СНВ „Срби на окуп“ – званично саопштење поводом расписивања избора 2012.

 

srbi na okupСвесрбско национално веће „Срби на окуп“ издало је саопштење са свог редовног месечног заседања, а поводом расписивања избора у Србији.








Званично саопштење свесрпског националног већа „Срби на окуп!“ поводом расписаних избора у Србији

 

 Поводом расписивања избора на свим нивоима у Републици Србији и проблемима везаним за њих, особито на подручју Косова и Метохије, Свесрпско национално веће „Срби на окуп!“ је на свом редовном месечном заседању 28. априла 2012. године, пажљиво размотривши ову проблематику донело следеће закључке.

 Председница Народне скупштине је расписала 13. марта 2012. године локалне изборе на целој територији Републике Србије да се одрже на Ђурђевдан 6. маја 2012. године. За организацију и одржавање локалних избора уставно и законски су дужни и одговорни секретари и председници скупштина општина и покрајина, као и председници локалних изборних комисија. Влада Републике Србије је обавезна (тачка 2. Члана Устава) да обезбеди спровођење одлуке председнице Скупштине о расписивању и одржавању локалних избора на целој територији Републике Србије укључујући Косово и Метохију (осим у Косовској Митровици, Лепосавићу и Приштини).

 Свесрбско национално веће „Срби на окуп!“ је на поменутој својој седници 28. априла 2012. године обавештено да у многим општинама нико од извршних органа Скупштина низа општина на Косову и Метохији неће да прими изборне листе, нити да на било који начин покушају огранизацију расписаних избора, што овом приликом најоштрије осуђујемо као велеиздајнички акт. Они тиме делују супротно Уставу и закону, јер су спутали одржавање избора за органе Републике Србије и повинују се незаконитој, претњом и силом одржаваној, владавини албанских окупатора. Они учинише тешко огрешење о народ и државу. Заслужују одговарајуће казне по закону и најстрожију народну моралну осуду.

        Напомињемо да су по Уставу и закону председници општина и општинска руководства били у обавези да организују све изборне радње и организују локалне изборе у општинама на Косову и Метохији, пошто је председница Скупштине Републике Србије потписала одлуку о организовању избора на свим нивоима, на целој територији Републике Србије. Овакав однос председника општина и општинских руковотстава према спровођењу расписаних избора је апсолутно противзаконит, противуставан и неприхватљив.

        Овом приликом напомињемо да је садашње кандидовање господина Бориса Тадића за његов трећи мандат противуставно.

           Ово закључујемо из следећих чињеница:

     „Исто лице може бити изабрано за председника Републике највише два пута.“ (3. став Члана 86 Устава Републике Србије, 1990. година)

      „Нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике.“ (3. став Члана 116. Устава Републике Србије, 2006. година)

    Оба Устава, претходни из 1990. године и сада важећи из 2006. године, изричито исказују јасну вољу и опредељење народа да нико не може да буде више од два пута биран и изабран за председника Републике Србије. Никакав изузетак није учињен. Ни под којим околностима.

     Одлука Републичке изборне комисије да прихвати његову кандидатуру је противуставна и ништавна (3. став Члана 116, 2. и 3. став Члана 194. Устава Републике Србије, 2006. година). Свако давање подршке овој трећој кандидатури господина Бориса Тадића за председника Републике Србије је противуставан акт, дело против суштинског народног опредељења.

     Тумачење да је први мандат био у време када Република Србија није била самостална држава је неодрживо. Границе, територија, народно опредељење по овом питању и сама државност Србије као Републике су остале исте као и 1990. године. Осим тога, прихватање оваквог тумачења би омогућило господину Борису Тадићу, а касније и сваком другом председнику, да у свом другом или трећем мандату спроведе промену Устава тако да би могао да буде председник још 2-3 или више мандата. На пример, Република Србија постане члан ЕУ. Мења се њен државни статус и зато се тумачи да претходни мандати господина Бориса Тадића не треба да се рачунају. Тако би он могао да буде председник још најмање 4-6 мандата, па да се не бисмо много мучили око његовог реизбора, онда би, као 1974, могло да се деси да се донесе одредба да он може доживотно да буде председник. Као Јосип Броз по Уставу СФРЈ из 1974. године.

    Јасно је да је и Члан 18. Уставног закона из 2006. године супротан Уставу (3. ставу Члана 116. Устава из 2006.). Према 2. и 3. ставу Члана 194. Устава из 2006. године је Члан 18. Уставног закона ништаван.

    Дакле, кандидовање господина Бориса Тадића по трећи пут и одлука Републичке изборне комисије да прихвати његову кандидатуру представља гажење Устава, државе и народа.

   Председнички, републички, покрајински и локални избори ће и овога пута бити по много чему значајни, али и поново проблематични и манипулативни. Сама по себи парламентарна демократија је заблуда и превара, али наши домети су сада веома мали. Најбоље би било, да већина политичких странака бојкотује изборе, што на жалост није случај.

   Зато сматрамо да је потребно изаћи на ове изборе, упркос очигледним ометањима истих и манипулацијама које се спроводе од стране непријатеља нашег народа и наше земље, оличеног у досадашњем, владајућем, велеиздајничком режиму и његовим отвореним и притвореним сарадницима и коалиционим партнерима.


У нашој секцији видео вести можете погледати видео прилог званичног саопштења СНВ „Срби На Окуп“, а које је прочитао председник СНВ „Срби на окуп“ адвокат Драгослав Љубичановић, или директно овде.

 

 

{youtube}gSF1pfsZI9Q{/youtube}
 

Уредништво „Срби На Окуп“