Јанукович: Украјинска војска неће слушати „хунту“ у Кијеву

yanukovich-3.si

Украјински официри и војници лојални својим заклетвама неће слушати „кривична“ наређења од пучиста – наметнуте владе у Кијеву, изјавио је новинарима свргнути председник Виктор Јанукович.

Он је додао да као легитимни шеф државе он такође остаје врховни командант Украјине.

„Још увек сам жив и још сам легитимни председник“, рекао је Јанукович у уторак у изјави за медије у јужном руском граду Ростову на Дону.

Јанукович је критиковао западне званичнике који су признали владу у Кијеву, упркос начину на који су ступили на власт и њене повезаности са десничарским радикалима.

„Јесте ли слепи? Зар сте заборавили шта је фашизам?“, рекао је он.

Он је критиковао Вашингтон због његове одлуке да обезбеди 1$ милијарду кредита за нове власти у Кијеву, рекавши да закон у  САД забрањује финансијску подршку за сваку владу која је дошла на власт војним пучом, свргавањем легитимно изабраног шефа државе. Јанукович је рекао да ће се жалити и америчким законодавцима да процене примећену повреду.

Јанукович је упозорио да се Украјинци суочавају са озбиљним падом животног стандарда, због економских мера штедње које ће Кијев морати да предузме како би обезбедио помоћ Запада. Власти ће вероватно кривити Јануковича и Русију за то,  је предвиђа он, додајући да ће то бити лажне оптужбе.

Он је такође поменуо и инат Кијева према Криму и источној Украјини, рекавши да се региони неће потчинити незаконитој влади „чак и под претњом оружја“. Предстојећи референдум Крима о придруживању Русији он није ни критиковао нити одобравао.

РТ – превод: СРБИ НА ОКУП