Масовне демонстрације у Харкову и Доњецку против самозваних власти у Кијеву (ВИДЕО)

Harkov protest

У два највећа града на истоку земље, Харкову и Доњецку, тренутно се одржавају масовни протести против нових мајданских власти у Кијеву. Иако западни и украјински медији ово потпуно игноришу и не објављују вести о протестима, интернетом круже слике и видео записи са масовних окупљања у Харкову и Доњецку, на којима се вијоре руске заставе.

У Харкову, другом по величини граду у Украјини, окупило се неколико десетина хиљада људи, који су носили слогане „Не дамо Харков“, „Русијо помози“ и скандирали „Русија, Русија“ и „Беркут“.

Говорници са протеста су поручили да је Харков спреман да се одбрани од наоружаних фашистичких банди са Запада. Протестанти су представницима градске и обласне власти упутили писмо у коме захтевају да Харковска област успостави посебне односе са околним областима у Русији и Источној Украјини.

Велики број људи окупио се данас и у Доњецку, такође носећи руске заставе и скандирајући „Русија“. Они су такође, подржали захтеве Крима да се присаједини Русији. Демонстранти су скинули украјинску заставу са зграде обласне администрације и окачили руску.

Протест у Доњецку, невидљив за западне медије

У Горловку, граду у Доњецкој области, грађани су запалили заставу неонацистичке организације „Десни сектор“ која је предводила мајданску револуцију. Навијачи Шахтојра из Доњецка су на јучерашњој утакмици у Лиги Европе истакли руске заставе и скандирали „Беркут“Доњецка област је са 4,5 милиона становника највећа област у Украјини, већа од града Кијева и Кијевске области заједно.

Интернетом се шире позиви Русима истока и југа Украјине да у целом региону организују мирне протесте под заједничком паролом „Руско пролеће”. Пример Крима полако постаје „заразан” и за руски и проруски југ и исток Украјине.

На седници градске скупштине Доњецка, највећег града те области, наступио је „командир народних дружина Донбаса” Павел Губарјев. Притом је рекао да је дошло време да и Доњецк масовним митинзима устане против „бандеровских побуњеника”.

Губарјев је одборницима поставио неку врсту „народног ултиматума”, то јест – позвао их је да „стану на страну народа”. Нагласио је да припадници „народних дружина” Врховну Раду Украјине и нову владу у Кијеву сматрају нелегитимним, а да им губернатор области, Андреј Шишацки, шаље новац и тако „финансира државни удар и нацистичку наоружану клику”.

Појава „народних дружина” уплашила је доњецки „евромајдан” који је већ позвао Дмитрија Јароша, лидера екстремног „Десног сектора”, да им пошаље појачање.  Упозорили су га да је у Доњецку „могуће понављање кримског сценарија”.

Током протекла два дана интернетом се шире позиви Русима истока и југа Украјине да у целом региону организују мирне протесте под заједничком паролом „Руско пролеће”.  Харкову и Доњецку придружиће се, по свему судећи, и Одеса, највећи лучки град Украјине.

НСПМ