SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

ПОЗИВ НА ОКРУГЛИ СТО У РУСКОМ ДОМУ

Srebrenica Historical ProjectУ четвртак 5. априла у 17 30 часова невладина организација „Историјски пројекат Сребреница“, у сарадњи са Руским домом и Амбасадом Руске Федерације у Београду, организује округли сто на тему Сребренице чији је непосредни повод превод на српски језик књиге професора Едварда Хермана и сарадника, „Масакр у Сребреници“. У прилогу достављамо вам плакат манифестације са више појединости у вези са садржајем и учесницима округлог стола.

Тема округлог стола је:
ПРОБЛЕМ СРЕБРЕНИЦЕ У СВЕТЛУ СТУДИЈЕ „МАСАКР У СРЕБРЕНИЦИ“ ПРОФ. ЕДВАРДА ХЕРМАНА (САД) И ЊЕГОВЕ ИСТРАЖИВАЧКЕ ЕКИПЕ

Учесници у расправи ће бити:

Мило Ломпар (универзитетски професор, Србија)

Александар Павић (аналитичар, Србија)

Мануел Оксенрајтер (новинар, Немачка)

Никола Живковић (новинар, Немачка и Србија)

Др Рифат Кешетовић (патолог, Федерација БиХ)

Др Љубиша Симић (лекар, Република Српска)

Џевад Галијашевић (професор, Федерација БиХ)

Миодраг Стојановић (адвокат у тиму одбране Ратка Младића, Република Српска)

Распоред манифестације:

Почетак у 17:30, прва сесија; пауза од 18:30 до 19:00 часова за разгледање изложбе слика о страдању српске Сребренице; од 19:00 до 20:00 часова, приказивање норвешког документарног филма „Сребреница: издани град“; кратка пауза и друга сесија до 21:00 час.

У оквиру овог округлог стола, контроверзни норвешки документарни филм „Сребреница: издани град“ редитеља Оле Флијума и Давида Хебдича приказаће се по први пут у биоскопској сали у Србији.

Такође по први пут у Србији приказује се и фотографска изложба о страдању српске Сребренице аутора Љубише Симића. Ову изложбу прати четворојезична књига на ту тему од истог аутора.

Искрено се надамо да ћете имати времена и могућности да у четвртак, 5. априла у 17:30 часова у Руском дому у Београду, Краљице Наталије 33, присуствујете овом јединственом догађају. Том приликом у српској престоници одржава се слободна и објективна расправа на тему Сребренице и приказује се норвешки документарни филм који је већ видела цела Скандинација, али Србија још не. Учествују признати научни ауторитети на ову тему и то без надзора и притисака интересних група чији је задатак наметање једноумља.

Улаз је слободан. Сви су добродошли!