Гардијан: Путин као нови Милошевић

????????????

Председник Русије Владимир Путин могао би да постане нови Слободан Милошевић, оценио је уредник Гардијанове рубрике „Вести из Европе“ Ијан Трејнор.

Он је коментарисао тренутне догађаје на Криму.

“Најбезболније је да Путин изведе упад на Крим као у Грузију, да за недељу дана створи нове чињенице на терену, ограничи кампању на преузимање контроле над Кримским полуострвом са већинским руским становништвом и да затим преговара и диктира услове са јаке позиције насупрот слабој и неискусној новој влади у Кијеву. Али његов циљ, како је вршилац дужности председника Украјине спекулисао у недељу, могао би да буде да уништи Украјину економски, да је онеспособи да функционише независно. Тај циљ би охрабрио Путина да прошири свој утицај са Крима на источну Украјину, и, одбацивши кијевски ауторитет, преполови државу и тако настану одвојени Кијев и Западна Украјина на једној страни и Јужна и Источна Украјина на другој страни. Ово повећава опасност од грађанског рата”, написао је Трејнор.

Он је навео да већ ова Путинова почетна “чарка” подсећа на тактику Слободана Милошевића.

“Тактика и методологија које је употребио Милошевић у ратовима у бившој Југославији и на Косову (иако их је на крају све изгубио) је очигледна. Ако је Путин изабрао да буде нови Милошевић, запад ће посматрати нову поделу Европе”, рекао је уредник “Гардијана”.

Он је изјавио и да западне силе показују “слаб апетит” за озбиљним мешањем у ситуацију на Криму “изван дипломатских мера”.

Блиц