) гомила шиптара чека у ред за српски пасош. Пасош која тзв. република Косово не признаје… Најтужније од свега што се униформисано лице које тамо ради дрско и безобразно понашло према Србину који је целу ноћ путовао из Косовске Митровице док се шиптару најљубазније захваљује на уредно предатим папирима… Јадни ми у својој земљи где су шиптари далеко више уваженији од самих Срба…

15:12 – Срби направили нову барикаду од шљунка испред војника Кфора у Рудару, на магистралном путу Лепосавић – Митровица

15:19 – „Војници немачког и америчког КФОР-а напали су данас још једном голоруки српски народ на Косову и Метохији. Пуцали су бојевом муницијом и ранили неколико Срба.“

15:26 – Током инцидената на северу Косова повређена два војника Кфора, саопштио Кфор.

15:30 – Protestna vožnja građana u Zubinom Potoku

ZUBIN POTOK – Srbi iz Ibarskog Kolašina danas su protesnom vožnjom od Zubinog Potoka do punkta Kfora u selu Jagnjenica izrazili protest zbog akcije međunarodnih vojnika u opštini Zvečan.

Kolona automobila krenula je iz Zubinog Potoka uz zvuke sirena a neki od učesnika su rekli Tanjugu da na ovaj način žele da daju podršku Srbima u susednom Zvečanu i izraze protes zbog uklanjanja barikada od strane Kfora.

Protesna vožnja protekla je bez incidenata u punkt Kfora u Jagnjenici koji se nalazi na putu Zvečan – Zubin Potok bio je oko dva sata zatvoren od strane vojnika Kfora. Nakon što su se građani razišli, Kfor je otvorio punkt čime je opet uspostavlje saobraćaj između dve susedne opštine na severu pokrajine.

15:34 – У северној Косовској Митровици од данас ће поново бити блокирано кретање Кфора и свих међународних мисија, одлучили одборници Скупштине општине, преноси Бета.

17:10 – ДОПУНА ИНФОРМАЦИЈЕ О ДАНАШЊИМ ДЕШАВАЊИМА НА МОСТУ У ЗВЕЧАНУ: Група српских младића је данас када је КФОР ставио бодљикаву жицу на мост на Ибру, а у намери да се супростави КФОР-у хтела да пређе реку. Сишли су на обалу јер су хтели да препливају на другу страну. У том тренутку је из хеликоптера на њих отворена рафална паљба. Они су скочили у реку и сакрили се испод моста. Младић који је у томе учествовао и сам каже да их је само Бог сачувао, ни један није ни окрзнут метком. Све су добро, јавили су се чим су се окупатори склонили а они изашли из воде. Слава Богу!

17:15 – КОСОВСКА МИТРОВИЦА: НЕМА ПОТВРДЕ ДА ЈЕ УКЛОЊЕНА БАРИКАДА КОД ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ. Јавите нам се из Митровице и потврдите или демантујте ту вест. Хвала!

18:05 – ИНФОРМАЦИЈА О БАРИКАДИ КОД ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ У МИТРОВИЦИ:

Витезови Отаџбине: „Неко пише,а не познаје ситуацију. После судара групе грађана и аустријске војне полиције код хотела Бишевац,ови Немци су побегли поред те препреке код тех.школе у Бошњачку, а Срби су мало ојачали барикаду,која је одавно запуштена“.

18:08 – НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Пре пар минута на Рударе је кренуо да прође један плави аутобус са америчким таблицама поред народа који је ту окупљен. Срби су се залетели према њему и почели да лупају по аутобусу. Он се окренуо на путу, додао гас и побегао. Претпоставља се да је у питању провокација…

Инфо служба „СРБИНАОКУП“/Фејсбук страница“СРБИНАОКУП“