Процурио снимак: Снајперисте који су пуцали у Кијеву ангажовала опозиција? (ВИДЕО)


kijev snajperista



БРИСЕЛ, КИЈЕВ, МОСКВА, ПАРИЗ – Европска унија израдила је пакет мера за економску помоћ Украјини тежак 11 милијарди евра који ће та земља добити уколико потпише Споразум о стабилизацији и придруживању. Европски савет одлучио је да уведе санкције функционерима бившег украјинског режима и замрзне средства која су проневерили. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери састаће се данас у Паризу како би се превазишао јаз у ставовима о ситуацији у тој земљи између Русије и Запада. ОЕБС шаље посматраче у Украјину. Снајперисте који су пуцали на демонстранте и на полицију током сукоба у Кијеву изнајмили су лидери покрета „Мајдан“, сазнаје се из „процурелог“ снимка телефонског разговора између високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и естонског шефа дипломатије Урмаса Паета.

15.42 – Заменик генералног секретара УН Јан Елијасон позвао је данас на дијалог и смиривање напетости у Украјини, поручивши свим странама да избегавају реторику из доба „хладног рата“.

О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ЕШТОНОВА И ЕСТОНСКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ

15.30 – Снајперисте који су пуцали на демонстранте и на полицију током сукоба у Кијеву изнајмили су лидери покрета „Мајдан“, сазнаје се из „процурелог“ снимка телефонског разговора између високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и естонског шефа дипломатије Урмаса Паета.

„Сада је све јасније и јасније да иза снајпера није био (опозвани украјински председник Виктор) Јанукович, већ неко из нове коалиције“, рекао је Пает током телефонског разговора са Ештон, чији се снимак појавио на Интернету, пренео је АФП.
„Мислим да то желимо да истражимо. Мислим, нисам за то чула, то је интересантно, богами“, одговорила је висока представница ЕУ.

Ештон и Пает су телефоном разговарали након што је естонски министар спољних послова посетио Кијев 25. фебруара, у зениту сукоба између проевропских демонстраната и безбедносних снага у украјинској престоници.

Пает је, такође, подсетио да је разговарао са докторком која је лечила људе погођене хицима из снајпера у Кијеву, а која је рекла да су и демонстранте и полицију гађали исти људи.
„А друго, што још више забрињава, иста та Олга (Богомолец) ми је, такође, рекла да све указује да су из истих снајпера убијани људи и из једних и из других редова, и полицајци и људи са улице“, истакао је Пает током разговора.

На ту информацију Ештон је реаговала рекавши: „Па, да… то је, то је страшно“.
„Она (Олга) ми је потом показала и неке фотографије и рекла да, као лекар, може да каже да је то исти „рукопис“, исти тип метака, и заиста је узнемиравајуће то што сада нова коалиција не жели да истражује о томе шта се заправо догодило“, закључио је на крају шеф дипломатије Естоније.

Снимак телефонског разговора су, наводно, на Интернет поставили агенти Службе безбедности Украјине (СБУ) који су лојални свргнутом председнику Виктору Јануковичу, а који су прислушкивали телефоне Паета и Ештон.

14.45 – Европски савет одлучио је данас да уведе санкције функционерима бившег украјинског режима и замрзне средства која су проневерили, саоштено је данас у Бриселу. Санкцијама, које су у складу са закључцима Савета од 3. марта, обухваћено је 18 особа чија ће имена бити накнадно објављена, каже се у саоштењу Европског савета.

14.20 – Тешка политичка криза у Украјини дала је нови повод Европској унији (ЕУ) и остатку Европе да размисли о алтернативи за руски гас, али у наредним годинама Русија ће и даље остати главни испоручилац плавичастог горива за већину земаља региона, констатује агенција Ројтерс.

14.10 – Нови украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је у интервјуу за АП да Крим мора да остане део Украјине, али да могу да му се поцећају овлашћења.

