Чедомир Јовановић: Територијална целовитост и интегритет Украјине морају бити сачувани

ceda jovanovic

Београд — Лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да конфликт у Украјини треба да буду решен на миран начин, дијалогом и договором, а територијани интегритет државе сачуван.

Јовановић је пренео отправнику послова амбасаде Украјине у Београду Александру Кириченку жељу за мир у његовој земљи изразио забринутост због најновијих догађаја.

 

Он је истакао и да је то и „порука грађана са којима се срео приликом обиласка Србије у предизборној кампањи“, саопштила је ЛДП

 

Јовановић је навео и да је обавеза власти у Београду „да о свему што се дешава у Украјини има јасан став заснован на међународном праву“.

 

Лидер ЛДП је нагласио и да не смемо заборавити да су украјински војници „овог тренутка на Косову где чувају српски народ и српске манастире“.

 

„Морамо имати поштовања према ставу Украјине која није признала Косово и поред великих притисака са којима се суочавала позивајући се управо на међународно право на ком данас мора бити заснован и званични став Београда према свему што се у Украјини дешава“, рекао је он.

 

Он је нагласио и да „територијална целовитост и интегритет Украјине морају бити сачувани“ и да „таква порука треба да оде из Београда у Кијев, Москву и читав свет“.

Лидер ЛДП је нагласио да украјинска криза није само претња за грађане Украјине, „него ће начин на који ће (та) криза бити решена у будућности представљати модел за решавање свих отворених територијалних проблема“.

 

„Ми као народ који има велико искуство у грађанским ратовима деведесетих година, у овом тренутку треба да чувамо свој мир тако што ћемо своју политику градити на међународном праву“, рекао је он.

 

Он је изразио задовљство „што ће путем амбасаде Украјинцима, Русима, грађанима Украјине бити пренете наше жеље за очување мира, наше саосећање са сваком жртвом и велика брига да се не оде даље у овом неразумном сукобу“.

 

Кириченко се захвалио Јовановићу на изнетим ставовима пожелевши му успех на изборима, додаје се у саопштењу.

Танјуг