Нећемо организовати локалне изборе на КиМ

BogdanovicБеоград – Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је данас да је од УНМИК-а добијен негативан одговор у вези са одржавањем локалних избора у Покрајини и да их Србија неће организовати.

„Не желимо да на било који начин кршимо Резолуцију 1244 Савета безбедности и да доводимо у опасност Србе који живе јужно од реке Ибар“, рекао је Богдановић за Танјуг подсећајући да је УНМИК „надлежан за организацију локалних избора на Косову“.

„Неорганизовање избора на Косову и Метохији не значи да су српске институције угашене, напротив, локални избори нису одржани од 1999. до 2008. године па су наше институције опстале и биле можда чак и јаче од оних које су формиране након одржавања избора“, истакао је Богдановић.

Министар за КиМ је нагласио да зато „нису добре најаве да ће у две општине на северу Косова бити одржани локални избори“, јер није добро, како је рекао, „да се на тај начин Срби деле и поновио да нико нема право да крши Резолуцију 1244 СБУН“.

Он је подсетио да је „Резолуција документ на основу којег очекујемо да врло брзо почну преговори о статусу Косова“ и додао да „ако смо склони њеном непоштовању не можемо очекивати од представника међународне заједнице и косовских Албанаца да седну сутра и на основу Резолуције разговарају са нама о статусу Покрајине“.

„Мој апел је да локални избори не буду одржани ни на северу Косова и то неће значити да ће српске институције овде бити укинуте и да ми нећемо водити рачуна о страначкој заступљености на локалном нивоу у општинама на северу Косова“, напоменуо је Богдановић.

„Ако буду одржани локални избори на северу Косова“, навео је Богдановић, „признавање резултата тих и таквих избора биће у надлежности нове Владе Србије“. Додао је да лично мисли да би било јако лоше да се признају резултати тих избора.

„Због тога је мој апел да се одустане од спровођења локалних избора на северу Косова јер постоје разни начини да локална самоуправа на северу Косова настави да функционише“, рекао је Богдановић. У том смислу он је поменуо формирање општинских већа или продужетак мандата локалним самоуправама.

„Не можемо прихватити да неко ради против државе Србије а истовремено се заклиње у државу Србију“, додао је министар. Богдановић је напоменуо „да се неће одустати од одржавања локалних избора касније и да ће се после завршетка овог циклуса избора поново разговарати са представницима УНМИК-а и тражити од њих да организују локалне изборе на Косову и Метохији“.