Ко је легалан и ко кога признаје?

ne-siptarskim-izborima11

ПРИШТИНА – Приштински медији данас пишу да су статути које су усвојиле четири српске општине на северу КиМ у супротности са ткзв. косовским уставом и законом о локалној самоуправи те да ће се уколико не буду исправљени сматрати илегалним, што би могло довести до ванредних избора у те четири општине.

Осим што је изостављен симбол „Република Косово“ статути се позивају на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН и Бриселски споразум, пише Коха диторе, а на основу изјаве албанског одборника у општини Северна Митровица Емира Аземија.

Аземи је рекао и да је у статут убачена сарадња општине северни део Митровице са Србијом, као и лого општине са бојама заставе Србије, што, сматра, не представља принцип мултиетницитета.

Лист наводи и да су кршење косовских закона током усвајања статута евидентирали и представници ткзв. косовске владе који су пратили заседање скупштина општина, због чега ће, уколико те „мане“ не буду исправљене сматрати да су статути нелегални.

Како представници четири општине немају намеру да било шта мењају и исправљају, Коха преноси да би то могао бити разлог за ванредне изборе на северу Косова.

Замерке на статуте четири општине имала је и заменица косовског премијера Едита Тахири, која је раније изјавила да је њихова садржина неприхватљива и затражила да се усклади са законима и косовским уставом, како то одређује Бриселски споразум.

Она је казала да по упутству ткзв. владе у Приштини скупштине ових општина треба да ускладе садржину статута у договору с ткзв. косовским министарством за локалну самоуправу, јер ће локалне структуре једино тако моћи несметано да их користе, у супротном сматраће се нелегалним и влада ће предузети одговарајуће мере.

Одборници општине Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић статуте 12. марта.

Танјуг – Срби на окуп