Крим гласао да уђе у састав Русије, референдум 16. марта

crimea-referendum-status-ukraine.si

СИМФЕРОПОЉ – Скупштина Крима донела је данас начелну одлуку о ступању те аутономне републике као субјекта федерације у састав Руске Федерације, јавиле су руске агенције. Референдум 16. марта. Европска унија увела је санкције бившем украјинском председнику Виктору Јануковичу и његовим сарадницима. Премијер Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов изјавио је да су блокиране све украјинске војне базе на Криму. НАТО суспендовао контакте са Русијом.

12.18 – Шефови држава и влада земаља чланица Европске уније окупили су се јутрос у Бриселу како би још једном покушали да усагласе ставове о украјинској кризи, али још постоје значајне разлике у вези са евентуалним санкцијама Русији.

11.50 – Руски председник Владимир Путин обавештен је о данашњој одлуци Врховног совјета (скупштине) Крима о ступању те аутономије у састав Руске Федерације, изјавио је Путинов прес секретар Дмитриј Песков. „Та вест тек је стигла, председник је о њој обавештен“, рекао је Песков Итар-Тас су, наводећи да томе нема шта да се додаје.

11.22 – Врховни совјет (скупштина) Крима донео је начелну одлуку о ступању те аутономне републике као субјекта федерације у састав Руске Федерације, јавиле су руске агенције. „Ступити у састав Руске Федерације са правима субјекта РФ“, наведено је у тексту одлуке, коју је агенцији РИА Новости дао на увид посланик кримске скупштине Сергеј Шувајников.

11.14 – Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Саманта Пауер поручила је да ће се Русија суочити с много дубљом политичком и економском изолацијом ако буде тражила војно решење кризе за Крим.

11.09 – Председник прелазне украјинске владе Арсениј Јацењук оптужио је данас Русију да повећава напетост и умножава провокације на Криму. Кијев жели политичко решење, а „од Русије зависи да ли је спремна да реши овај конфликт… или није спремна на то и жели да повећа напетост, што и чини последњих неколико сати“, рекао је Јацењук после састанка с председником Европског парламента Мартином Шулцом.

11.07 – Референдум о статусу Аутономне Републике Крим биће одржан 16. марта, изјавио је данас агенцији Итар-Тас с први потпредседник кримске владе Рустам Темиргалијев. „Референдум ће бити одржан 16. марта“, рекао је он.

10.43 – Вођа специјалних јединица Беркут, које су нове кијевске власти распустиле после крвавих сукоба, тврди да припадници тих јединица у Кијеву „нису испалили ни метак“, већ да је у провокације и пуцњаву била укључена нека „спољна сила“ која је убијала и демонстранте и припаднике снага безбедности. Јуриј Абисов, којег „Раша тудеј“ (Рушиа Тодаy – РТ) представља као заповедника Кримске јединице Беркут, оценио је у интервјуу за руску телевизију да је та „трећа страна“ која је одговорна за убиства на Мајдану – „организован тим професионалаца“.

10.41 – Украјинска полиција преузела је контролу над зградом регионалне владе у источном граду Доњецку, један дан након што су је узели проруски демонстранти и развили на њој руску заставу након сукоба у граду. Извор у локалној полицији рекао је за АФП да је полиција ухапсила 75 људи, али је негирао да је један од ухапшених проруски бизнисмен и вођа протеста Павел Губарев.

9.08 – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас да „покушаји наших партнера да предузму акције поводом украјинске кризе преко ОЕБС-а и НАТО не помажу сарадњи и дијалогу“.

7.30 – ЕУ је саопштила да санкционише 18 особа, функционера бившег украјинског режима и да замрзава средства која су проневерили. На листи су, поред Јануковича, његови најближи сарадници, међу њима бивши министар унутрашњих послова, правде, државни тужилац, шеф безбедносних служби и Јануковичем син. Санкционисани су још бивши премијер Украјине Микола Азаров и његов син, пренео је АП.

 

Безбедносним снагама Крима и полицији прикључило се 11.000 људи

Аксјонов је рекао да се безбедносним снагама и полицији прикључило 11.000 припадника самоодбране. Верује се да су ако не сви, онда већина њих Руси, иако су и руски председник и министар одбране демантовали да су упутили снаге на Крим, навела је агенција АП.

Аксјонов је, такође, навео да је његова влада у сталном контакту са руским званичницима.

Кримске власти су у недељу објавиле да је већина украјинских јединица стала на страну проруских снага „без иједног испаљеног метка“ и упозориле команданте неколико јединица које су остале верне Кијеву да ће бити подвргнути кривичној одговорности уколико одбију да се предају.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен саопштио је синоћ да је НАТО до даљњег обуставио редовне контакте са Русијом на цивилном и војном нивоу и да ће интензивирати сарадњу са Украјином.
„Суспендовали смо све контакте особља, цивилне и војне и отказали прву заједничку војну мисију“, рекао је Расмусен новинарима након сусрета са руским амбасадором у седишту НАТО.

Он је, међутим, истакао да ће канал комуникације остати отворен преко Савета НАТО-Русија, у коме су шефови дипломатских мисија земаља чланица и Русије.

Расмусен је указао да је до суспензије односа дошло због руског кршења међународних обавеза и повреде суверенитета и територијалног интегритета Украјине.
„Имали смо искрен и отворен однос са руским амбасадором и замолио сам га да наш став пренесе Москви“, рекао је генерални секретар, додајући да ће након ревизије односа са Русијом Северноатлантски савет почетком априла одлучити како ће се ти односи даље развијати.

Он је објаснио да је заједничка мисија која је отказана обухватала учешће руске ратне морнарице у пратњи специјалног америчког брода не коме ће бити уништено сиријско хемијско оружје.
„Да се разумемо, оружје ће бити уништено по плану, само неће бити руских бродова у пратњи“, рекао је он.

Генерални секретар је најавио и да ће НАТО интензивирати партнерство са Украјином и дићи га на виши ниво, али да чланство Украјине у пакту још није на дневном реду.
„Они прво треба да изразе жељу за учлањењем и испуне критеријуме“, рекао је Расмусен и додао да „НАТО поштује опредељење Украјине да води несврстану политику“.

Расмусен је најавио да ће се сутра срести с премијером украјинске прелазне владе Арсенијем Јацењуком.

Танјуг