Богдановић: Срби на северу не смеју гласати на силу

BogdanovicМинистар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да није тајна да се одржавању локалних избора на Косову и Метохији противи низ земаља, али да је за нас много битнији параметар поштовање, како наших прописа, тако и резолуције 1244.

„Нажалост, реалност је да се локални избори не могу одржати, поготово јужно од реке Ибар, без подршке међународних мисија. Упутићемо писмо УНМИК-у, а предстоје нам са њим, као и са осталим мисијама у покрајини, консултације“, рекао је Богдановић за данашње „Новости“.

У случају изостанка подршке, казао је министар, „морамо рационално и хладне главе размотрири које су нам опције на располагању, њихове предности и последице“.

„Са друге стране, Приштина користи став неких моћних земаља, заоштрава ситуацију и противи се одржавању не само локалних, већ и парламентарних избора, које од 1999. до сада нико није доводио у питање“, нагласио је Богдановић.

Он је рекао да, за сада, нема нових услова које би Србија требало да испуни како би добила датум почетка преговора за приступање ЕУ.

„Наравно да постоји реална могућност, готово извесна, да неке земље захтевају укидање српских институција на Косову“, казао је министар.

„Функционисање институција државе Србије у Покрајини је кључно за опстанак српске заједнице, јер њихово гашење би егзистенцијално угрозило Србе и тиме би се покренуо нови талас исељавања. Уз све покушаје, српским институцијама у Покрајини нису могли да парирају сурогати Приштине и оних који је подржавају у међународној заједници“, рекао је Богдановић.

Он је додао да нема сумње да ће избори утицати на динамику дијалога Београда и Приштине и да ће дијалог бити замрзнут до окончања изборног процеса и формирања нове владе.

„Битно је да смо ушли у процес дијалога у којем су постигнути одрђени договори и направљени помаци“, рекао је министар за Косово и Метохију.

„Влада, ма колико да је њен мандат у овим предизборним околностима можда више технички, водиће рачуна да било која од страна не покуша да злоупотреби тренутно стање. Поучени искуством да Приштина користи сваку прилику да злоупотреби ситуацију и искористи је за једностране потезе, Влада и државни органи ће помно пратити ситуацију у Покрајини“, казао је Богдановић.

Коментар уредништва: Заиста је несхватљиво да један министар Владе Србије и то човек са простора Косова и Метохије, српски народ на Косову и Метохији назива српском заједницом и тиме директно признаје да српски народ није народ у својој земљи већ „заједница“.

Као друго, он наводи да је за нас битније поштовање прописа, него одржавање избора, као да одржавање избора није заправо поштовање Устава и то највишег правног „прописа“ у једној земљи.

Стиче се утисак да овом изјавом министар Богдановић жели да наговести Србима да би требали сами да одустану од избора на Косову и Метохији, скинувши тако одговорност са власти у Србији, а иста та власт би тако пребацила одговорност на народ који живи на Косову и Метохији. Истовремено, владајућа коалиција не жели да изгуби оне гласаче у Србији који би потез нерасписивања избора на Косову и Метохији казнили гласањем за неку другу опцију.

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“