Пуцњава на Криму. САД, Бугарска и Румунија изводе заједничку вежбу у Црном Мору

sad vezba

КИЈЕВ, СЕВАСТОПОЉ – Ситуација на Криму је све напетија. Руске трупе отвориле су ватру из аутоматског оружја током преузимања базе украјинских поморских снага, док су у пуном јеку припреме за референдум о припајању Русији. Преузета и војна болница. Поморске војне снаге Бугарске, Румуније и САД извешће заједничку вежбу у Црном мору.

Руске трупе отвориле су данас ватру из аутоматског оружја током преузимања базе украјинских поморских снага на Криму, јавила је агенција Итерфакс позивајући се на изјаву неименованог украјинског официра.

Он је рекао да су руске трупе провалиле у базу у близини града Бакчисарај нешто после два сата по подне по локалном времену, одузеле мобилне телефоне украјинским војницима и почеле да померају њихова возила. Ниједан од украјинских војника није повређен, а командант базе покушава да преговара о окончању акције, преноси Ројтерс и додаје да други детаљи за сада нису познати.

Припреме за припајање Крима, црноморског полуострва на југу Украјине, Русији већ су почеле, изјавио је кримски проруски премијер Сергеј Аксионов, јавља „Глас Русије“. Власти града Севастопоља, где више од 70 одсто становништва чине Руси, прогласиле су руски службеним језиком за употребу у званичној комуникацији. Аксјонов најавио је да ће становницима полуострва дати могућност избора руског или украјинског пасоша.

16.33 – Европска комисија ће одложити преговоре са Русијом о Јужном току.

16.14 – СБ УН вечерас поново о Украјини, иза затворених врата.

15.44 – Руске трупе отвориле су ватру из аутоматског оружја током преузимања базе украјинских поморских снага на Криму, јавила је агенција Итерфакс позивајући се на изјаву неименованог украјинског официра.

15.26 – Друга група добровољаца од око 40 људи положила је у Симферопољу заклетву на верност народу Крима.

14.57 – Поморске војне снаге Бугарске, Румуније и Сједињених Америчких Држава извешће заједничку вежбу ПАСЕКС југоисточно од румунског приобалног града Констанца, саопштило је бугарско Министарство одбране.

14.45 – Швајцарска је замрзла имовину и банковне рачуне још деветорици Украјинаца, укључујући рачун другог, млађег, сина свргнутог украјинског председника Виктора Јануковича.
Замрзнит је рачун Јануковичевог сина, Виктора и Олексија Азарова, сина бившег премијера Микола Азарова, Олександера Јакјменка, бившег шефа безбедносне службе и Артема Пшонка, сина бившег главног тужиоца који је набодно био на истој листи, мада је раније данас подигао новац са рачуна, пренела је агенција Ројтерс.

14.03 – Украјински премијер Арсениј Јацењук обратиће се у четвртак Савету безбедности Уједињених нација (УН) о ситуацији на Криму, најавила је данас украјина новинска агенција Интерфакс.

13.28 – Руске снаге учврстиле су данас своје присуство на украјинском полуострву Крим, преузевши војну болницу и базу украјинске војске неколико дана пред референдум на којем ће становници Крима одлучити о будућности овог региона.
Украјинска агенција Интерфакс јавила је да су проруске паравојне и војне снаге заузеле болницу у Симферопољу, главном административном граду на том полуострву, а особље сакупили у холу како би их „очигледно упознали са новим руководством те институције“.

13.18 – Сједињене Америчке Државе подржаће већу аутономију за Крим док год се то не дешава „под претњом пиштоља“, изјавио је данас амерички амбасадор у Кијеву Џефри Пајет. „Сједињене Америчке Државе верују да Крим јесте и треба да остане део Украјине“, изјавио је Пајет новинарима у Кијеву, истаклавши да Вашингтон неће признати референдум који је планиран за недељу, пренео је АФП.

12.05 – Снаге министарства одбране Украјине, размештене на Криму, нису функционалне и не подчињавају се наредбама Кијева, изјавио је у понедељак за „Интерфакс“ први вицепремијер аутономне покрајине Рустам Темиргалијев.
„Практично сви делови Министарства одбране Украјине који се налазе на Криму су под нашом контролом, врше се заједничке контроле складишта оружја, а војници су деморалисани. Они не спроводе наређења Кијева и нису спремни за обављање војних дужности“, рекао је Темиргалијев.

11.19 – За одржавање референдума о статусу Крима који је заказан за 16.март, могло би да буде потрошено до 1,8 милиона долара, изјавио је проруски премијер Крима Сергеј Аксјонов, пренеле су данас РИА новости.

11.13 – У руском граду Чељабинск, на југу Урала, одржан је миран протест подршке руској мањини у Украјини коме је присуствовало 15.000 људи, јавља „Глас Русије“.

11.11 – Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович ће се сутра обратити јавности по други пут у нешто више од недељу дана из Русије, објавиле су данас руске агенције.
„Он ће се јавности обратити у Ростову на Дону, а тачно време и место ће бити објављено касније“, изјавио је неименовани извор, а пренела агенција АФП.

Референдум о отцепљењу Крима од Украјине и припајању Русији биће одржан 16. марта.

Крим ће бити спреман да почне са употребом руског закона неколико месеци после референдума, а кримско министарство финансија већ прави план за прелазак на руску рубљу, рекао је Аксионов за РИА Новости.

Очекује се да ће на референдуму на Криму, где етнички Руси чине око 60 одсто становништва, већина гласати са отцепљење, чиме ће се створити услови да Москва припоји ту област својој територији.
Аксионов је, такође, обећао да украјински више неће бити званични језик ако се Крим припоји Русији.
„Ми свакодневно користимо два језика -руски и кримско-татарски. Извесно је да ће република Крим имати два језика“, истакао је Аксионов.

Око 15 одсто од укупно два милиона становника су етнички Татари и они углавном подржавају режим у Кијеву.

Аксионов је обећао да ће татарској заједници бити гарантоване високе политичке функције у новој кримској влади.

Кримски парламент је прошлог месеца изгласао Аксионова, који је био лидер једне кримске проруске партије, за премијера.

Танјуг