Руси испробали интерконтинентални пројектил!

rvnsday-11

21.37 – Русија је раније ове седмице обавестила САД да ће данас извршити пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, рекао је за АФП неименовани извор из министарства одбране САД. „О томе смо обавештени раније ове седмице, тако да проба није била неочекивана“, рекао је за француску агенцију тај извор који је желео да остане неименован.

20.48- Изасланик Уједињених нација Роберт Сери на путу је за Украјину како би проценио ситуацију у региону, изајвио је данас портпарол УН Мартин Несирски.

20.31 – Руско министарство одбране саопштило је вечерас да је у региону Астрахана војска извела пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете из система Топољ.

20.47 – Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас у телефонском разговору руском председнику Владимиру Путину да је у великој мери на Украјинцима да реше кризу у држави, као и да би нестабилност у тој земљи могла да се одрази на регион.

20.10 – Украјина је данас саопштила да ће посматрачи ОЕБС на њен позив доћи на Крим који је сада под контролом руских снага.

19.44 – Проруски грађани Крима вечерас су на митингу у Симферопољу, административном центру те украјинске аутономне републике, затражили да се на референдуму крајем марта изјасне о независности те територије, а не о већој аутономији у оквиру Украјине, јавља са лица места извештач телевизије „Прва“.

19.38 – Висока предстаВница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон срела се данас у Мадриду са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, јављају агенције. “Имали смо користан разговор који је трајао преко сат времена”, рекао је неименовани европски извор за француску агенцију АФП.

19.27 – Москва ће на евентуалне санкције Вашингтона одговорити истом мером, саопштио је данас портпарол Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

19.00 – Референдум о статусу Крима биће одржан 30. марта, као што је и планирано, саопштио је данас председник парламента Аутономне Републике Крим Владимир Константинов.

18.22 – Амерички државни секретар Џон Кери који је данас допутовао у Кијев, осудио је руски „акт агресије“ у Украјини и поновио залагање Вашингтона за очување територијалног интегритета бивше совјетске државе.

18. 20 – Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама изјавио је данас да агресија руског председника Владимира Путина на Украјину није знак снаге Русије, већ одраз дубоке забринутости руских суседа због мешања Москве.

18.19 – Украјинска опозициона лидерка Лидија Тимошенко апеловала је данас да се Русији уведу економске санкције, „нарочито уколико се настави ескалација насиља“ у Украјини.

17. 28 – Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Сји Ђинпинг, данас су током телефонског разговора изразили наду да ће мере које је предузело руско руководство помоћи у смањењу социално-политичке тензије и обезбедити сигурност рускојезичних грађана на Криму и у источним регионима Украјине, саопштила је прес служба Кремља.

16.28 – Европска унија ће помоћи Украјини да исплати Русији две милијарде долара колико дугује руском гасном гиганту „Гаспрому“, рекао је данас комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер.

15.55 – Европска комисија ће сутра понудити пакет помоћи Украјини у вредности од преко милијарду евра, дан уочи самита лидера Европске уније у Бриселу на ком ће се разговарати о ситуацији у Украјини, изјавио је данас један од портпарола Комисије.

15.43 – Шеф Украјинске службе безбедности Валентин Наливаиченко затражио је данас од Русије да Украјини изручи Виктора Јануковича, јавио је Итар Тас с.

15.23 – Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров састаће се данас у Мадриду са високом представницом за спољну политику и безбедност Европске уније Кетрин Ештон, изјавио је стални предсетавник Русије у ЕУ Владимир Чижов, јавио је је Итар Тас с.

15.18 – Бела кућа је обећала у данашњем саопштењу да ће помоћи да Украјина буде „у довољној мери финансирана“ како би обновила стабилност и економски раст.

15.04 – Русија је пристала да се сутра састане са представницима НАТО како би разговарали о кризи у Украјини, саопштила је данас шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини.

14.32 – Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг позвао је на успостављање директног контакта између влада Украјине и Русије, а Москву је позвао да присуствује разговорима у оквиру Будимпештанског споразума сутра у Паризу.

14.08 – Више од 5.500 припадника украјинских војних снага прешло је на страну кримских снага самообране, изјавио је данас за Итар-Тас премијер Крима Сергеј Аксенов. Он је додао да тај процес и даље траје и да дојучерашњи украјински војници дају заклетву верности кримском народу.

13.49 – Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је у Кијев и најавио економски пакет и техничку подршку Украјини у знак подршке новој влади те државе у јеку појачаних напетости са Русијом.

Танјуг