Ивица Дачић: Косово се не брани пушком него главом

ludo nasmejani dacic

Апатин — Коалиција СПС-ПУПС-ЈС се залаже да Србија буде уређена, нормална демократска држава у којој ће свако одговорати за оно што је учинио, поручио је Ивица Дачић.

Лидер СПС је у Апатину, на предизборној конвенцији коалиције СПС-ПУПС-ЈС на чијем је челу, рекао да ће се она залагати и за то да радно место у Србији не буде привилегија већ „нешто што је сасвим нормална ствар“.

„Позивам вас да верујете делима и резултатима. Не може нико да тражи да му верујете на реч“, рекао је Дачић.

Лидер социјалиста је рекао да је ових дана прво био у Сочију, где се састао са председником Русије Владимиром Путином, па у Лондону где је разговарао о инвестицијама у Србију, а затим на Хиландару, додајући да се, док је био ван земље, за то време у Србији о њему причало свашта, а то „ваљда види онај ко треба да види“.

„Увек ћу се борити за то да Србија буде поштована као што је била у време Немањића“, рекао је Дачић, истичући да сваки Србин који поштује историју и традицију своје земље треба да зна „значај Косова, голготу Крфа и значај Хиландара“.

Говорећи о економској политици Дачић је рекао да је у Србији после бомбардовања било 2,5 милиона запослених, а да их је данас између 1,7 и 1,8 милиона, запитавши се какве су то економске реформе у којима је запослених све мање и мање.

„Хоћемо ЕУ, али хоће у ЕУ 21. века, јер ово што нам предлажу неки економски стручњаци је средњи век, бар када се ради о правима радника“, казао је Дачић.

Према његовим речима, коалиција на чијем је челу има јасну политику према Војводини и нема ништа против аутономије покрајине, јер сматра да Војводина треба да има своје надлежности.

„Ми смо за аутономију која није против Србије већ за аутономију унутар Србије“, рекао је Дачић, поручивши да “ неке странке које су се распале и поделиле сада говоре да ће се још жешће залагати за војвођанску аутономију.

Међутим, како је казао, те странке не могу грађанима Војводине и Србије нудити нову визију јер је њихово време прошло.

Дачић је подсетио да је СПС прошао бурне периоде, да су због политике према Србима из Републике Српске и Републике Српске Крајине уведене санкције, а због политике према Србима на Косову дошло до бомбардовања, истичући да је та странка из свега тога извукла поуке.

„Радили смо онако како се морало радити тада и како би радио било ко да је био на власти“, нагласио је Дачић, додајући „да се Косово не брани пушком него главом“.

Дачић је нагласио да му је посебно драго што се налази у Апатину јер је, по његовим речима, то општина у којој СПС годинама уназад остварује најбоље резултате.

Он је грађанима Апатина казао да та коалиција има идеје за развој Србије, а конкретно у том граду то је изградња међународне луке која, како је казао, представља развојну шансу не само за тај регион, већ за целу земљу.

Завршавајући обраћање у спортској сали у Апатину, Дачић је рекао да све што коалиција на чијем је челу буде радила неће радити у своју корист већ у корист и за добро Србије, а све што је за корист Србије добро је и за ту коалицију.

На почетку конвенције коалиције СПС-ПУПС-ЈС председник општине Апатин Живорад Смиљанић који је казао да су социјалисти у тој општини на власти непрекидно од 2004. године и да грађани на основу резултата знају за кога гласају.

Лидер Јединствене Србије и градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма рекао је да ће се након 16. марта залагати да сви градоначелници који имају добре резултате имају своје место у влади.

„Жика Смиљанић мора да буде министар, јер он зна како се решавају проблеми грађана“, рекао је Марковић.

Заменик председника ПУПС-а Милан Кркобабић поручио је бирачима да зна да они немају дилему за кога ће гласати, јер су одавно одлучили, како је рекао, да гласају за ту коалицију чија снага се огледа и у томе што је већ шест година заједно.

Он је позвао бираче да дају глас тој коалицији, јер су „само уз ту коалицију сигурне пензије и сви они који раде у јавном сектору могу да буду безбедни једино ако је та коалиција у власти“.

Танјуг