Томислав Николић обећао Дежеру да ће сарађивати са Тадићем и да ће позвати Јосиповића на инаугурацију и шта још?

nikolic dezerБеоград – Након сусрета са шефом делегације ЕУ у Србији, Томислав Николић рекао да неће бити препрека за конституисање нове владе и да ће сарађивати с Борисом Тадићем.

Николић и Венсан Дежер састали су се данас око 11 часова у седишту СНС.

Иначе, Николић је са шефом делегације ЕУ у Србији разговарао о актуелној ситуацију у Србији и његовој посети Бриселу 14. јуна. Николић је новинарима, након састанка, рекао и да ће га у Бриселу примити председник Европског савета Херман ван Ромпеј и шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон.

Николић је поручио и да неће бити препрека конституисању владе и апеловао на странке да се што пре договоре о формирању владе јер се земља налази у тешкој економској ситуацији. Он је поновио да ће уколико му партије које већ воде преговоре о влади до понедељка не саопште да имају парламентарну већину, он као председник отпочети консултације са странкама сходно њиховој снази у парламенту – напредњацима, демократама, коалицијом СПС-ПУПС-ЈС.

Изабрани председник је додао и да је и самом Дежеру пренео да жели да сарађује са парламентом на избору владе, али исто тако и са будућом владом, која год да буде изабрана.

„Ја нећу бити проблем да се конституише влада“, нагласио је Николић и поновио да је неопходно да се влада формира што пре због тешке економске ситуације у којој се земља налази.

На питање каква ће бити његова сарадња са лидером ДС Борисом Тадићем уколико он буде на челу будуће владе, Николић је рекао да Тадић као премијер има право да размишља о ДС-у, док он сам, као председник Србије, нема право да размишља о странакама нити о томе ко је председник владе и из које је странке.

„Ја морам са њим да сарађујем“, рекао је Николић и додао да су грађани могли да виде да се Николић понаша онако како им је и обећао у кампањи.

Николић је поручио и да као председник државе неће бити супростављен Демократској странци. „То је тешко извести, али ја сам потпуно одлучан у томе. Видели сте и сами да је и Тадић први пут на тај начин и сам почео да размишља. До сада то није било могуће у Србији и зато кажем да је настала нове ера“, нагласио је Николић.

Он је поручио да је то знак да је спреман да сарађује, али и да треба питати Тадића, уколико буде премијер, да ли и он на тај начин жели да сарађује.

Како је додао, са Дежером је разговарао и о поштовању људских и мањинских права, стање на југу Србије, на Косову и Метохији, преговирима на ту тему, као и о условима које Србија треба да испуни како би отпочела преговоре о придруживању ЕУ.

Одговорајући на питања везана за односе са Хрватском и Босном и Херцеговином, изабрани председник је рекао да је добио честитку од амбасадора БиХ, да са амбасадором Хрватске има личне контакте и од раније, а да су неки покушали да његове односе са Хрватсклом покваре, што је, како је нагласио, немогуће.

„Не одговарам за оно што сам рекао пре 15 – 20 година“, рекао је Николић. „Ако би то могло тако – да се одговара за нешто што је речено пре 15 или 20 година – нико не би могао да се бави политиком. Ја одговарам за оно што сам почео да радим од како сам постао председник Републике“, рекао је Николић.

Он је додао ће на инаугурацију у Београду позвати и председника Хрватске Иву Јосиповића и поручио да „никада ништа неће учинити што би покварило односе две државе и два народа“.

Николић је најавио и да ће од четврта прузети послове, погледати распоред која га чека, али да зна да има обавезе везане за УН у Рио де Жанериу и у Њујорку и да га посебно радује што ће у обраћању пред Уједнињеним нацијама по распореду говорити између Француске и Немачке.

Осврћући се на чињеницу да и даље користи просторије странке док не предје у зграду на Андрићевом Венцу, Николић је новинарима у шали рекао „да још увек узурипира просторије СНС за састанке, где се данас поред Дежера одвојено састао и са амбасадорима Јапана и Велике Британије“.

Извор: (Танјуг)