Преумљење на зло

GrigorijeКада је пре десетак година Вл.Григорије посетио једног Светог и прозорљивог Старца, и упитао га за савет, речима: „Знате, Старче, тешко је бити млади владика,“

Старац је само љутито устао са столице, и кренуо да изађе из просторије, рекавши му само са врата:

„Тешко је бити човек.“

Након тога је уследило писмо Сабору Вл.Григорија, па његова жеља да се смени Патријарх, па смена Вл.Артемија, па ергеле, хотели, продаја вина, скидање мантије, шишање косе, кресање браде, играње фудбала, сечење колача славског без орара, епитрахиља, склањање иконостаса, предавања у римо-католичким објектима, довођење римо-католика на Богослужење, а као врхунац свега, клечање на римо-католичкој служби, молитвено учествовање са њима, и тражење опроштаја од њих, (па пред њима испада као да су Срби криви што су се бранили од њихових напада, и борили се у самоодбрани).Владика Григорије је изгледа заборавио Светоотачку поуку да не ваља тражити опроштај од непокајаних грешника, који су у гордости, јер није на корист- он с тиме понижава истину, а њих онда још више учвршћује у погрешном уверењу да су у праву, и лишава их могућности кајања, и увиђања њихових греха, јер тиме пребацује кривицу на жртву, па се џелат осећа оправдан. Шта тиме проузрокује код свог народа очигледно да није свестан, јер иначе то вероватно не би радио. То стање обмане- да треба да воле римо-католике више него своју једноверну браћу, и да им то буде императив и „историјски задатак“, је врло опасно, јер се тако шири по Православној Цркви, као каква дрога, која људима не да да трезвено сагледају све, и да стоје на бранику своје вере. Уместо тога, ухваћени у замку конумистичког „човекољубља“, које уопште није човекољубиво, јер не спасава, него удаљава од Бога и од Истине и од праве вере, поједини (а то шире и на људе који здраво- за- готово прихватају шта им Црквени ауторитети кажу, не познавајући довољно своју веру), узимају себи за задатак да се што више уподобе римо-католичкој организацији, која ради на уједињењу свих религија ради зацарења антихриста. И што је најгоре, ти сматрају то за допринос Цркви. То јесте допринос, али не Православној Цркви, него антиправославној антихристовој заједници свих религија. Ко их може отрезнити- не знам.

Један Свети Старац, Рус, је пре двадесетак година говорио да долази век велике обмане, да је дух прелести у ваздуху.

Изгледа да они који се залажу за екуменизам много гледају увис, и много удишу тај ваздух, уместо да гледају у земљу од које су створени, и на којој су створени, и да се у смирењу кају. Земља би их научила да су прах, и донела би мир и покој душама њиховим. Као и родољубље. Не би продавали душу своју, ни подржавали оне који њиховом народу зло чине.

Родољубље је наређено од Бога, а глобална љубав према свим религијама и народима је наређена од антихриста.

Господ није дао да буде један народ на целој Земаљској кугли, него им је помешао језике, да се не разумеју, и одвојио народе. То је Божији благослов људима, на спасење њима да не буду сви у јединству, јер су , пошто су у палом стању, тежили да буду у јединству у злу, а не у добру. Божији благослов је да волимо свој народ и своју земљу. И Јевреје је Бог одвајао од других народа док су били носиоци праве вере, и забрањивао им да се мешају са другима, да би сачували веру. Имати за идола нову Вавилонску кулу- Европску унију, одступање је од Божије Воље и Божијег благослова- то је уједињење човека ПРОТИВ БОГА, обмана да је човек бољи и човекољубивији од Бога, па ће он сад да воли друге религије, свима да прашта непокајане злочине…,као да је човек милостивији и праведнији од Бога. Ту се крије велика замка привидног човекољубља, која у суштини клевеће Самога Бога, као да Он мање воли човека и друге религије, а као да је човек тај који ће свима да прашта и све у један загрљај да стави. А то је обмана. Нек им за отрежњење послужи само то какав однос имају према Вл.Артемију, да ли хоће и њега у загрљај, који је истог Православног крштења са њима.

Драган Симовић