13.44 Руски председник Владимир Путин рекао је данас да не жели да политичке тензије умање економску сарадњу са руским традиционалнм партнерима, сугеришући да се нада да ће бити избегнуто погоршање спора са Западом око Украјине.

13.35 – САД и Британија нису успеле у покушају да доведу Русију и Украјину за исти сто у Паризу, на састанак групе која је деведестих тзв. Будимпештанским споразумом гарантовала безбедност Украјине.

12.57 – Европска унија израдила је пакет мера за економску помоћ Украјини тежак 11 милијарди евра који ће та земља добити уколико потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, саопштио је данас председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо. Барозо је рекао да би прва транша, вредна 610 милиона евра, могла да буде уплаћена већ за пар недеља, чим Украјина потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, а да ће остала средства наставити да дотичу током наредних пар година.

12.04 – Секретар украјинског Савета за безбедност и одбрану, Андреј Паруби, изразио је данас наду да би ситуација на Криму убрзо могла да буде разрешена кроз дијалог.

11.51 – Немачко Министарство иностраних послова позвало је поново своје грађане да не путују на Крим ни у источне делове Украјине и да избегавају окупљања људи и демонстрације, наводи се у саопштењу тог министарства.

11.34 – Петнаест држава чланица Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) сагласило се да пошаљу војне посматраче у Украјину, јавила је данас Агенција Франс прес, позивајући се на дипломатски извор. „Петнаест земаља, међу којима САД и друге државе Европе и централне Азије, учествоваће у тој мисији“, рекао је неименовани дипломата, не наводећи ни када би мисија требало да почне нити колико ће људи учествовати у њој.

11.08 – За лидером украјинског националистичког покрета Десни сектор Дмитријем Јарошем расписана је међународна потерница, јавиле су руске агенције, извештавајући истовремено да се Русија данас обратила Венецијанској комисији како би добила оцену легитимности одлука које доносе нове власти Украјине.

10.53 – Као одговор на руске претње, Украјина појачава безбедносне мере у својим нуклеаркама, стоји у писму украјинског амбасадора Игора Прокопчука шефу Агенције за атомску енергију УН Јукију Аману.

10.23 – Украјинска застава данас се завијорила изнад зграде регионалне владе у источном граду Доњецку, где је руска застава стајала од суботе, рекли су сведоци на које се позива Ројтерс.

10.00 – Савет федерације Русије (горњи дом парламента) припрема нацрт закона који предвиђа конфискацију имовине, средстава и рачуна европских и америчких компанија, укључујући приватне, које раде на руској територији, у случају увођења санкција Русији, јавиле су данас руске агенције. Председник Комитета за уставно законодавство, судска и правна питања и развој цивилног друштва Андреј Клишас је рекао да правници детаљно изучавају питање колико је могућност конфискације компанија и приватних лица у складу са Уставом Русије.

8.45 – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је током разговора са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у Мадриду у уторак да одржива нормализација стања у Украјини треба да се бази на главним принципима Споразума о решавању кризе од 21. фебруара, укључујући реализацију уставне реформе, која би уважавала интересе свих региона, саопштило је данас руско Министарство иностраних послова.

7.34 – Европска комисија ће данас понудити пакет помоћи Украјини у вредности од преко милијарду евра, дан уочи самита лидера Европске уније у Бриселу на ком ће се разговарати о ситуацији у Украјини, изјавио је један од портпарола Комисије.

7.30 – Руководство Аутономне Републике Крим не сматра легитимном власт у Кијеву и због тога није спремно да одговори на иницијативу за преговоре са Врховном радом (украјинском скупштином), изјавио је председник кримске владе Сергеј Аксјонов.

Русија је у уторак поподне извела пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете из система Топољ.

Руски председник Владимир Путин изјавио је јуче да је у Украјини изведен неуставни државни удар и нагласио да засад нема потребе за применом силе на Криму. Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је јуче у Кијев и најавио економски пакет и техничку подршку Украјини. Јулија Тимошенко јуче позвала да се Русији уведу санкције.

Танјуг