Русија: Војна вежба на граници с Украјином. Меркел: Косово и Крим нису исто

крим русија

МОСКВА, БЕРЛИН, ЊУЈОРК – РРуско министарство одбране саопштило је данас да је почела војна вежба у којима учествује 8.500 руских војника у близини границе са Украјином. Руске војне јединице од јутрос заузимају неке положаје на Криму. Немачка канцеларка изјавила да нема поређења између ситуације на Криму и Косова.

У Савету безбедности УН данас могуће разматрање резолуције, којом би били потврђени украјински суверенитет и територијални интегритет, а односила би се и на референдум заказан за 16. март.

11.28 – Руско министарство одбране саопштило је данас да је почела војна вежба у којима учествује 8.500 руских војника у близини границе са Украјином, иако је Москва дан раније дала дозволу Кијеву да изведе осматрачки лет преко руске територије да се увери у „одсуство било какве претње од војне операције“. На сајту руског министарства је потврђено да су војне вежбе почеле у војним базама у Јужном војном округу, мада се не наводи колико ће дуго трајати, пренела је агенција Ројтерс.

9.17 – Челник Комитета руске Државне думе за односе са бившим совјетским државама Леонид Слуцки изјавио је да неке руске војне јединице заузимају положаје на Криму уочи одржавања рефендума на том полуострву у Црном мору и деловаће „само у случају војног напада из Кијева“.
„Сада има неколико војних јединица тамо које заузимају позиције у случају да буде неког отпора, оружане агресије, војне експанзије из Кијева“, рекао је Слуцки касно синоћ за московску радио станицу Ећо.

9.10 – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас пред парламентом да се територијални интегритет Украјине не може довести у питање и нагласила да нема поређења између ситуације на Криму и Косова. Меркелова је посланицима Бундестага поручила да је Русија, уместо да делује као партнер који ће уносити стабилност, искористила слабости свог суседа.
„Ако Русија настави да дестабилизује ситуацију у Украјини, лидери ЕУ су спремни да предузму даље кораке. Ако Русија настави истим путем, то ће бити катастрофа не само за Украјину и ЕУ, већ и за саму Русију“, рекла је она.

07.00 – У Савету безбедности УН могуће разматрање резолуције, којом би били потврђени украјински суверенитет и територијални интегритет, а односила би се и на референдум о присаједињењу Крима Русији, заказан за 16. март, саопштио је данас неименовани дипломата при УН.
Циљ резолуције је, како је рекао, „да покаже оштро противљење најмоћнијег тела УН преузимању проруског Крима од стране Русије“, иако је извесно да ће сама Русија, која је стална чланица Савета безбедности, уложити вето на било какву сличну резолуцију, преноси АП.

23.00 – Учесници мултинационалног посматрачког тима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) саопштили су ако су наоружане руске снаге очигледно биле присутне на блокадама пута према Криму, на којима су више пута заустављани. У последњих недељу дана посматрачки тим ОЕБС-а, састављен од 57 људи из 29 земаља, пет пута је спречен да уђе на Крим, нашавши се „пред упереним оружјем“.

Танјуг