Биће избора без обзира на Богдановићеве изјаве

DobricПредседник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић изјавио је данас да су у тој општини почеле изборне радње, без обзира на изјаву министра за Косово и Метохију Горана Богдановића да на Косову и Метохији неће бити одржани локални избори.

„Изјава једног министра није став државе. Закон о локалним изборима је старији од изјаве једног министра, он јасно дефинише обавезе локалних скупштина за изборе одборника“, рекао је Добрић у телефонској изјави за агенцију Бета.

Богдановић је у недељу казао да локалних избора неће бити на Косову и Метохији јер их УНМИК није одобрио, али да то не значи крај српских институција у Покрајини.

„Ми смо у складу са законом почели да спроводимо изборне радње и изабраћемо одборнике за скупштине општине Звечан“, рекао је Добрић.

Упитан шта ће учинити ако будућа влада Србије не буде признала резултате локалних избора у тој општини, он је казао да ће то бити начин за избацивање грађана са Косова и Метохије из државе Србије.

„Нека кажу јасно да не желе Србе са Косова у саставу Републике Србије, а не на такав начин да нас избацују из сопствене државе“, рекао је Добрић.

Како преноси дневник „Данас“, у Звечану су за локалне изборе 6. маја листе поднели СРС, ДСС, СНВ северног Косова и Метохије и УРС.

Избори су најављени и у другој општини на северу Косова и Метохије – Зубином Потоку. У остале две општине, Лепосавићу и Косовској Митровици, избори нису расписани јер тамо још траје мандат локалних самоуправа изабраних на поновљеним изборима 2009. и 2010. године.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је најавио да ће на северу Косова и Метохије локални избори бити организовани и у Зубином Потоку.

Пантић је за КиМ радио из Чаглавице казао да су „изборне радње у току, и теку по плану, формиране су општинске изборне комисије и већина странака је предала своје изборне листе у складу са законом о локалној самоуправи“.

„Надамо се да ће се и у оним српким општинама, у којима постоје услови, одржати избори јер је обавеза међународних организација на Косову, пре свега КФОР-а да осигура мир и безбедност за све грађане Покрајине па самим тим и на дан одржавања локалних избора“, рекао је он.

Председник општине Косовска Митровица је оценио да би неспровођење локалних избора значило „тихо исељавање Срба, најпре оних јужно од Ибра“, а потом и са севера где су већина, и рекао да би неодржавање тих избора довело до нових признања „независности Косова“.