Наоружани нападачи из Кијева покушали да заузму зграду МУП-а Крима (ВИДЕО)

vojnik krim

Непознати наоружани нападачи из Кијева  покушали су преко ноћи да заузму Кримски МУП, и у нападу је неколико људи повређено, саопштено је из је Министарства спољних послова Русије.

Линк за видео:

http://on.rt.com/49yc3v


„Захваљујући одлучној акцији одреда самоодбране, покушај да се заузме зграда Министарства унутрашњих послова је спречена. Овај покушај потврђује намеру истакнутих политичких кругова у Кијеву да дестабилизује ситуацију на полуострву „, додаје се у саопштењу .

„Ми верујемо да је крајње неодговорно да се врши даљи притисак на већ напету ситуацију на Криму ,“ наводи министарство и наглашава своју забринутост због најновијих дешавања у региону.

Неке чињенице на које указујемо које показују зашто је такво стање на Криму.
Раније, премијер Крима је Сергеј Аксионов, изјавио је Итар-Тасу, новинској агенцији, да се користи  ватрено оружје у сукобима у региону. Премијер Крима је такође истакао да су локални Савет Министара и Врховни Суд такође нападнути .

Он је рекао да ће он привремено управљати свим националним снагама безбедности у региону, укључујући и полицију, хитне службе и МУП .

„Сви начелници штабова требају извршавати моја наређења. Што се тиче оних који се не слажу, ја сам их замолио да напусте службу „, рекао је Аксионов у хитном обраћању снагама безбедности у региону.

Аксионов је рекао да је он тражио од председника Русије Владимира Путина да „помогне, обезбеди мир и смири ситуацију на територији аутономне покрајине „. Обраћање Путину, премијер је рекао, било је због „одговорности за живот и безбедност становника „.

Извор у Кремљанској администрацији одговорио је да „Русија неће игнорисати ово обраћање“,  јавиле су руске велике новинске агенције.

Са своје стране, самозване власти у Украјини, позвали су Москву да „повуче трупе и спроводе споразум две стране“ и “ реше кризу на миран и политички начин, “ изјавио је вд председника Арсениј Јацењук.

Упркос поновљеним изјавама Русије, да све војне операције у региону спроводе у оквиру споразума који се односи на боравак руске поморске флоте у Црном мору, ово сада долази као нешто ново, истиче он.

Штавише, изузев у штампи, још нема чврстих доказа о наводној умешаности Русије и Вашингтон признаје да немају потврду „интервенције“ на Криму, рекао је портпарол Стејт департмента на конференцији за новинаре .

За сада, Москва и Кримске власти су се сложиле да Руске снаге чувају објекте који припадају руској Црноморској флоти са својом главном базом стационираној у Севастопољу .

Кримљани почињу и нове протесе после нове одлуке самопрокламоване владе у Кијеву која је увела закон којим се укида коришћење других језика у званичној употреби у Украјини. Више од половине становништва Крима су Руси и они користе само овај језик за своју комуникацију. Становници су најавили да ће одржати референдум 30. марта који ће одредити даљу судбину ове украјинске аутономне регије .

Russia Today

Превод: СРБИ НА ОКУП